Ласерско избељивање зуба: суштина методе, предности и мане | pangudownloads.com
Лепота и здравље

Ласерско избељивање зуба: суштина методе, предности и мане

У средњем вијеку, крива, жута, са гњеченим зубима, била је знак високог положаја и моћи - вјеровало се да власник оваквог осмеха може приуштити да једе довољно и стога је богат. А даме Древне Кине уопште су осликале зубе црне, да би изгледале неодољиве за њихове суврејере.

Ласерско избељивање зуба: суштина методе, предности и мане

Данас се здравље и благост се сматрају здравим, а тиме и белим зубима. Снијег бијелог осмијеха не само да изгледа млађе и атрактивније, већ служи и као показатељ успеха особе.

До данас постоји велики број технологија за избељивање. Условно се могу подијелити на домаће и професионалне.

Методе кућне трговине укључују:

 • пасте, специјалне жвакаће гумице, испирања (засноване су на абразивном дејству, то јест, тамни слој се уклања са површине емајла);
 • Специјални гели (хемијски састав који се налази у њима, контакти са премазом и тамни пигменти и уништавају их).

Међутим, резултат кућних процедура је прилично скроман - површина се осветљава за не више од 3 тоне, а белина траје само за кратко време, не дуже од 2-3 месеца.

Професионално бељење се врши у ординацији лекара на специјалној опреми.

За професионалне технологије забринутости за заштиту од емајла:

 • механички систем Аир-Флов, у којем се, помоћу млазнице, емајл разјашњава мешавином посебне опреме и компримованог ваздуха;
 • ултразвучно бељење, које се састоји у уништавању површинских наслага ултразвучним таласима. После поступка, на гелу се примјењује посебан гел за полирање који се обнавља;
 • Хемијско бељење је ефикасан, али агресиван метод. Његова суштина лежи у примени мешавине одређеног хемијског састава на површину зуба. Недостатак ове технике је, наравно, да ова абразивна супстанца трауматизује интегритет емајла.

Па, једна од најпопуларнијих професионалних процедура је сада ласерско избељивање зуба. Овај систем сматра се најефикаснијим, најбржим и најважнијим, поштујући. Схватићемо шта је суштина ове технике, колико је безопасно ласерско избељивање и како има контраиндикације.

Каква је процедура?

Ласерско избељивање зуба: суштина методе, предности и мане

Ласерско избељивање зуба се јавља хемијским реакцијама током оксидације примијењеног гела.

Супстанце садржане у њему, под утицајем струје ласерских зрака, оксидују, ослобађају кисеоник и распадају у минуте честице које уништавају пигмент који се налази на површини. Ласер у овом случају служи као катализатор процеса оксидације.

Процедура

 • Пре свега, доктор врши професионално чишћење, а затим маже постојеће грубе површине;
 • Пацијенту се испоручују држачи за усне за усне, заштићени полимери за заштиту од течности који се лепе наносе на десни, а очи су заштићене посебним чашама;
 • На емајлу се примењује активни гел, премешан са катализатором, што омогућава смањење осетљивости нерва након процедуре. Гел увек има светлу боју (најчешће плаву) - то је неопходно како би зубар могао да контролише униформност примене супстанце;
 • Надаље, активни гел се активира под утицајем ласерског зрака. Држач ласера ​​држи лекар преко сваког органа не више од 10-12 секунди (да се спречи прегревање) на удаљености од 10 мм;
 • После ове процедуре, супстанца се и даље задржава на површини неколико минута, после чега се темељно испере са водом, а полимери се уклањају од десни. Након уклањања гела, заштитни гел за заштиту од флуора се наноси на зубни гел;
 • Незаштићене површине жвака након терапије могу имати беличасту боју - то је последица дејства кисеоника. Природна боја десни се добија за неколико минута;
 • Ако је потребно (на пример, снажно затамњење), поступак се понавља 1-2 пута;
 • У року од два сата након терапије, искључивање и конзумирање хране треба искључити. А од употребе производа који имају својства бојења (чај, кафа, вино, коњак, обојено поврће и воће) и пушење дувана треба напустити најмање 48 сати.

Предности ласерске терапије

У савременој медицини, ласерско избељивање зуба је најугрозније од свих постојећих метода - ласерски зрак не агресивно напада тврда ткива, не утиче на интегритет дентина и пулпе. Осим тога, има антибактеријска својства - уништава бактерије, чиме спречава појаву каријеса.

Ефекат ласерске терапије траје дуго - белина са одговарајућом хигијенском негом може трајати до 3 до 6 година.

Ласерско избељивање вам омогућава да појасните емајл за 8-10 тона у само једној сесији и потпуно безопасно (у одсуству контраиндикација).

Овај поступак, за разлику од многих других, се одвија веома брзо - у ординацији за зубаре нећете потрошити више од једног сата.

Савремене технологије вам омогућавају да изаберете појединачне параметре интензитета и времена излагања, узимајући у обзир јачину и дебљину емајла - управо онолико колико се захтева у одређеном случају.

Недостаци

Ласерско избељивање зуба не може утицати на имплантате, круне и надопуњавање - већ их треба замијенити више бијелим или помирити с разликом у нијансама.

У року од неколико дана након поступка, може се повећати осетљивост на надражујуће материје (чврста храна, топла, хладна).

Као резултат неправилног избора параметара за појашњење, зуби могу постати неотериво бијели.

Такође, не можемо напоменути да је ласерско избељивање зуба веома скупо задовољство које свако не може приуштити.

Па, све остало, ласерско избељивање зуба има бројне контраиндикације.

Ласерско бељење контраиндикација

Ласерско избељивање зуба: суштина методе, предности и мане

Ова метода је контраиндикована за особе млађе од 18 година (док се сва ткива не формирају дефинитивно), као и труднице и мајке у лактацији.

Са индивидуалном нетолеранцијом састава гела из такве терапије такође треба напустити.

Ласерско избељивање зуба се не препоручује људима са разређеним, крхким, рањивим емајлом, али иу присуству отворених кариозних шупљина и болести десни.

После оваквог поступка, ваш осмех постаје неодољив и волиће вам и друге ваше белине!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

7 + 2 =