Kami memasak cumi-cumi: berapa banyakkah anda memasak bayi? | pangudownloads.com
Memasak lazat

Kami memasak cumi-cumi: berapa banyakkah anda memasak bayi?

Fesyen untuk hidangan dari semua jenis penduduk marin datang ke ruang domestik baru-baru ini – hanya 20-25 tahun yang lalu. Di rak kedai terdapat pelbagai jenis makanan laut: udang, sotong, kerang, ketam.

Tetapi yang paling popular (dan harga yang berpatutan) produk marin adalah cumi-cumi.

Daging kerang ini sangat dihargai oleh gourmets untuk rasa halus, dan ahli nutrisi tidak bosan memuji produk untuk kekayaannya dengan unsur pemakanan berharga. Benar, semua sifat produk ini dari kedalaman laut ditahan dengan syarat kesegaran dan pemprosesan masakan yang betul. Bagaimana dengan betul dan cepat memasak cumi-cumi: bagaimana mengupas mereka, berapa banyak yang hendak dimasak, apa yang ada dalam proses memasak kerang-kerangan, cuba berurusan dengan masalah gastronomi bersama-sama.

Belajar untuk memilih produk yang berkualiti dan segar

Sebagai permulaan, satu rahsia penting harus diingat: jika anda membeli cumi-cumi, basi atau kurang disimpan, tidak ada helah masakan.

Kami memasak cumi-cumi: berapa banyakkah anda memasak bayi?

Daging moluska tidak hanya akan tetap kaku, tetapi ia akan mempunyai aftertaste yang jelas dan tidak menyenangkan. Jadi anda perlu belajar cara memilih daging cumi ke meja anda dengan betul.

Di kedai-kedai tempatan, anda sering dapat mencari bangkai beku moluska.

Adalah sangat penting bahawa pasaran memerhati semua peraturan untuk menyimpan produk beku dan sejuk, kerana jika bubur cumi pertama dibuang dan kemudian dibekukan lagi, ia akan mula merasakan pahit dan tidak menyenangkan. Sekiranya anda memasak bangkai yang kurang disimpan, daging akan memecah masuk ke dalam gentian dalam air panas, manakala mendidih akan membentuk buih yang berlimpah dengan bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, berniat untuk membeli makanan laut, perhatikan penampilannya.

Karkas moluska itu harus padat, dari atas warnanya akan menjadi sedikit merah jambu, kadang-kadang ia mungkin berwarna coklat atau dengan warna ungu sedikit. Di dalamnya, daging reptilia laut mempunyai warna putih yang cerah.

Nota: Jika anda akan membeli makanan laut di kedai, memberi keutamaan kepada bangkai yang belum dibuka. Sudah tentu, memasak cumi lebih cepat dalam bentuk yang bersih dan siap, tetapi dengan warna kulit atas, kesegaran produk dapat dinilai. Jika kulit moluska berwarna kelabu atau kuning, produk itu jelas basi.

Sekarang bahawa anda tahu bagaimana untuk membeli makanan laut segar di meja, kami akan memahami cara menyediakan bangkai cumi untuk memasak.

Rahsia pembersihan cepat makanan laut

Mana-mana resipi yang memberitahu bagaimana memasak sotong dan berapa banyak untuk memasak, membayangkan pembersihan awal kerang. Jika reptilia laut tidak dibersihkan dari filem – ia akan menjadi sukar dan berbau busuk. Bangku dibersihkan sangat sederhana – tuangkan mereka dengan air mendidih atau celupkannya secara harfiah selama satu minit ke dalam air mendidih. Filem pada keriting moluska, dan sisa-sisanya boleh dikeluarkan dengan mudah semasa membasuh produk di bawah air sejuk.

Jangan lupa bahawa anda perlu membebaskan pulpa bukan sahaja dari filem, tetapi juga dari plat di dalam, dan juga mengeluarkan kulit keras dari sayap.

Tip mendidih

Jika anda tidak tahu cara memasak cumi beku dengan betul dan berapa banyak untuk memasaknya, petua dalam bahagian ini akan membantu anda menangani tugas itu dan membuat produk yang benar-benar lazat dan sihat.

Perkara utama yang perlu anda ingat adalah memasak, iaitu, pra-mendidih daging kerang tidak lebih dari dua minit. Jika pulpa dicairkan, dalam bentuk siap ia akan menyerupai getah. Isyarat kesediaan daging reptil laut adalah warna – jika daging bertukar putih, produk sudah siap!

Mari memberi satu nasihat yang lebih berguna: jangan letakkan semua bangkai dalam air mendidih sekaligus: masak satu atau dua perkara pada satu masa. Apabila pra-membuat produk, pastikan anda menggunakan rempah-rempah: jadi dalam bentuk siap pakai shellfish akan menjadi lebih enak. Anda boleh dimasukkan ke dalam kuali dengan air mendidih lada wangi, ulas, dill, campuran lada yang berbeza, sayur-sayuran parsel. Apabila memilih rempah, dipandu oleh resipi yang anda akan terus menyediakan makanan laut.

Kaedah memasak daging

Kaedah mudah kerang yang mendidih secara keseluruhannya terdiri daripada peringkat berikut:

Kami memasak cumi-cumi: berapa banyakkah anda memasak bayi?
  • Rebus dalam periuk besar dengan jumlah air yang betul;
  • Garam cair, tambah rempah dan bumbu untuk rasa;
  • Letakkan satu atau dua bangkai makanan laut ke dalam air mendidih.

Kenali masa dan masak produk tidak lebih daripada 2 minit.

Tarik pulpa yang disediakan dan letakkan pada colander.

Rawatan haba produk boleh dilakukan dengan cara lain: tuang dua liter air ke dalam kuali, garam dan musim dengan rempah. Biarkan air mendidih dan letakkan kerang di dalamnya. Tutup pan dan keluarkan dari haba. Tunggu kira-kira 10 minit dan pada masa ini daging lembu laut disediakan dan akan menjadi lembut dan lembut, dan kerana hakikat bahawa air akan mendinginkan secara beransur-ansur, anda dijamin tidak mencerna makanan laut.

Walau bagaimanapun, jika anda telah menggantikan daging molus pada api dan ia menjadi sukar, anda boleh membantu bencana. Letakkan cumi dalam periuk dengan air mendidih dan sekali lagi renehkan api. Benar, memasak masa ini akan panjang – sekurang-kurangnya setengah jam, dan ideal satu jam. Daging akan menjadi lembut, tetapi akan menjadi 2 kali kurang dan, tentu saja, sebagian besar vitamin dan unsur makanan berharga akan dimasak dari itu.

Cadangan untuk penyediaan tentacles dan ringlets

Cumi-cumi di kedai-kedai dijual bukan sahaja dalam satu bahagian, di rak-rak anda boleh melihat kedua-dua cincin dan tentakel reptil laut. Bagaimana memasak cumi-cumi dalam bentuk ini? Mari dengar nasihat daripada tukang masak yang berpengalaman.

Bagaimana untuk menyediakan cincin sotong beku? Soalan ini pasti timbul sebelum pengguna membeli pembungkusan produk beku untuk kali pertama.

Penyediaan mesti bermula dengan penyulingan makanan laut yang lengkap. Defrost ia harus menjadi cara semula jadi, iaitu, pada suhu bilik. Kemudian cincin dibilas dengan kuantiti air sejuk yang banyak. Kemudian letakkan cincin yang dibasuh menjadi colander. Dalam periuk kecil rebus air. Sebaik sahaja ia mendidih, cecair dicurahkan, tambah rempah dan daun telur. Kemudian tuangkan cincin yang dibasuh. Pastikan cincin kerang dalam air mendidih selama tidak lebih daripada 20 saat.

Kepada nota: gourmets mendidih cincin reptilia laut bukan sahaja di dalam air, tetapi juga di bir, wain dan susu. Adalah dipercayai bahawa produk tersebut memperoleh rasa halus dan halus.

Proses memasak tentakel akan kelihatan sedikit berbeza. Kostum berdiri sedikit lebih murah daripada spesimen keseluruhan, tetapi mereka tidak menghasilkan daging karkas itu. Dari tentakel, anda boleh memasak karya masakan sebenar – dari salad hingga ke kebun shish kebab yang halus. Anda hanya perlu tahu cara menyiapkan tentakawan cumi dengan betul.

Kami memasak cumi-cumi: berapa banyakkah anda memasak bayi?

Pertama anda perlu membersihkan produk.

Untuk melakukan ini, letakkan tentakel selama tiga puluh saat dalam air mendidih. Bilas dan kemudian bilas di bawah air sejuk, membuang filem yang tinggal dari makanan laut. Letakkan periuk air di atas api, sediakan sup untuk memasak, tambah garam dan rempah-rempah ke cecair, letakkan tentakel, bawa sup kepada rebus dan keluarkan dari api. Biarkan produk berdiri selama 15 minit dalam air mendidih.

Tali gelang siap, maka anda boleh meneruskan mengikut resipi untuk memasak hidangan yang telah anda pilih.

Dari bahagian ini kerang adalah mungkin untuk menyediakan salad ringan, makanan ringan yang dijepit dengan ringan dalam jus lemon dengan ramuan aromatik, tentakel dapat digoreng dalam bentuk tulen dan adonan.

Makanan yang lazat dan selera yang menyenangkan!

Previous PostNext Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 1