Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri? | pangudownloads.com
Memasak lazat

Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri?

Pasti, wol kapas manis dalam banyak bersekutu dengan zaman kanak-kanak, perjalanan ke taman atau alun-alun, yang semestinya disertai dengan makanannya. Kadang-kadang saya ingin mengingati rasa ini, tetapi perjalanan keluarga untuk berjalan-jalan belum dirancang. Dalam kes ini, anda boleh membuat gula-gula kapas di rumah dengan tangan anda sendiri, menggunakan set bahan yang mudah. Tanpa alat khas, prosesnya tentu saja sukar, tetapi jika diinginkan, sangat mungkin untuk menguasainya.

Sekiranya anda merancang untuk memasak makanan lazat ini dengan kerap, kanak-kanak merosakkan dan diri anda, masuk akal untuk membeli peranti yang diperlukan. Kosnya agak kecil, ia mudah digunakan dan benar-benar selamat.

Peralatan

Jika anda memutuskan untuk membeli peranti untuk gula-gula kapas, lebih tepatnya, untuk penyediaannya, anda perlu tahu cara menggunakannya dengan betul:

Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri?
  • Membersihkan unit baru dengan teliti dengan deterjen (atau sabun) dan air suam;
  • Benarkan peralatan kering;
  • Ia adalah perlu untuk membolehkan mesin menjadi panas dalam masa 5-10 minit.

Proses pengeluaran gula-gula kapas pada peralatan khas dilakukan dalam beberapa tahap. Perkakas itu memanaskan. Kami tertidur di atas gula cakera dalam jumlah 1-2 sudu teh. Ketebalan, produk menjadi benang manis yang renyah. Sekarang mereka perlu dipindahkan ke tongkat.

Anda boleh menggunakan buluh atau tongkat untuk sushi. Mereka diletakkan dalam kedudukan menegak di dalam mangkuk. Apabila berputar, benang sendiri luka di atasnya, membentuk bola berbulu. Jika serat kekal di dinding bekas, mereka juga boleh diambil dengan tongkat untuk bulu kapas manis.

Sekiranya terdapat keperluan untuk menyediakan barang berwarna, anda boleh menggunakan pewarna, menambahnya kepada gula.

Peralatan ini membolehkan anda dengan cepat menyediakan manis yang lazat, tetapi ia juga mempunyai kelemahannya:

  • Peranti ini agak besar. Dimensinya sama dengan saiz pemproses makanan atau multivark;
  • Wakil peralatan mahal yang sangat cepat panas, jadi apabila gula-gula gula disediakan, mereka harus dimatikan secara berkala. Jika anda tidak melakukan ini, peranti akan segera gagal.

Jangan lupa membersihkan mangkuk peranti itu, jika tidak, ia akan menutup sepenuhnya dengan lapisan gula dari masa ke masa.

Mempunyai apa-apa peranti, anda boleh menganjurkan pengeluaran berterusan bulu manis. Ada juga yang percaya bahawa ini adalah idea yang bagus untuk mencipta dan mengembangkan perniagaan anda.

Peralatan dengan tangan sendiri

Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri?

Prinsip peranti mudah, yang mendorong ramai untuk membuatnya secara bebas. Untuk melakukan ini, anda memerlukan set bahan mudah yang boleh didapati di setiap rumah, dan tangan yang mahir.

Itulah bagaimana anda boleh membina mesin ini dengan tangan anda sendiri. Bersihkan dengan fail atau pasir 2 sarung timah (contohnya, botol). Buat lubang besar di salah satu daripada mereka dan beberapa yang kecil di tudung kedua, hubungkan mereka melalui wayar.

Sekarang mereka perlu memasang motor dari mana-mana peranti elektronik rumah (contohnya, dari pengering rambut). Seluruh pembinaan dengan bantuan wayar ke papan, yang akan menjadi pangkalan peranti. Sambungkan motor ke bateri dengan terminal (anda boleh menggunakan bateri mahkota).

Pasang kadbod tebal di satu sisi untuk membuat septum. Peranti di mana anda boleh membuat gula-gula kapas di rumah siap dan boleh digunakan sebagai peralatan biasa. Drum berputar boleh dipanaskan dengan lilin atau lebih ringan.

Walaupun reka bentuk yang mudah, ia tidak selamat, jadi lebih baik untuk mendapatkan peralatan asli atau bahkan tanpa ia. Dimasak dengan tangan, gourmet tidak akan menjadi lebih buruk daripada yang dibuat dengan bantuan peranti.

Dalam kuali atau dalam kuali

Untuk bermula, amalan memasak dengan sedikit bahan-bahan. Proses ini memerlukan kemahiran. Dalam hal ini, mungkin beberapa kali pertama hanya perlu berlatih.

Bahan-bahan:

  • Gula – 2 sudu besar. l.;
  • Air – 0.5 gelas;
  • Cuka – 2 tetes;
  • Fork, tongkat Cina.

Bagaimana memasak

Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri?

Kami mula membuat bulu kapas manis dari pemasangan pemegang. Untuk melakukan ini, letakkan tongkat dalam gelas supaya mereka berada dalam kedudukan tegak.

Kini anda boleh melakukan sirap. Kami menyambungkan semua bahan dalam satu bekas, meletakkannya pada api kecil dan membawanya ke mendidih, tanpa berhenti mengaduk campuran. Sebaik sahaja ia mendidih, kami menyisihkan sirap dan biarkan ia sejuk. Ini untuk memastikan sirap tidak memperoleh warna coklat gelap. Prosedur ini diulang 5 kali sehingga campuran mendapat konsistensi tebal dan warna emas.

Tahap akhir pengeluaran gula-gula kapas yang lazat di rumah sangat penting. Kami melepaskan garpu ke dalam jisim semasa ia masih panas, dan kemudian kami memandu di sekitar batang supaya mereka mengekalkan gentian gula. Lebih tipis mereka berubah, lebih baik. Angin benang dalam kuantiti sedemikian, di mana anda mendapat kepala berbulu.

Itulah prinsip utama memasak. Jangan lupa tentang keselamatan. Sirap gula panas boleh menyebabkan kebakaran jika anda tidak berhati-hati semasa bekerja dengannya.

Sekiranya dari kapas pertama wol tidak sama seperti yang anda harapkan, anda tidak perlu merasa kecewa – kali berikutnya ia akan lebih baik.

Merawat berwarna-warni

Terutama dicintai oleh kanak-kanak dan orang dewasa berwarna gula-gula kapas, tetapi bagaimana untuk membuatnya di rumah? Tidak semestinya sukar. Hari ini, terdapat sejumlah besar pewarna dan aditif makanan yang dijual, yang akan membolehkan penyegaran untuk mencari rasa baru.

Yang paling popular adalah pewarna: kurkumin kuning, betanin merah, kunyit kuning, anthocyan ungu, paprika merah yang berapi-api. Benar, apabila mengkaji komposisi mereka, jelaslah bahawa terdapat sedikit bahan semulajadi – bahan kimia pepejal. Apabila menyediakan makanan istimewa untuk kanak-kanak, tidak sepatutnya menggunakan komponen tersebut.

Bagaimana untuk memasak gula-gula kapas di rumah dan membuat peranti untuk memasak dengan tangan anda sendiri?

Anda boleh membuat bulu kapas berwarna menggunakan jus buah-buahan dan beri (strawberi, raspberi, lemon, oren, sirap pudina, dan lain-lain). Ia akan mempelbagaikan rasa dan memberikan warna yang indah. Teknologi membuat merawat tidak berubah – hanya tambah jus kepada bahan-bahan lain.

Jika anda memasak dalam kuali (atau dalam kuali), ambil sedikit air – jumlah cecair yang diperlukan akan diisi dengan jus. Setelah menyediakan beberapa sirup dengan aditif yang berbeza, anda boleh menyambungkan benang mereka, maka rasa manis akan berubah menjadi berwarna-warni.

Apabila menyediakan bahan-bahan, adalah penting untuk mengambil kira bahawa gula untuk penyediaan gula-gula kapas mestilah kualiti tertinggi. Tidak perlu menggunakan bahan mentah berwarna – kemungkinan besar, untuk memberi warna, bahan kimia digunakan, jadi hanya gunakan pewarna semulajadi.

Sekarang anda tahu cara membuat gula-gula kapas sendiri. Dan apabila anda ingin mengingati zaman kanak-kanak anda atau memanjakan anak-anak, anda boleh memasak di rumah!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

6 + 1 =