Њега: научимо да одредимо температуру тела

Осећате се сломљене и слабе, вруће бљеске и манифестације АРВИ-а, али не можете сасвим сигурно да знате која је температура вашег тела, јер термометар није при руци? Ово се често дешава у условима марширања, након што се пресели у друго место становања, па чак и на “грађанско” путовање. Како мерити температуру без термометра?

Како то радити без термометара?

Њега: научимо да одредимо температуру тела

Наравно, “баке“Савет не гарантује тачност, али ће помоћи да се утврди да ли постоји грозница. Најпознатији начин идентификације топлоте је да додирнете своје чело.

Питајте вољеног пријатеља или пријатеља да додирну своје чело дланом, или боље – усне, пошто је њихова кожа осјетљивија на промјене температуре. Ако је чело топло – јединствено је присутно. Ако је хладно, све је у реду.

Значајан недостатак ове примитивне методе јесте немогућност препознавања подфабриковног стања, што је заиста опасно, поготово ако се одржава знатна количина времена. То је субфебрилна телесна температура (благо повећање од норме за 1-1,5 степени), може постати алармно звоно о запаљеној болести која је почела.

Још један једноставан метод мерења захтева да знате свој срчани утисак у “здраво“Држава. Измерите пулсе сада, када постанете горе. Чињеница је да када се температура повећава код одраслих, дисање и пулс постају све чешћи. Због тога, флуктуације показатеља могу вам указати на то да још увек постоји грозница. Ова метода није релевантна за децу.

Мерење температуре тела без коришћења термометра такође се може урадити помоћу дисања. Здрава особа у мирном стању чини 12-17 удисаја у минути. Са повећањем нормалне температуре, ова вредност се повећава за фактор од 1,5-2. Међутим, сваки организам је јединствен, тако да не вреди ставити озбиљне наде на прецизну поузданост ове методе.

  Изаберите најбољи антиперсперант

Узмите у обзир, ако је ваш вољени обележен делиријем, грозницом или грчевима – хитно позовите хитну помоћ! Ако под сумњом постоји мала грозница, организујте обилно пиће, дајте пацијенту благу фебрифу, користите народне рецепте за лечење респираторних обољења. Али ако је динамика негативна – увек консултујте доктора!

Електронски термометар

Ако је ваш електронски арсенал био замењен електронским термометром, али до сада нисте се бавили њиме, користећи живу, следеће информације ће бити корисне за вас. Дигитални термометри су сигурнији од њихових претходних кола.

Они се не боре, на крају мјерења издају посебан сигнал, не требају уобичајени “тресење“. Међутим, они имају одређене суптилности у апликацији.

Како мерити температуру помоћу електронског термометра?

 • Припремите термометар за рад: обришите га влажном крпом и притисните дугме за напајање, чекајући да симбол Ло и Ц трепери на екрану;
 • Узети у обзир собну температуру: ако је превисока, резултат мерења може бити изобличен;
 • Идеална опција мерења је усмена. То даје најпоузданији резултат. Да бисте добили резултат, морате отворити уста и поставити уређај на страну језика. У овом случају, за тренутак не можете да разговарате и да се преселите. Чим је фиксни резултат, термометар ће дати карактеристични сигнал;
 • За аксиларно (аксиларно) мерење, уверите се да шупљина није влажна. Обришите га сувом тканином;
 • Ако ставите термометар у пазух, креирајте чврсти контакт с кожом сензором, држите руку близу тела;
 • Мерење осјетљивости траје 1,5-2 минута, а након сигнала потребно је држати уређај под мишем неколико секунди;
 • Пажња – аксиларно мерење није толико тачно као усмено мерење, тако да је резултат мањи од 1-1,5 степени.
  Како се сјебати сами? Теорија и пракса

Басална температура: састављамо графиконе

Њега: научимо да одредимо температуру тела

Базална или ректална температура је најнижа у нашем телу. Традиционално се мери у ректуму. Посебно је значајна његова дефиниција за жене које планирају трудноћу.

Израдом посебних распореда могуће је израчунати дане повољне за ђубрење, препознати почетак концепције и процијенити опште стање органа репродуктивног система.

Ректална температура се такође мери да добије поуздану информацију о присутности инфламаторног или инфективног процеса у организму. Какав је термометар за мерење базалне температуре? Постоје посебни уређаји дизајнирани за ову сврху.

Њихов сензор има кратак заобљени крај, што чини поступак што безбеднијим и безболнијим. Ако га немате у свом орману за лекове, можете користити стандардни електронски или живо-термометар, уз истовремени опрез. Уопште, резултат конвенционалног термометра не нарушава стварно стање ствари.

Ево правила мерења:

 • За мерење ректалне температуре најбоље је ујутро, након буђења, без изласка из кревета;
 • Снимите постојећи индикатор на термометру на 35 степени;
 • Подмазати врх термометра са кремом масти или млечним мазутом;
 • Водите хоризонтални бочни положај и уметните уређај у анални отвор на дубину од 1,5 цм;
 • Колико је базална температура измерена мермером живине? Приближно 2-3 минута, нешто више него што се захтева у аксиларној методи;
 • Ако користите електронски термометар, уклоните га након сигнала успјешног утврђивања резултата;
 • Резултат је нормалан на 36.5-37.1 степени. Ако одредите температуру за другу сврху (менструални циклус и трудноћу) – пратите одређена упутства за распоређивање.

Добар стари мерач живине

Сигурно сте сами свесни колико и како мерити телесни температур живине термометар – најстарији и најпоузданији помоћник у овом питању.

Ако постоје сумње – на располагању нам је наш мали образовни програм:

 • Мерења са живим термометром оптимално се изводе двапут дневно – од 7 до 9 и од 16 до 19 часова;
 • У нашим националним навикама дубља метод аксиларни, међутим, неће бити од помоћи да се зна да мерење температура испод руке – највише непоуздан опција, а резултати су увек искривљена 0,5-1 степена, за разлику од других метода;
 • Аксиларна шупљина треба да буде стриктно сува, како би се избегло хлађење влаге сензора;
 • Сам резервоар за зрно треба да буде у контакту са кожом са свих страна;
 • Мерење траје не мање од 5 минута, идеално 10 минута (посебно за старије инструменте).
  Поступак избељивања лица код куће

Одредите температуру воде

Ако вам је хитно потребно да одредите температуру воде, а при руци је само медицински термометар – не брините, то се може урадити с њим. Истина, под условом да су термичка својства течности адекватна и да не спуштате уређај у стрму воду за квару. Такође треба узети у обзир да интервал мерења може бити само у оквиру означавања.

Како измерити температуру воде стандардним термометром?

Њега: научимо да одредимо температуру тела
 • У ту сврху, најпогоднији је термометар за домаћинство – то ће вам помоћи да одредите квалитет воде у води до 50 степени, док медицински не преживи више од 45 степени;
 • Ако одредите температуру воде у акваријуму, снажно не препоручујемо да примените мерке за мерење живине: најмањи пробој у процесу гарантира да ће довести до смрти рибе;
 • Спустите свој термометар у посуду течности и сачекајте неколико минута;
 • Будите пажљиви са електронским термометром: не спуштајте га у воду и не улазите испод дозвољене границе;
 • Мерење траје 1-5 минута, у зависности од карактеристика вашег термометра.

Измерити температуру без термометра је немогуће, можете утврдити само одсуство или присуство топлоте. Али такве методе неће вам дати тачне информације. Препоручујемо да купите квалитетни термометар и пратите наша упутства, у зависности од тренутних циљева. Будите здрави!


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector