Kvinnors hälsa

Orsaker till smärta i äggstockarna

Smärtan i äggstockarna som förekommer hos kvinnor i olika åldrar är en av de vanligaste klagomålen om upptagande till en gynekolog. Detta fenomen är ett symptom på många sjukdomar i könsorganet. Ibland ges obehagliga känslor till den suprapubiska regionen, till sidan, till midjan.

Orsaker till smärta lokaliserad i äggstockarna

Bland orsakerna till sjukdom kan det finnas följande:

Orsaker till smärta i äggstockarna
 • inflammation;
 • Hormonal obalans;
 • Tumörprocesser;
 • Överträdelse av livmoderns och appendages ställning
 • Anomalier av utveckling av könsorganen;
 • Fel i menstruationscykeln.

Smärta vid menstruation

All smärta som är förknippad med menstruationscykeln kallas ovulatoriskt syndrom. Detta fenomen observeras hos många kvinnor och är ofta inte farligt. För att utesluta förekomsten av patologi rekommenderas det att genomgå en undersökning hos en gynekolog.

Smärta i äggstocken som uppträder före menstruationsperioden (efter ägglossning)

Efter tillslutning av menstruation på plats ägg i äggstocken former corpus luteum - ett litet kluster av celler producerade progesteron. Om detta organ är otillräckligt bildats, hormonet som frisätts i en mängd som är otillräcklig, en partiell lösgöring av endometrium (endometrial) som framkallar obehag före menstruationen.

Ovulatoriskt syndrom kännetecknas av växlande smärta (antingen i höger eller i vänster äggstock) och smärtsekretioner från slidan.

Detta fenomen kan inträffa i cykelns andra fas efter ca 14 dagar.

Smärta i äggstocken kan observeras under ägglossningen, omedelbart vid tidpunkten för äggfrisättning. Detta beror på det faktum att en mikroskopisk rivning av äggstocken inträffar, det finns en liten blödning, vilket irriterar bukhinnan, vilket är rik på nervändar. Ovulationsprocessen åtföljs av utsöndringar av en salva. Sår värk, tråkig, varar från flera minuter till flera timmar.

Obehagliga känslor observeras ofta före menstruation. Kvinnor är bekanta med detta fenomen som kallas PMS. Vid denna tidpunkt gör inte bara magont, utan drar också nedre delen av ryggen, "hälldes"Bröst etc.

När attacken är mycket svår, orolig för mer än 12 timmar, följt av feber, är det nödvändigt att omedelbart konsultera en läkare. Sådana symptom kan indikera en äggstocksbrott.

Denna patologi vetter peritonit (inflammation i bukhinnan), och blödning i den abdominala polost.Eta nödsituation kräver kirurgiskt ingripande och reparera skadade körtel integritet.

Smärta i äggstockarna under och efter menstruation

Ofta är källan till obehag inte bilagorna, men livmodern. Om graviditet inte har inträffat börjar det att bli kontrakt, bli av med det obefintliga ägget. Mycket svåra sammandragningar och obehag.

Också orsaken kan vara förlängd psyko-motionell stress, stress och cystor hos äggstockarna.

Om obehag inträffar efter menstruation, så är det troligt att det finns någon form av patologi.

Smärta efter operationen

Varje operation är ett trauma och stress för kroppen. Postoperativ smärta är en normal symptom vposlne, till exempel efter en punktering de tjata och värkande, tillsammans med spotting och Bukspänning. Använd i så fall antispasmodik och liknande medel.

Detta gäller också för borttagning av cysten även med hjälp av laparoskopi. Obehagliga känslor kan indikera bildandet av vidhäftningar, postoperativ blödning, pelvioperitonit. Men i rehabiliteringsperioden är de oftast ganska normala fenomen, vilket elimineras med hjälp av antiinflammatoriska och analgetiska läkemedel.

Det är värt att notera, ju mer omfattande det kirurgiska ingripandet är desto starkare smärtsyndromet.

Orsaker till smärta i äggstockarna

Allvarlig smärta kan inträffa även efter laparoskopi hos äggstockscystosen. Trots det faktum att operationen är den mest sparsamma, är obehagliga känslor ofta lokaliserade på snitt, men de passerar efter 3-5 dagar.

Om de är mycket starka och oroliga för längre tid behöver du rådgöra med en läkare, eftersom komplikationer är möjliga.

Mycket sällan, men de orsakas av en infektion som bildas vid snittet. I en sådan situation används antibiotika tillsammans med anestetika.

Adnexit (salpingo-oophorit) hos kvinnor

Inflammation av äggstocken kallas oophorit, om livmoderrören också påverkas - salpingophorit.

Inflammation kännetecknas av följande symtom:

 • Smärta i form av attacker eller ihållande, mycket allvarlig;
 • Ibland har han en låg rygg, en rumpa;
 • Obehagliga känslor vid urinering
 • Den kroniska formen karakteriseras av trubbiga och värkande smärtor;
 • Temperaturen stiger till 37-38 °, det finns en chill, svaghet och trötthet observeras;
 • Purulent urladdning med en obehaglig lukt;
 • Brott på menstruationscykeln till följd av minskad produktion av könshormoner;
 • En kvinna blir mer irritabel, snabbhärdad, kan bli deprimerad;
 • Minskad sexdrift.

Orsakerna till den inflammatoriska processen kan döljas i infektioner av olika natur, hypotermi, stress, minskning av kroppens immunförsvar. Att diagnostisera möjliggör granskning av gynekolog och ultraljud. Akut inflammatorisk process kräver konservativ behandling i 5-7 dagar. Den kroniska formen elimineras längre.

Smärta med cyst i äggstockarna

Det bör noteras direkt att denna patologi ofta utvecklas asymptomatiskt, men om det finns några tecken, så är det i grund och botten följande:

 • Obehag bara på ena sidan;
 • Sårdragen, värkande
 • Kön ger obehagliga känslor;
 • Känsla av tyngd;
 • Brott mot menstruationscykeln;
 • Ökning av buken med stor cyststorlek.

Cystenen kan placeras på kirtlens yta och fästas på den med hjälp av ett märkligt ben. Om neoplasmen själv inte orsakar obehag kan det uppstå när stammen är vridet och blodcirkulationen störs i den.

I denna situation finns det akut, skärande smärta, vilket kan ge till rektum, buken, såväl som illamående och kräkningar. Patientens allmänna tillstånd försämras skarpt, temperaturen kan stiga.

En bristad cysta är ett hot mot kvinnans liv. I denna situation är akut kirurgisk ingrepp nödvändigt. Vid tidpunkten för pausen finns akut smärta, blödning, en kvinna som pales, kan förlora medvetandet, hennes blodtryck minskar.

Polycystisk äggstock

Orsaker till smärta i äggstockarna

Ofta förvirrar kvinnor denna sjukdom med konventionella cyster. Emellertid är dessa två olika patologier och deras kliniska bild också olika.

Polycystic är en endokrin sjukdom som påverkar de endokrina körtlarna. Patologi provocerar spridningen i vävnaderna i många små cyster istället för en.

Symtom innefattar: en menstruationscykel; tecken på PMS; infertilitet; kronisk värk i smärtorna i äggstockarna, i nedre delen av ryggen och i underlivet; Allmänna tecken på nedsatt funktion hos endokrina körtlar (fetma, håravfall, akne).

Innan behandlingen påbörjas, genomförs de forskning och samlar in tester, tillgriper ultraljud. Ofta elimineras sjukdomen med hjälp av konservativ behandling, men om det visar sig vara ineffektivt, tillgripa kirurgisk ingrepp.

Hur man underlättar tillståndet

När det inte finns möjlighet att få ett möte med en läkare eller en attack inträffade för första gången kan du ta smärtstillande medel. Det rekommenderas också att undvika fysisk ansträngning, stress och konfliktsituationer.

Om äggstockarna ofta skadar, så finns det någon patologi i kroppen. Självmedicinera inte och ta regelbundna antispasmodik. Du behöver se en läkare eller ringa en ambulans.

Många sjukdomar kan inte botas endast med anestetika och antiinflammatoriska läkemedel. Först och främst är det nödvändigt att identifiera grundorsaken och direkta ansträngningar för att eliminera det.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 5 = 9