Cara membuat wain beras di rumah | pangudownloads.com
Memasak lazat

Cara membuat wain beras di rumah

Wain Jepun dikaitkan dengan minuman unik dan jarang yang mempunyai rasa asli. Nyebut pertama tarikh pembuatannya kembali ke 1697. Tidak perlu dikatakan, orang Jepun mempunyai sikap khas untuk produk wain ini. Dia sering diberikan untuk menutup orang dengan hasrat yang baik, damai dan panjang umur. Di antara minuman ini, tempat utama diberikan kepada klasik, dibuat dari biji-biji varietas “nihon“.

Nama yang lebih popular adalah demi. Setiap keluarga Jepun mempunyai resipi sendiri untuk memasak bukan sahaja lazat, tetapi juga ramuan berguna di rumah.

Wain beras manis dalam masakan Jepun

Cara membuat wain beras di rumah

Bergantung pada pelbagai dan resipi, kekuatan demi kepentingan adalah sekitar 18 peratus. Adapun jenis ramuan itu sendiri, terdapat banyak dari mereka. Menurut beberapa laporan, di Jepun terdapat kira-kira dua setengah ribu perusahaan besar dan kecil yang memproduksi saji menurut resipi yang berbeza.

Dan jika anda menganggap bahawa ia dimasak di rumah, maka skala pengeluaran lebih luas. Wain beras – bangga kebangsaan Jepun, dikaitkan dengan konsep “tanah air kecil“(“fusucado“).

Fakta sejarah

Pengilangan dan asal wain Jepun berasal dari zaman dahulu. Ia digunakan lebih daripada 2 ribu tahun yang lalu. Dia mabuk semasa persembahan ilahi dan semata-mata dalam kehidupan seharian. Di Jepun purba, terpencil dari seluruh dunia, ramuan nasi manis disediakan di penyulingan di mahkamah kekaisaran atau di biara. Sake sentiasa memasuki menu pelbagai perayaan Shinto.

Pada abad ke-12, penduduk kampung menguasai winemaking, yang secara beransur-ansur menjadi komponen penting dalam tradisi dan adat istiadat Jepun. Fungsi ini dilakukan oleh wain beras hari ini. Walau bagaimanapun, hari ini dia ditindas oleh alkohol kuat dan lemah asing, contohnya, bir, wiski dan lain-lain. By the way, bir teguh berakar di negara Matahari Terbit.

Cara membuat wain beras di rumah

Nama “demi“Terkait hanya dengan minuman yang dibuat dari beras. Walau bagaimanapun, apabila Jepun mulai mengimport alkohol dari negara-negara lain, istilah ini merebak ke pelbagai yang lebih luas dan digunakan untuk semua jenama yang mempunyai kubu tertentu. Perkataan “demi“Sekarang beberapa jenis wiski, dan vodka, dan brendi anggur juga dipanggil.

By the way, alkohol yang terbuat dari beras, penduduk tempatan memanggil “sei-hsiu“Atau”nihon-hsiu“Ini bermakna wain Jepun, dan mereka memanggil wain dari Eropah”e-hsiu“.

Tradisi pembuatan

Anggur beras manis, yang sering disebut sebagai vodka beras, lebih menyukai minuman keras. Produk wain ini secara aktif digunakan dalam masakan Jepun. Tidak ada banyak perubahan di dalamnya – dari 14 hingga 18%. Proses pembuatan wain dikaitkan dengan betapa kuatnya bir yang dibakar. Hasilnya adalah rasa lembut dan mellow, kadang-kadang mengingatkan sherry, kadang-kadang terdapat sedikit kepahitan dan pisang hampir tidak dapat dilihat atau rasa buah anggur.

Untuk menyediakan minuman, nasi sesuai, dengan bijian berat dan bulat dengan kandungan kanji yang tinggi.

Jenis beras yang terbaik untuk membuatnya adalah:

  • Omati;
  • Yamadanishiki.

Bukan sahaja jenis beras memainkan peranan penting dalam pengeluaran ramuan ini, tetapi juga air yang berkualiti, di mana mangan dan besi tidak boleh disimpan dalam mana-mana.

Sebaliknya, unsur-unsur berikut mesti ada di dalam air:

  • magnesium;
  • kalium;
  • fosforus;
  • kalsium.

Cara membuat wain dari beras di rumah

Walaupun proses ini sangat menyusahkan, tetapi alkohol dari beras boleh dimasak di rumah. Dan percayalah, jika anda mengikuti semua peraturan, hasilnya akan mengejutkan anda.

Beberapa tip untuk membantu anda mencapai hasil yang lebih baik:

Cara membuat wain beras di rumah
  1. Untuk pengeluaran wain berkualiti tinggi, anda perlu memilih komponen yang betul. Biji-bijian harus dibuang dan semestinya bulat. Pada permukaannya, biji-bijian mempunyai yis semulajadi, yang dipanggil koji, mereka mempromosikan penapaian yang lebih aktif wort. Dalam hal ini, butir tidak dapat dibasuh dalam mana-mana;
  2. Sebelum anda memulakan proses membuat minuman, anda perlu menilai berapa banyak yang anda pilih beras berkualiti. Untuk melakukan ini, tuang sebilangan kecil bijirin ke dalam bekas, tuangkan air suam sehingga ia menutup seluruh beras. Air tidak boleh melebihi 40 darjah. Biarkan jisim dalam haba selama beberapa hari. Jika selepas beberapa hari memakan nasi atau proses membusuk bermula, ia bermakna bahawa beras itu tidak berkualiti, dan ia tidak boleh digunakan untuk membuat wain beras. Dan jika anda melihat bahawa proses penapaian telah dimulakan, maka anda telah memilih bahan mentah untuk ramuan dengan betul, dan sesuai untuk penghasilan buatan rumah;
  3. Penting: adalah mustahil untuk membuat wain berkualiti tanpa spora koji. Mereka memberikan rasa yang enak dan rasa yang unik. Koji melaksanakan fungsi penukar kanji, yang terletak di beras, menjadi gula. Akibatnya, wain sangat lazat dan manis walaupun tanpa menggunakan gula. Seperti yang telah kita katakan, terdapat pelbagai jenis nasi di mana kulat ini hidup. Jika anda tidak berjaya mendapatkan jenis beras ini, anda boleh membeli pertikaian yang sepadan di kedai-kedai wain.

Resipi wain beras

Minuman disediakan dalam perkadaran sedemikian: segelas bijirin perlu mengambil setengah cawan air berkualiti, jus separuh lemon, 100 gram spore koji, setengah sudu teh yis biasa untuk baking. Jika anda ingin memasak sejumlah besar ramuan, kemudian menambah jumlah ramuan mengikut bahagian yang ditentukan.

Kami mengambil nasi yang berkualiti dan betul, masukkannya ke dalam bekas dan tuangkan air. Jisim ini mesti dibiarkan semalaman. Ini akan menambah lebih banyak rasa kepada wain. Kemudian mengikuti proses memasak. Anda boleh memasak dalam dandang berganda atau dalam periuk konvensional. Sediakan minuman untuk masa yang lama pada api perlahan.

Cara membuat wain beras di rumah

Nasi bukan hanya direbus, tetapi dicerna. Kemudian kita mengeluarkan jisim dari api dan menyejukkannya. Apabila sup telah disejukkan, masukkan jus lemon ke dalamnya dan campurkannya. Selepas ini, perlu mengalihkan nasi ke dalam bekas, di mana proses penapaian akan berlaku.

Tambah yis dan air untuk itu, tutup pinggan dan goncang untuk membuat jisim homogen. Ternyata harus kami hantar ke tempat yang gelap dan sejuk. Jangan lupa buka sedikit tudung.

Jisim itu perlu digoncang setiap hari. Sejak itu mula berjalan, ia harus berdiri selama kira-kira tiga minggu, sehingga buih hilang.

Minuman yang dihasilkan disaring melalui kain kasa, ia perlu memerah nasi. Menurut resipi ini ternyata demi dengan kekuatan 14 hingga 21 darjah.

Bagaimana untuk menurunkan ijazah

Cara membuat wain beras di rumah

Ia berlaku bahawa produk wain terlalu kuat, dan anda ingin mengeluarkan ijazah. Ini agak mudah: tambah satu sendok teh gula untuk minum, tutup dan goncang, supaya gula itu dibubarkan sepenuhnya.

Sake, dimasak di rumah, disimpan tidak lebih daripada sebulan. Kadang-kadang, untuk memanjangkan jangka hayat, ramuan disterilkan. Untuk melakukan ini, menurunkan vesel dengan wain di dalam air yang dipanaskan hingga 60 darjah.

Botol tidak boleh sepenuhnya di dalam air, tetapi hanya seperempat daripadanya. Selepas itu, sake harus disejukkan dan dimasukkan ke dalam penyimpanan di tempat yang sejuk.

Anda tidak perlu pergi ke Jepun untuk mencuba wain beras. Seperti yang anda lihat, ia boleh dimasak di rumah. Eksperimen dan nikmati selera anda!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 5 = 3