Överdriven järn i kroppen: orsaker, symptom, behandling | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Överdriven järn i kroppen: orsaker, symptom, behandling

Människokroppen måste ständigt bibehålla en balans mellan olika ämnen, både mellan inkommande och bland tilldelade. Detta är nödvändigt för att alla system och organ fungerar normalt. Om det finns en obalans börjar hälsoproblem.

Överdriven järn i kroppen: orsaker, symptom, behandling

Järn är ett av de viktiga elementen som deltar i många processer i människokroppen. Först och främst bör det noteras att denna metall är en av komponenterna i hemoglobin - ett protein som är ansvarigt för syreförsörjningen till vävnader och organ i hela kroppen.

När den metaboliska processen med järnens deltagande misslyckas, börjar oundvikligen få problem med välbefinnande. En av de vanligaste patologierna är hemokromatos - ett överflöd av järn i kroppen som ett resultat av överaktiv aktiv absorption och ackumulering av metall i vävnader och inre organ.

Patogenes av hemokromatos

Med denna term menar vi en systemisk sjukdom som kännetecknas av överdriven absorption av järn i mag-tarmkanalen. Överskott deponeras i hela kroppen: i levern, hjärtat, mjälten, lederna, bukspottkörteln, huden etc.

En stor del av detta element väcker degenerativa processer i de drabbade organen. Brott mot metaboliska processer som involverar järn kan leda till så allvarliga och ojämförliga sjukdomar som diabetes, artrit, levercirros, etc.

Varför uppstår överskott av järn i människokroppen?

På medicinområdet anses hemokromatos vara en ärftlig patologi. Det kan dock ske mot bakgrund av andra sjukdomar.

Det finns två typer av sjukdomar:

 • Primär - ärftlig. De är uppdelade i flera grupper, beroende på vilken gen som bär patologin. Även läkare kallar sådana brott bronsdiabetes eller pigmentär cirros av levern.
 • Sekundär - provocerad av andra sjukdomar eller faktorer. Till exempel kan denna form uppstå på grund av långvarig användning av järnhaltiga läkemedel, frekventa blodtransfusioner. Risken för att utveckla sjukdomen är hög hos människor som missbrukar alkohol, eftersom alkohol ökar järnabsorptionen avsevärt.

De provokerande faktorerna inkluderar en hög nivå av järn i dricksvatten och syrehushåll, vilket leder till en ökning av produktionen av hemoglobin och observeras hos invånare i storstäder.

I det fall då en person lider av en ärftlig form av sjukdomen ackumuleras ungefär 45 år av metall så mycket att tecken på patologi kommer att vara synliga för det blotta ögat. Men om hemokromatos är sekundär kommer symtomen att synas så tidigt som 25-30 år.

Den dagliga dosen av detta ämne kan fluktuera signifikant. Dess assimilering beror i stor utsträckning på kroppens tillstånd och för att bestämma den senare är det nödvändigt att ta blodprov. För kvinnor är normen 18 mg, för män 10 mg. Högst är den dagliga dosen för gravida kvinnor under andra trimestern - 33 mg.

De viktigaste tecknen på ett betydande överskott av järn i kroppen

En hög metallnivå kan påverka utseendet, till exempel förändras hudfärgen - den blir skiffergrå med en brunaktig kant. När det gäller välbefinnandet är den första som framträder apati och svaghet. I symptomen på hemokromatos kan hänföras till vissa sjukdomar.

Karakteristiska symptom på överflödigt järn i människokroppen:

Överdriven järn i kroppen: orsaker, symptom, behandling
 • Hudfärgen ändras till gråbrun;
 • Gulaktig nyans av sclera, tunga, gom
 • Klåda kliar
 • Pigmentering i underarmarna, på palmerna och i ärren;
 • Leveren förstoras (hepatomegali);
 • Diabetes mellitus;
 • cirros;
 • Minskning av blodtryck;
 • Viktminskning
 • Hjärtsvikt;
 • Smärta och svullnad i lederna;
 • Minskad libido.

I avsaknad av behandling utvecklas sjukdomen kraftigt och leder till sorgliga konsekvenser - cancer eller cirros av lever, njure och hjärtsvikt, arytmier och infarkt. För att undvika komplikationer är det nödvändigt att genomgå förebyggande medicinska undersökningar och naturligtvis att eliminera de upptäckta sjukdomarna.

diagnostik

Problemet avslöjs av endokrinologen både i kliniska symptom och med hjälp av test, inklusive ett standard laboratoriet blodprov. För att ta reda på på vilken plats ämnet deponeras, ställer man sig till ultraljudsundersökning och en röntgen.

Behandling av sjukdomen

Terapi i det här fallet är nödvändigtvis komplicerat, det vill säga innehåller omedelbart ett antal åtgärder som syftar till att återställa järnbalansen i människokroppen:

 • Diet. Självklart måste människor som lider av hemokromatos utesluta från deras menyprodukter rik på detta ämne. För dem som för det första ingår rött kött, granatäpplen, äpplen, betor, bovete, rött vin och liknande druvsorter. När det gäller alkoholhaltiga drycker faller inte bara röda viner, utan resten av alkoholen.
 • Flebotomi är ett förfarande för blodsättning. Det utförs på strikta indikationer, med jämna mellanrum, för att minska metallnivån i kroppen. I detta fall övervakar läkare ständigt patientens blod, i synnerhet hematokrit och hemoglobin. Flebotomi utförs vanligtvis i början av behandlingen en gång i veckan. I detta fall kan patienten ta upp till 500 ml blod. Gradvis ökar intervallet mellan händelserna och når en gång om tre månader. Sådan behandling utförs tills balansen återställs;
 • Drogbehandling. Principerna för terapi är baserade på intag av droger som binder järn och hjälper kroppen att dra tillbaka den.

slutsats

Överdriven järn i kroppen: orsaker, symptom, behandling

Överskott av något ämne leder till störningar i alla processer i kroppen, så det är nödvändigt att bekämpa detta problem. Patienterna bör genomgå en behandlingskurs under överinseende av läkare och screenas för förebyggande var tredje månad.

Om denna patologi var hos någon av nästkommande, måste du besöka en läkare, eftersom den tidigare för att identifiera sjukdomen, desto effektivare blir behandlingen. I synnerhet gäller detta för dem som har oroliga tecken.

För förebyggande av flebotomi är det nödvändigt att följa en diet som riktar sig till den praktiska frånvaron av järn i kosten. Det är värt att ge upp alkohol och använda askorbinsyra.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 3