Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup? | pangudownloads.com
Memasak lazat

Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup?

Ramai daripada kita ingat rasa sup kacang di kafeteria sekolah. Hampir setiap murid sekolah suka hidangan lazat dan lembut ini. Para koki tempatan mempunyai rahsia memasak sup khas mereka sendiri, dan tidak setiap suri rumah boleh memasak hidangan yang sama di rumah. Dan semua kerana terdapat beberapa helah yang membantu untuk mencapai hasil ini. Perendaman kacang polong yang betul adalah helah utama dalam menyediakan hidangan lazat yang mengandungi kacang polong.

Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup?

Peas adalah produk pemakanan. Pada 100 gram, ia mengandungi hanya 55 kcal. Itulah sebabnya ramai wanita lebih suka makan sup kacang atau bubur.

Oleh itu, mereka menyokong badan mereka dalam bentuk, dan juga memperkayakan badan dengan mineral dan vitamin yang berguna. Terdapat banyak hidangan lazat, dan makanan yang paling penting.

Rendam dengan betul

Agar sup anda menjadi wangi, memuaskan dan berguna, anda perlu belajar bagaimana untuk merapikan kacang polong dengan betul. Rata-rata, proses ini mengambil masa kira-kira 6 jam. Dalam kebanyakan kes, suri rumah dibiarkan meresap kacang untuk malam atau ketika sedang bekerja. Kaedah sedemikian boleh wujud, tetapi di bawah satu keadaan yang sangat penting. Bilik di mana kacang akan disimpan tidak panas. Ini harus menjadi bilik pengudaraan.

Sekiranya bilik sejuk, iaitu, suhu adalah di bawah purata, kemudian rendam kacang tidak perlu 6 jam, tetapi 8 jam. Dan jika bilik, sebaliknya, panas, maka lebih baik memendekkan masa ini hingga 4 jam.

Ia adalah sangat penting untuk memilih masa yang paling optimum. Sekiranya anda melampaui kacang, maka ia tidak akan dimasak, kerana ia akan menjadi masam. Dan, jika ia tidak sepenuhnya teredam, maka ia akan menjadi sukar, kerana ia tidak akan mempunyai masa untuk membengkak hingga akhir. Oleh itu, ia perlu dimasak lebih lama, dan ini mengancam dengan fakta bahawa semua produk dalam sup anda dicerna.

Teknologi klasik

Setiap pelayan wanita yang menghormati diri sendiri harus tahu bagaimana dengan betul merenungkan kacang dalam air. Terdapat resipi klasik, yang sangat mudah dan tidak mengambil banyak masa.

Untuk melakukan tindakan mudah ini, anda perlu:

 • kacang;
 • air.

Tindakan sangat mudah, jadi mereka boleh dipercayai kepada mana-mana ahli keluarga, jika anda sibuk dengan perkara-perkara lain.

Jadi, mari bermula:

Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup?
 1. Kami masukkan ke dalam mangkuk dalam jumlah yang diperlukan kacang.
 2. Kami membersihkan sampah yang berlebihan dan dengan teliti menyusunnya.
 3. Kacang yang buruk harus segera dibuang supaya mereka tidak merosakkan rasa umum hidangan itu.
 4. Selepas anda benar-benar mengupas kacang, anda perlu bilas dengan baik beberapa kali.
 5. Tuangkan kacang polong ke dalam mangkuk dan tuangkan air sejuk. Tahap air harus sepenuhnya meliputi semua kacang.
 6. Biarkan selama 6 jam di dalam peti sejuk atau di tempat yang sejuk.
 7. Selepas kacang direndam, air perlu dikeringkan sepenuhnya.
 8. Sekali lagi kita mencuci beberapa kali kacang di bawah air yang mengalir.

Selepas tindakan seperti kacang polong boleh digunakan dengan segera dalam memasak sup kegemaran anda atau bubur.

Jika anda ingin memendekkan masa perendaman sedikit, air boleh diubah beberapa kali. Tetapi jangan terlalu kerap melakukannya. Ia akan cukup untuk menukar air 2-3 kali untuk keseluruhan tempoh.

Rahsia kecil tetapi berkesan

Setiap daripada kita tahu bahawa kacang boleh menyebabkan kembung. Ini adalah fenomena semula jadi yang boleh menyebabkan kesulitan kepada mana-mana orang. Oleh itu, jika anda suka sup kacang, tetapi memilih untuk tidak menggunakannya untuk tujuan ini, itu adalah cara keluar dari keadaan ini.

Untuk mengelakkan perut, apabila merendam kacang, cukup untuk menambah sedikit sudu soda. Jumlah soda yang anda boleh mengira sendiri, berdasarkan data standard. Sekiranya anda mempunyai 100 gram kacang dan 1.5 liter air, anda perlu menambah 2 sudu soda tanpa slaid.

Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup?

Ia adalah sangat penting untuk bilas kacang polong dengan baik pada akhir perendaman. Ia adalah perlu untuk mencuci dengan sangat hati-hati sisa soda. Sudah tentu, adalah dianjurkan untuk membilas setiap kacang dalam menjalankan air sejuk, jika anda mempunyai kesabaran yang cukup untuk itu.

Tetapi, seperti yang mereka katakan, ini adalah untuk kebaikan anda sendiri. Setuju, sup kacang atau bubur dengan rasa soda tidak akan menyebabkan kegembiraan, serta rasa ketepuan.

Kaedah untuk merendam kacang

Untuk betul meremajakan kacang polong, tidak cukup untuk mengetahui teknologi klasik. Adalah sangat penting untuk mengetahui beberapa peraturan yang akan membantu menyediakan hidangan lazat dari kacang tanpa kehilangan.

 • Peraturan pertama adalah bahawa kacang dalam air tidak boleh diganggu atau dipindahkan. Tugas utama kami adalah pembengkakan produk. Jika ia sentiasa bercampur, maka ia boleh mula menjadi buih atau masam. Oleh itu, selepas anda telah mencurahkan air yang mencukupi ke dalamnya, ketatkan mangkuk itu dan jangan sentuh hingga 5 jam.
 • Peraturan kedua tidak ada garam. Anda tidak boleh mengasinkan kacang-kacangan, air, atau hidangan, yang masih dalam tahap persiapan. Jika tidak, kacang boleh berubah menjadi kotor sebenar dan merosakkan hidangan anda. Oleh itu, tambah garam sepatutnya pada akhir, apabila kurang dari 1 minit ditinggalkan sehingga akhir memasak. Seperti yang anda tahu, peraturan ini juga terpakai apabila menyediakan hidangan dengan pes tomato (ia juga ditambah pada akhir sekali) dan dengan daging. Apabila direndam, kacang tidak memerlukan air garam.

Masak kacang selepas direndam

Untuk menyediakan hidangan yang lazat, ia tidak cukup untuk membasahi kacang-kacangan di dalam air dengan betul. Ia sangat penting untuk mengasahnya dengan betul. Proses ini juga sangat mudah, jadi ia tidak akan menyebabkan anda mengalami kesulitan.

Masak kacang tidak boleh di dalam air garam dan panas yang lebih rendah. Kacang harus perlahan-lahan tenggelam ke dalam air, dan kemudian juga perlahan-lahan naik. Fenomena ini menunjukkan bahawa anda melakukan semuanya dengan betul dengan merendam. Tutup kuali dengan air dalam keadaan tidak mustahil.

Dalam proses memasak, keluarkan skala yang terbentuk di permukaan. Air akan mendidih, jadi ia perlu sentiasa dinaikkan. Ini perlu dilakukan sekali dalam setengah jam. Oleh itu, anda boleh memasak kacang secara literal dalam 2 jam. Mungkin anda memerlukan sedikit masa.

Bagaimana untuk meremajakan kacang untuk sup?

Jika anda tidak mahu mengganggu dengan memasak kacang panjang, anda boleh menggunakan periuk tekanan untuk memasaknya. Lebih-lebih lagi, untuk merendam anda juga memerlukan masa yang kurang - secara literal dua jam (tidak mengira masa untuk membersihkan, membilas dan membasuh). Dalam periuk periuk tekanan dimasak selama kira-kira 20 minit pada api dengan tudung ditutup, dan 10 minit tanpa api, juga dengan tudung ditutup.

Jika anda tidak mempunyai periuk tekanan, maka anda boleh menggunakan multivark. Untuk kaedah ini, merendam kacang dalam air juga memerlukan kira-kira 2 jam. Kacang yang dibasuh perlu diletakkan di semangkuk multivark, jalankan program "Pemadaman"Dan lupakan saja selama 1.5 jam. Pada masa yang sama, tidak perlu membuka penutup multivark semasa proses.

Pada akhirnya saya ingin mengatakan bahawa kacang polong adalah sumber protein nabati yang sangat baik. Ia sangat berguna untuk tubuh manusia, kerana ia mengandungi sejumlah besar bahan dan mineral yang berguna. Tapi, sebagai peraturan, suri rumah tidak sering memasak makanan dari produk ini. Alasan untuk ini sangat mudah - mereka tidak tahu bagaimana dengan betul merendam air, dan kemudian mendidih.

Tetapi sekarang anda tahu semua kehalusan dan rahsia proses ini, dan oleh itu anda boleh menggembirakan keluarga anda dengan sup wangi yang enak dan enak yang akan memberi anda tenaga dan tenaga positif sepanjang hari.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

9 + 1 =