Lekker koken

Nuttige eigenschappen en caloriciteit van verschillende soorten halva

Halva is een van de beroemdste en meest favoriete delicatessen ter wereld. Het kan worden gemaakt van zonnebloempitten of sesamzaad, van pinda's en andere noten of zaden. Noten en zaden zijn rijk aan vitamines en mineralen, waardoor dit geweldige dessert een gezonde delicatesse is.

Het enige probleem in dit snoep uit de winkel is de rest van de ingrediënten, zoals suiker, conserveermiddelen en andere additieven, dus het is veel beter om het zelf te koken.

Zo'n ongewone halva

Nuttige eigenschappen en caloriciteit van verschillende soorten halva

Extreem smakelijke en zeer caloriearme zoetheid van zaden of noten is een smakelijke hap, die in overmaat een negatief effect op het lichaam kan hebben. Maar van tijd tot tijd, zonder spijt, kunt u deze zoetheid veroorloven, omdat het een schatkamer aan vitamines en nuttig linolzuur is.

Deze zoetheid kan een halfvloeibare of dikke consistentie hebben. Het caloriegehalte van halva per 100 gram product varieert van 500 tot 700 kcal, afhankelijk van waaruit het is gemaakt. Deze delicatesse bevordert gewichtstoename. Maar vermijd het niet koppig, zelfs niet op dieet, want het bevat veel vitamines en gezonde stoffen die bijdragen aan de gezondheid.

Vanwege de populariteit, vooral in de Balkan, de mediterrane landen en West-Azië, zijn er veel variëteiten van deze zoetheid, voornamelijk vanwege het soort zaad dat voor de productie wordt gebruikt (bijv. Sesam, papaver, zonnebloempitten).

Dankzij het vitamine E-gehalte werd ze altijd als een afrodisiacum beschouwd. De onverzadigde vetzuren die het bevat, hebben een gunstig effect op de schoonheid: de toestand van het haar, de huid, de nagels en het zenuwstelsel.

De smaak van zonnebloempitten en snoepjes die we heel goed kennen en herinneren vanaf de kindertijd. Zonnebloem heeft naast smaak ook veel gezondheidsvoordelen en het culinaire gebruik is zeer divers. Het werd in Zuid-Amerika gecultiveerd door indianen, die erin slaagden verschillende variëteiten te kweken. Hij kwam naar Europa dankzij de Spanjaarden, maar zijn populariteit is te danken aan de Russen, die het voor het eerst op grote schaal begonnen te cultiveren.

Voordelen, schade en calorieën van halva zonnebloem

Dit product van zonnebloem heeft veel nuttige eigenschappen:

Nuttige eigenschappen en caloriciteit van verschillende soorten halva
 • zonnebloem bevat vitamines (waaronder veel vitamine E), die het helpen de werking van het zenuwstelsel te handhaven;
 • zonnebloempitten zijn een rijke bron van magnesium - de koning van mineralen, en kunnen dus helpen stress te bestrijden;
 • zonnebloempitten moeten worden opgenomen in de voeding van mensen die in constante stress leven of degenen die veel koffie drinken, omdat hun lichaam vooral magnesium nodig heeft;
 • In deze zoetheid worden geroosterde zaden gebruikt, ze zijn vooral handig voor hersenwerk. Voor examens of gewoon, wanneer we intellectueel veel moeten werken, is het de moeite waard om er een stukje van te eten. Dankzij het magnesiumgehalte ondersteunt zonnebloem bovendien het hart en de bloedsomloop, helpt het bij het bestrijden van migraine en spierspasmen;
 • vanwege het hoge gehalte aan magnesium in zonnebloem halva, verbetert het de concentratie en kalmeert het, verlaagt de bloeddruk;
 • zonnebloem is nuttig om hoofdpijn en migraine te verminderen, vermindert het risico op hartaanvallen en beroertes;
 • zonnebloempitten zijn ook een bron van calcium en zijn nuttig voor botten;
 • daarnaast zorgen ze voor goede oxygenatie van weefsels, zijn ze nuttig bij bloedarmoede;
 • hoog kaliumgehalte in zonnebloemzoetheid helpt bij het reguleren van de water-elektrolytenbalans van het lichaam;
 • Zonnebloemkorrels bevatten ook een grote hoeveelheid zink, koper, mangaan en selenium;
 • zonnebloemzoetheid kan ons ook onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 geven, nodig om celmembranen in alle cellen van het lichaam te herstellen;
 • zonnebloem bevat een groot aantal fytosterolen: plantensteroïden, die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Maar het moet in gedachten worden gehouden dat deze zoetheid in grote hoeveelheden ook schade kan veroorzaken. Daarom, ondanks alle nuttige eigenschappen, is matiging ook belangrijk in het gebruik ervan. In grote hoeveelheden kan het indigestie veroorzaken. Bovendien is het erg vettig en niet aanbevolen voor mensen met bepaalde gastro-intestinale stoornissen.

Zonnebloempitten zijn een calorierijk product. Het caloriegehalte van zonnebloem halva is ongeveer 600 kcal per 100 gram product, dus het kan leiden tot gewichtstoename.

Sesam halva

In Europa, voor de productie van deze zoetheid, worden sesamzaad het meest gebruikt.

Nuttige eigenschappen en caloriciteit van verschillende soorten halva

Sesam is een zeer waardevolle bron van omega-3 onverzadigde vetzuren en eiwitten, die in zijn bruikbaarheid niet onderdoen voor het eiwit van vlees.

De zaden bevatten ook B-vitaminen, vitamine A en E, ijzer, magnesium, zink, fosfor, kalium, een grote hoeveelheid calcium en unieke antioxidanten. Het voordeel hiervan is dat ze niet alleen het ouder worden vertragen en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, maar ook lagere bloeddruk en helpen de absorptie van slechte cholesterol te voorkomen.

Sesam, vooral gemalen of geroosterd, gedrenkt voor enkele uren, dan wordt het heel gemakkelijk opgenomen door het lichaam.

Daarnaast is het vermeldenswaard dat de aminozuursamenstelling van sesam-eiwit kan worden vergeleken met eiwit, wat de benchmark is voor andere producten in termen van bestaande aminozuren. Dit is op zijn beurt goed nieuws voor vegetariërs die geen dierlijke producten eten, en moet het lichaam voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen, waaronder aminozuren, zodat hun lichaam normaal functioneert.

Voedingswaarde:

 • sesam halva caloriegehalte van 100 gram - 536 kcal;
 • eiwit - 9,6 g;
 • koolhydraten - 54,6 g;
 • vet - 31.7 g.

Nog meer calorieën zijn halva in chocolade.

Pinda halva

Hoewel pinda's veel calorieën en vet bevatten, is het ook nuttig. Met matig gebruik zal het u helpen om af te vallen, voor het hart te zorgen, een goede nachtrust te helpen herstellen. Het caloriegehalte van halva-pinda's is gemiddeld 595 kcal per 100 gram. In pinda's veel vet (ongeveer 46% van de samenstelling).

Deze noten zijn rijk aan oliezuur, wat nuttig is voor het cardiovasculaire systeem. Het gebruik van pinda halva zal helpen om sneller verzadigen, wat de eetlust vermindert. Noten helpen om het metabolisme te versnellen, zodat de calorieën die ze hebben verkregen niet blijven hangen.

Tegenwoordig worden pinda's vooral verbouwd in India, China, Nigeria en de Verenigde Staten, maar ook in Italië en Frankrijk. De plant behoort tot de familie van peulvruchten. Pinda helpt bij het ondersteunen van het zenuwstelsel, ademhalingssysteem, cardiovasculair systeem, beschermt tegen osteoporose en atherosclerose, verzorgt de huid.

Halva van pinda's bevat veel eiwitten (meer dan 25%), kalium, magnesium, selenium, fosfor, "Vitamins of youth", dat wil zeggen, E en niacine (vitamine PP). De arginine in pinda's is een waardevolle bouwsteen voor menselijke spieren. Bij het gebruik van pindakaas moet er echter op worden gelet, omdat deze noot soms zeer ernstige voedselallergieën kan veroorzaken.

Oezbeekse zoetheid

Deze zoetheid wordt gekookt op gesmolten melk met walnoten en sesamzaad. Het bevat ook veel nuttige ingrediënten, vitamines en, natuurlijk, vetten.

Calorische inhoud en voedingswaarde van Oezbeekse halva per 100 g product:

Nuttige eigenschappen en caloriciteit van verschillende soorten halva
 • het eiwitgehalte is 12-14 g; 
 • vetten - 30 g;
 • koolhydraten - 50 g;
 • calorische inhoud - 510 kcal.

Helaas zijn de smakelijke supplementen die worden toegevoegd aan deze zoetheid van pinda's en andere ingrediënten niet zo gezond als de noten zelf, en hun gebruik kan van grote invloed zijn op ons gewicht.

Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid suiker.

Laat je ook niet verleiden door halva in chocolade. Vergeet tegelijkertijd niet dat deze zoetheid niet meer calorieën bevat dan melkchocolade, maar veel vitamines en gezonde vetten bevat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 3