Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије | pangudownloads.com
Лепота и здравље

Субликуација зглобног зглоба: једно име – две различите патологије

Субликуација зглоба кука код деце и одраслих има другачију етиологију, а лечење болести код одраслих и деце се врши према различитим методама.

Код одраслих особа, у већини случајева, сублуксација је узрокована трауматским ефектима - код деце, таква патологија је урођена. Може се претпоставити о његовом развоју и пре него што се беба роди погрешно марљивост, воће величина неусклађености материце величину, или ако је наследила болест - дисплазија је један од родитеља.

Сублуксације код одраслих

У одраслима се разликују 2 врсте патолошких стања, током којих се прекида предњи или задњи део зглобова.

Ако су површине зглобова оштећене, сљедећи симптоми сублуксације зглобног зглоба се јављају код одраслих:

Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије
 • бол приликом ходања;
 • визуелни утисак - нога се окреће унутра или ван;
 • бол у болу у миру;
 • понекад - видљива разлика између дужине удова.

Она изазива сублуксацију код одрасле особе са траумама другачије природе, али такође је случајно и конгенитална. Понекад је аномалија развоја зглобова била доступна од детињства - али није добила довољно пажње или није откривена, а манифестовала се само након физичког утицаја.

Упркос карактеристичној слици, препоручена је додатна студија - радиографија или томографија за утврђивање лезија.

Лечење - хитна хирургија - требало би да се обавља под анестезијом, јер може изазвати болан шок. Након премештања феморалне главе у ацетабулум, сензације бола се смањују.

Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије

Након репозиционирања - чак и ако није било додатних штета на околним ткивима - неопходна је имобилизација. Период имобилизације одређује лекар. Обично је зглоб фиксиран 3-4 недеље.

У будућности се одвијају активности рехабилитације, које укључују масажу, физиотерапију, терапију вежбања са постепеним повећањем оптерећења. Поздрављамо тренинг у базену.

Период опоравка може се продужити са пола године на 10 мјесеци, у зависности од тежине почетног стања, присуства у историји хроничних болести различите природе и старосне доби пацијента.

Субликуација кука код новорођенчета

Код новорођенчади, етиологија сублуксације је различита. Могуће је класификовати стања према следећим клиничким карактеристикама:

Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије
 • кратак кук;
 • ограничена отмица од кука;
 • симптом клизања - сходно модификацији Барлоуа и симптома Марк-Ортхоланија;
 • асиметрија бора коже.

Стање није увек могуће дијагнозирати након порођаја, иако са конгениталном патологијом костију феморалног зглоба - дисплазијом - променом скелетне структуре може се видети голим оком. Клиничка слика најочигледније се манифестује за 3 до 4 месеца након порођаја.

Симптоми узроковани помицањем феморалне главе, домаћа деца могу примијетити сами.

Визуелно изгледа овако:

 • црева на ногама новорођенчета - ингвинална, глутеална и поплитеална - неуједначено су распоређена и варирају у дубини;
 • ако ставите бебу на леђа и ноге растварају, савијање у коленима, може да се чује клик - хеад слајдова у имплементацији у ацетабулум;
 • Када беба лежи с савијеним ногама на леђима, једно колено је изнад друге.

Предња сублуксација се лакше дијагностицира - са стране удруженог зглоба нога је краћа.

Лечење сублуксације зглобног колка код новорођенчади се врши након тачне дијагнозе патолошких промјена, у зависности од присутности зглобне дисплазије.

Дијагноза и лечење сублуксација код дојенчади

Анкете деце спроводе се следећим методама:

Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије
 • сцреенинг;
 • ултразвучни преглед;
 • радиографија;
 • процена бедра према Харисон.

Лечење сублуксације зглоба кука код деце почиње од тренутка када се открије патологија. Што пре почне, већа је вјероватноћа да нема потребе да се оперишете.

Потребно је посебно пегање беба - широко. Беба је широко распрострањена ногама и поправља их. Да би то учинили, пелена је преклопљена у правоугаоник и постављена између ногу.

У неким случајевима, препоручљиво је користити ортопедске адаптације - стријеле. Зове се "Стругови Павлик". Одређују децу од 3 недеље старости. Ноге су савијене под углом од 90 °, узгајају се у пределу зглоба кука и фиксиране у овом положају.

Нужно повезана терапијска гимнастика, физиотерапија и масажа. Приликом сваке промене пелене, дијете треба проширити на леђима, да сједне ноге на бочне стране.

Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије

Препоручљиво је уписати дете у пливачку групу за новорођенчад. У воденој животној средини, опоравак је бржи.

Уколико конзервативни третман није урађен пре 3 месеца старости - патологија није откривена од самог почетка - у већини случајева дијагностикује се изразито формирана дислокација.

Ортопедске адаптације са пола године користе се друге - ноге су фиксиране гумама са туторима. Ове пнеуматике се могу користити за ходање. Потребно их је свакодневно прилагођавати - бебе брзо расте, пнеуматик не би требао бити губљен, што би изазвало додатну неугодност.

Када конзервативни методи нису помогли да се носи са проблемом, онда се мора применити хируршка интервенција. У већини случајева користи се затворени метод корекције.

Манипулација се врши под анестезијом. Нога подићи оштро и одведени, након што кликне - имплементацију заједничког главе на месту - имобилизацију зглоба, закључивање бебу у пластичну корсет.

Након 1,5-2 месеци, врши се накнадна инспекција. Ако је динамика позитивна, онда се корзет носи још 3 месеца, а затим се предузимају посебне мјере како би се обновила мобилност и радни капацитети мишића.

Корективна операција отвореном методом врши се израженом дисплазијом:

 • варисинг анд дегротатион остеотоми;
 • палијативна операција;
 • хируршку интервенцију на карличној компоненти - према Цхиари.
Субликуација зглобног зглоба: једно име - две различите патологије

Касније је откривена дисплазија, већа је вероватноћа да ће бити потребна операција.

Ако се третман не започне на време, дисплазија изазива прилично озбиљне посљедице, од којих се највише "мали"Да ли је храм. Такође, постоји стална болест у ходању, атрофија мишића и асиметрија.

Касније, патологија пролази до карличне кичме, поремећена је функција органа у карлици, у локомоторном апарату се јављају константне болне осјећаји.

Стање сублуксације зглобног зглоба не може се оставити без пажње било код одраслих или код деце.

У будућности то ће утицати на озбиљну патологију тела - сублуксација ствара трајну дислокацију и можете изгубити способност кретања. Посебно опасно је дисплазија ако обухвати оба зглобова у новорођенчадима.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

84 − = 77