Vad kan stolen berätta för? Orsaker och metoder för behandling av gula avföring hos vuxna | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Vad kan stolen berätta för? Orsaker och metoder för behandling av gula avföring hos vuxna

Oväntade förändringar i avföringens färg och karaktär hos både vuxen och barnet är det största problemet. Och om i vissa situationer den ändrade färgen kan indikera användningen av vissa produkter, så kan det ibland också indikera närvaron av vissa sjukdomar i kroppen.

Ofta orsaken till oro för deras hälsa hos vuxna är utseendet på en gul avföring. I det här fallet är panik inte meningslöst, för i vissa situationer kan ett sådant symptom faktiskt indikera utvecklingen av patologiska processer i kroppen.

Orsakerna till gul avföring hos vuxna

Vad kan stolen berätta för? Orsaker och metoder för behandling av gula avföring hos vuxna

I de flesta fall uppfylls utseendet av en gul nyans av avföring genom bilirubin. Normalt bidrar detta element till isoleringen av sterbilin, vilket ger mänskliga avföring en vanlig rödbrun färg. Om en otillräcklig mängd av detta ämne produceras i kroppen, förlorar avföringen sin färg och en obehaglig gul nyans kan uppträda.

Under sådana omständigheter är det vanligt att misstänka leversjukdomar, såsom hepatit eller cirros.

Men i sådana sjukdomar, i de flesta fall förvärvar avföringen en ljusgul nyans och efter en stund förlorar den äntligen sin färg och blir vit eller något gråaktig. Om en vuxen har en ljusgul avföring, är det troligt att det handlar om helt olika sjukdomar.

Vanligtvis orsakas den gula färgen på pallarna hos en vuxen av följande skäl:

 • Den mest banala och oskyldiga orsaken är konsumtionen av en stor mängd färsk mjölk.
 • brott mot matsmältning av kolhydrater eller fermentationsdyspepsi
 • bukspottskörtelns insufficiens
 • matsmältning av dålig kvalitet av mat i tjocktarmen.

Alla dessa orsaker är inte förknippade med allvarliga sjukdomar i människokroppen, men i vissa fall kräver behandling under överinseende av en gastroenterolog. Om diarré förenar den ovanliga färgen av avföring, kan vi troligtvis tala om förekomsten av rotavirusinfektion.

Dessutom kan orsaken till flytande gul avföring hos en vuxen vara följande faktorer:

 • diabetes mellitus och andra sjukdomar i sköldkörteln;
 • hormonellt misslyckande hos kvinnor i samband med uppkomsten av klimakteriet, graviditeten och andra orsaker.
 • en tarm störning som orsakas av ett långvarigt intag av antibiotika eller andra mediciner;
 • svår nervös spänning, svår stress, överdriven spänning, patologisk depression och andra neurologiska problem;
 • också periodisk gul diarré kan ske i närvaro av kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen, såsom magsår, gastrit, pankreatit, och så vidare. Om processerna av förfall i kroppen aktivt fortsätta och jäsning av mat som konsumeras, kan kalorier förvärva och gul-grön nyans;
 • brist på gallesalt i kroppen;
 • rehabiliteringsperiod efter operationen på organen i mag-tarmkanalen.

Alla ovanstående orsaker kan orsaka en förändring av avföring färg i en vuxen från ljusgul till gulgrön. Trots det faktum att några av dessa faktorer inte orsakar särskild skada på kroppen, och avföringen själva förvärvar en välbekant nyans inom några dagar, kan det i vissa fall krävas specialisthjälp.

När ska jag se en läkare för att behandla en gul avföring hos en vuxen?

Vad kan stolen berätta för? Orsaker och metoder för behandling av gula avföring hos vuxna

Behandling av gula avföring beror direkt på orsaken till förändringen i nyans. Självklart behöver du först justera din kost och eliminerar helt och hållet mjölk och mejeriprodukter från det. Om det är möjligt borde det också vara minst några dagar att sluta ta alla mediciner för att se hur stolen reagerar på den.

Om situationen inte förändras under en vecka bör du se en läkare för en detaljerad undersökning.

En kvalificerad läkare kommer att erbjuda dig att ta de nödvändiga testen och, baserat på deras resultat, kommer att avslöja den sanna orsaken till den gula avföring hos en vuxen och förskriva lämplig behandling.

Dessutom, om den ljusa gula färgen av avföring tillsammans med ständiga diarré, feber, illamående och kräkningar, trötthet, allmän sjukdomskänsla och överdriven dåsighet, bör du söka medicinsk hjälp omedelbart.

I närvaro av sådana symptom är det möjligt att föreslå utvecklingen av en smittsam process i kroppen, såväl som svår inflammation i tarmarna, magen eller gallblåsan.

Alla dessa förhållanden kan vara mycket farliga för en person, eftersom de kan provocera allvarliga komplikationer, upp till ett dödligt utfall. Se bort från de signaler som ges av din kropp om du vill rädda liv och hälsa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 14 = 16