Orsaker och behandling av brinnande tunga | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Orsaker och behandling av brinnande tunga

Kvinnor klagar över obehagliga känslor i munhålan mycket oftare än män. Detta kan bero på deras ökade misstankar och till det faktum att många sjukdomar föredras av svagare organismer.

Orsaker och behandling av brinnande tunga

Men för att möta obehagliga känslor i munhålan, när "Burns" tunga, himmel, läppar, inflammerad slem, inte bara kvinnor utan också män och barn. Mycket sällan är den inflammatoriska processen som uppstår i munnen begränsad endast efter språk.

Vad ska jag göra om jag bränner tungan, och behöver jag se en läkare i det här fallet? Orsaker till att slemhinnan och organens munor brinner: mekanisk skada

Om bränningen startade plötsligt och i en viss del av tungan, påverkar inflammationsprocessen inte andra delar av munhålan, då kan man utgå från en traumatisk effekt.

Det kan orsakas av mekanisk skada - de har bett tungan, skadat ett fast föremål, rivit ytan. Tungan kan bitas, torkas av om en ny tätning eller protes, prickad med ett ben av en fisk.

Ofta uppstår känslan som brinner tungan och läpparna efter behandling med tandläkaren. Detta händer om det finns en reaktion på reagenserna eller om slemhinnan är skadad av manipulering.

Exponering för mat, drycker och vätskor

Skada på slemhinnor orsakas av användning av för starka alkoholhaltiga drycker och kryddiga kryddor.

Ibland finns det väldigt farliga traumatiska skador - om man med oaktsamhet använder aggressiva kemikalier som en vätska. De vanligaste av dessa är de sorglösa föräldrarna till unga barn som har lämnat livsmedelsyror eller tvättmedel fritt tillgängliga. I det här fallet bränns det inte bara tungan och himlen, men också matstrupen.

Brännande känsla som ett symptom på GIT-sjukdomar

Samma symptom uppstår med reflux-esofagit. Casting innehållet i magen i matstrupen, och därifrån och i munnen, orsakar en inflammatorisk process av slimhinnan i dessa organ.

En liknande patologi orsakas av:

 • gastrit;
 • pankreatit;
 • gastroduodenit;
 • erosiv skada på matsmältningsorganens slemhinnor - mag och tolvfingertarm.

Kastning av magsinnehåll i munhålan sker vanligen efter att ha ätit och åtföljs av illamående, utseende av halsbränna och erctation. När återflödes-esofagit fungerar omvänd peristaltis huvudsakligen på natten - patienten måste till och med sova halv sittande.

Orsaker och behandling av brinnande tunga

När patienter klagar på att endast spetsen av tungan bakar, kan man misstänka en sjukdom - glossalgi. De exakta orsakerna till denna sjukdom har ännu inte fastställts. I framväxten av glossalgi "Accuse" sabort av matsmältningsorgan, vegetativa sjukdomar, störningar i centrala nervsystemet. Symptom på sjukdomen: Förbränning av tungspetsen och utseendet av torrhet i munnen. Tecken på glossalgi förvärras av bakgrunden av stressiga faktorer. Om sjukdomen inte elimineras uppträder bulimi följt av anorexi eller fetma på grund av en oförklarlig viktökning.

När glossit bränner inte bara tungspetsen, ändrade smaksinne, ökad salivutsöndring, svårt tal, sväller slemhinnor, tunga yta ändrar färg och är täckt med tumörer, papillom, hennes inflammerade bröstvårtor. Orsaken till sjukdomen kan vara patogena mikroorganismer eller systemiska patologier - sjukdomar i matsmältningsorganen - och förgiftning av kroppen.

Andra faktorer

Orsakar en brännande känsla av den orala slemhinna av depression, stress, en störning i nervsystemet. Varför händer detta? Alla dessa faktorer förändrar salivets sammansättning, stör dess produktion vilket medför stort obehag. Liknande brott är främst hos kvinnor - deras nervsystem är mindre labbt.

Dessa klagomål uttrycks under hormonella störningar. Kvinnans liv i allmänhet beror helt på hormoncykeln. Vuxen ålder, graviditet, klimakteriet - alla dessa faktorer förändrar sammansättningen av fysiologiska vätskor.

Obehag i munnen orsakar brist på användbara ämnen: vitamin B12, folsyra, järn.

Detta leder till:

 • nedsatt absorption, orsakad av sjukdomar i matsmältningssystemet;
 • tar mediciner
 • förändring i kost - övergång till en otillräckligt balanserad kost.

Förutom att brinna i munnen, är diabetes mellitus åtföljd av torrhet i munnen, utseendet av zaed i hörnen av läpparna, hud klåda och spröd hud, hår, naglar.

Varför annars brinner språket?

Orsaker och behandling av brinnande tunga

Detta symptom orsakas av stomatit av någon etiologi. Inflammation av den orala slemhinnan kan orsaka svampar i släktet Candida - sedan uppträder en vit beläggning i munnen, som liknar krökt mjölk, brinner, bryter smak. När man försöker ta bort plack, bildas blodutbrott.

Stomatit inträffar med introduktion av streptokock- eller stafylokockflora, gonokocker, tarm- och pseudomonas aeruginosa och andra patogena kulturer.

Slimhinnan är hyperemiskt, med sår som är täckta med fibrin på den.

Vid infektion eller återkommande herpes i mun- och munslimhinnan förekommer små papper fyllda med serös vätska. Det första symptomet av sjukdomen är klåda - bränning börjar när finnorna öppnas.

Eliminering av brännande symtom

Vad händer om tungan brinner?

Först och främst bör du kontakta din tandläkare. Denna läkare behandlar den inflammatoriska processen i munhålan. För att helt eliminera de obehagliga känslorna är det nödvändigt att ta reda på orsaken.

Traumatisk skada i början är det möjligt och inte att märka - kolnulo en gång, och det smärtsamma symptomet har försvunnit. Men i de flesta människors mun finns det alltid matrester - sällan som rengör tänderna noggrant och behandlar de interdentala utrymmena under dagen. Processen med förfall aktiverar den opportunistiska floran, bakterierna kommer in i såret och orsakar en purulent-inflammatorisk process.

Behandling krävs utförs exakt som med andra sjukdomar i munhålan. Under tungan kan stora blodkärl och pus på blodbanan tränga in i de återstående organiska systemen, och - vilket är särskilt farligt - i hjärnan. Det ligger i närheten av munhålan.

Principerna för att behandla patologier som uppkommit i munhålan är likartade. Munnhålan behandlas med antiseptika: "Klorhexedin", "klorfilliptom", lösningar av väteperoxid, kaliumpermanganat, furacilin, kan tinktureras från örter som har antiinflammatoriska egenskaper: ekbark, kamomill, salvia, eukalyptus och andra.

Orsaker och behandling av brinnande tunga

Vid svår förbränning, om det är omöjligt att äta, kan du applicera lokalbedövning genom behandling med Novocaine, lidokain.

För närvarande produceras anestetika i form av sprayer och applikationer.

Remedierna väljs beroende på kulturen hos patogenen som orsakade inflammatorisk process.

Svampdödande medel inkluderar nystatin och clotrimazol salvor, antibiotika eller metrogyler är kopplade till kampen mot bakterier, munnen bearbetas för att döda virus "Acyklovir" i krämens sammansättning, geler med bonaf, salvor rhyodoxal, florenal, oxolin.

Allmänna åtgärder som används för att eliminera brinnande tunga:

 • havtornsolja;
 • metyluracilsalva;
 • gel "Aktovegin";
 • "Solkoseril" i form av gelé eller salva;
 • oljelösningar av vitaminerna A och E.

Om det efter behandlingen av den inflammatoriska processen i den brinnande språk visas igen måste du genomgå en fullständig undersökning: gör FGS, donera blodsocker, hormoner, sköldkörtel check - ska börja med ultraljudsundersökning.

Det är omöjligt att bli av med det ständigt förnyade brinnande tungan utan att behandla den underliggande sjukdomen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 1