Pengemulsi biasa - apakah mereka? | pangudownloads.com
Memasak lazat

Pengemulsi biasa – apakah mereka?

Pengemulsi adalah bahan atau aditif yang menyediakan sambungan emulsi dari cecair yang berbeza. Mereka sering digunakan untuk penyediaan produk apabila mencipta dan menstabilkan sistem penyebaran makanan. Ciri-ciri plastik mereka membolehkan produk memberikan konsistensi dan kelikatan tertentu.

Pengemulsi biasa - apakah mereka?

Untuk mencampurkan air dan minyak tulen, perlu menggunakan campuran bahan khas, iaitu, pengemulsi semulajadi.

Ini termasuk: resin, garam, asid larut minyak organik, asphaltenes, tanah liat, kekotoran dan produk lain. Secara umum, bahan sintetik sedemikian rupa sebagai lecithin pengemulsi adalah popular.

Terdapat kumpulan pengemulsi seperti:

 • pengemulsi makanan;
 • penstabil busa, yang menghalang penyembunyiannya;
 • Foaming agen yang mencipta produk cecair atau pepejal dari gas.

Tindakan mereka adalah untuk mengurangkan tenaga bahan aktif permukaan (surfactants), yang termasuk dalam komposisi produk yang diperlukan untuk pencampuran.

Codex Alimentarius memperuntukkan indeks bahan tambahan makanan E4xx. Pengemulsi yang paling biasa dalam industri makanan dikelaskan seperti berikut:

 • E322 – lekitin, fosfatida, yang merupakan pengemulsi dan penstabil;
 • E422 – garam amonium asid fosfatid;
 • E432-436 – Kembar, derivatif, polysorbat;
 • E471 – mono-, diglycerides asid lemak;
 • E472e – ester asid lemak dan asid organik, gliserin;
 • E473 – ester asid lemak, sukrosa;
 • E476 – eter yang mengandungi asid ricinol dan polyglycerol yang berfaedah;
 • E491-496 – Speny, ester sorbinate.

Di samping bahan-bahan sintetik, terdapat juga analog semula jadi. Ini adalah penstabil emulsi semulajadi yang mengelilingi kita. Mereka digunakan sebagai komponen dalam kebersihan, minyak wangi dan industri makanan. Contoh produk seperti: mentega, marjerin, mayonis, coklat, sos, ais krim.

Kekuatan pengemulsi E 322

E 322 Adalah pengemulsi lesitin semula jadi, asal sayur-sayuran, yang mempunyai kesan permukaan aktif yang tinggi. Dalam terjemahan, lesitin bermaksud kuning telur. Ia digunakan dalam industri makanan sebagai aditif, sebagai antioksidan.

Pengemulsi biasa - apakah mereka?

Sumber utamanya adalah produk yang mengandungi banyak lemak, iaitu: telur, daging, kacang tanah, hati. Malah beberapa sayuran dan buah-buahan. Ia diekstrak dari residu minyak, produk soya.

Tubuh manusia mengandungi bahan ini di dalam banyak sel. Contohnya, hati terdiri daripada 50% daripadanya.

Oleh kerana sifatnya, perlu:

 • Pulih dan kemas kini sel yang rosak;
 • menyokong kerja penuh otak, sistem saraf;
 • menyampaikan vitamin, mineral, nutrien ke sel-sel seluruh organisma;
 • ubat asimilasi;
 • mencegah penciptaan sebatian toksik dalam peranan antioksidan yang kuat.

Tetapi di mana terdapat aspek positif, ada juga yang negatif. Jika anda melampaui penggunaannya, lesitin pengemulsi boleh menyebabkan alahan.

Ia digunakan untuk pengeluaran marjerin, produk tenusu, coklat, jeli, produk tepung. Ia dibenarkan di banyak negara Eurasia.

Ciri-ciri pengemulsi E471

E471 Aditif dari mono-, diglycerides asid lemak. Ia juga diperolehi daripada produk semula jadi dengan merawat asid lemak, sayuran atau tiruan. Pada dasarnya ia diperolehi daripada gliserin.

Pengemulsi biasa - apakah mereka?

Dengan aditif ini, campurkan minyak sayuran dengan air. Ia digunakan dalam makanan tenusu dan lemak, kerana ia tidak berbahaya kepada kesihatan dalam had yang munasabah.

Badan kita mencuci E471 seperti lemak lain. Tetapi penggunaan berlebihan juga tidak diluluskan.

Pengemulsi E471 digunakan dalam marjerin, mayonis, yogurt, ais krim dan produk lain yang mengandungi lemak.

Tindakan pengemulsi E472e

E472 Aditif yang terdiri daripada sekumpulan ester asid lemak, gliserin. Ia termasuk ether seperti:

 • E 472a – asid asetik;
 • E472b – asid laktik;
 • E472c – asid sitrik;
 • E472d – asid tartarik;
 • E472e – mono-, asam tartaric diacetyl, mono-, asid lemak diglyceride;
 • E472f – gliserol, tartaric, lemak, asid asetik;
 • E472g – monogliserida succinylated.

E472e tambahan adalah ester campuran gliserol, iaitu, asid lemak dan diacetyltinic. Terima kasih kepada mereka, 472 memberikan kelikatan, kelenturan dan keseragaman produk.

Pengemulsi E472e apabila digunakan untuk lulus dua fasa:

 1. Penguraian ke dalam lemak dan asid.
 2. Memproses bahan-bahan ini oleh badan kita.
Pengemulsi biasa - apakah mereka?

Ia digunakan untuk membakar roti jenis keras, biskut, serta dalam pengeluaran ais krim dan minuman segera kopi, kerana bahan tambahan ini memberikan rasa yang dikehendaki dan penampilan pengguna.

Kadang-kadang, sebagai tambahan kepada lemak sayuran, haiwan digunakan dalam pengeluaran aditif ini, kerana ia sama dalam komposisi.

Tetapi kebanyakannya ia diekstrak dari minyak kacang soya tumbuhan diubahsuai secara genetik. Etil ini juga digunakan dalam pembuatan salap ubat, cat bangunan, varnis dan varnis.

Penggunaan pengemulsi E476

E476 Aditif yang terdiri daripada asid lemak gabungan, polyglycerol. Ia dihasilkan daripada biji minyak kastor, minyak kastor oleh pemprosesan GMO. Secara rasmi, bahan tambahan diakui sebagai tidak berbahaya dan dibenarkan oleh banyak negara Eropah.

Terapkannya dalam dua bahagian yang berlainan:

Pengemulsi biasa - apakah mereka?

 1. Dalam pengeluaran produk coklat, glazes. Oleh kerana E476 membolehkan anda mencipta bentuk produk dengan betul, mengurangkan jumlah lemak mereka, dan menggantikan komponen coklat yang lebih mahal dengan analog murah.
 2. Dalam emulsi, semburan, lilin untuk pelinciran bentuk penaik, dulang, setem, membentuk mesin produk konfeksi.

Emulsifier T2

Dalam industri makanan, terdapat banyak aditif dan penstabil. Dan dalam kosmetologi salah satu yang paling biasa ialah pengemulsi T2. Ia adalah campuran ester yang tidak lengkap kompleks asid stearic dan polyglycerols, yang berasal dari sayur-sayuran.

Aditif mempunyai rupa jisim putih berkrim, yang diperoleh dengan mencairkan pengemulsi ini dalam air yang sangat panas pada suhu 80-90 darjah.

Pengemulsi biasa - apakah mereka?

T2 adalah komponen krim dan losyen jenis emulsi, ia semestinya menjadi sebahagian daripada komposisi mereka, kerana ia menentukan kestabilan, keseragaman, kestabilan, mewujudkan konsistensi yang tepat, memastikan kualiti yang tinggi.

Produk permohonan: krim, losyen muka, pembersih dalam bentuk krim, topeng, perapi, shampoo rambut berkrim, kosmetik.

Pengemulsi makanan sedemikian selamat untuk tubuh kita, jika tidak melampaui kuantiti mereka. Ini terbukti melalui penyelidikan saintifik dan disahkan oleh makmal penyelidikan. Berhati-hati dan pastikan anda membaca kandungan produk sebelum membelinya!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 5 = 2

Adblock
detector