Mysigt hus

Hur man justerar luftfuktigheten i lägenheten?

Fuktighet är en viktig egenskap hos miljön, som vår hälsa, välbefinnande och effektivitet beror på. Andningsorganen, hjärtat, blodkärlen och immunförfarandena hjälper oss att tolerera allvarliga fluktuationer i temperatur och luftfuktighet. Men gränserna för komfort för människokroppen är mycket begränsade.

Hur man justerar luftfuktigheten i lägenheten?

Full vila och återhämtning är endast möjlig inom ramen för en gynnsam atmosfär, vilket innebär att luften i våra hem spelar en viktig roll för alla familjemedlemmars komfort och hälsa. Hur man optimerar luftfuktigheten i rummet?

Luftfuktigheten i rummet

Normalt arbete och ordentlig vila kräver en fuktighet på 40 till 60%, och för förskolebarn är det önskvärt att hålla indikatorn närmare övre gränsen och för äldre - lägre.

Noggrann data kan erhållas med en anordning för mätning av luftfuktighet, som ofta är komplett med en termometer och en barometer.

För att vara säker på att hitta ut sig frågan, är det nödvändigt att mäta luftfuktigheten på olika platser rum och lägenheter, högt uppe under taket och på golvet på morgonen, eftermiddagen och kvällen, efter den normala, liksom långsiktig ventilation.

Kanske ser du att ett av rummen, som du känner, är mer fuktig. Du kommer att kunna ta reda på att luften kommer in utifrån under ventilation, för varmt och torrt (om fönstret går till den brännande solen Avenue), eller tvärtom, övervuxna träd drivs in i huset "trä"Fukt.

Om långvarig ventilation förändrar atmosfären i rummet, försök att uppdatera den genom att öppna dörrarna i ett angränsande rum eller arrangera ett utkast i 2-3 minuter.

Om din hygrometer visar en fuktighet på 70% efter mätningen, installera en luftfuktare i rummet. Om luftfuktigheten plötsligt stiger till 80-85% är det bättre att reparera rummet, kontrollera lederna, tänka på att byta fönster och yttre isolering av väggarna.

Med en indikator på 40 eller lägre procent, speciellt under uppvärmningssäsongen, måste du använda fuktighetskräm eller bekämpa torrhet med folkmekanismer.

Sådana användbara experiment hjälper till att genomföra en elektronisk apparat. Men vad händer om du inte har någonstans att ta det, och klimatet i huset är oroande? Läs tipsen och var vaksam.

Tecken på överdriven torrhet eller fuktighet

Torr och alltför varm luft i lägenheten är från den centrala radiator, dålig ventilation, ingår kontinuerlig drift rumsuppvärmningsapparater och elektriska apparater för en lång tid en värmekropp (TV, dator, kylskåp.

Titta på tillståndet av anläggningar och växter i det: elektrifierade klibbigt damm eller som för dess slam torkade tips av bladen av krukväxter, spruckna golvbrädor och parkett spruckna delar av trämöbler säkert berätta om problemet.

Fukt i rummet ännu mer märkbar: de släpar bitar av tapeter på väggarna, mörka fläckar på vitkalkade, mögel i hörnen på vardagsrum, kök, badrum, toalett, unken lukt av kläder i garderober, våt sängkläder och kuddar, filtar och madrasser.

Men viktigare är det att fuktnivån påverkar hushållens hälsa. Observera din hälsa objektivt och fråga din familj om de är oroade över allt från listorna nedan.

Fuktighet i lägenheten är mindre än 35% orsaker:

Hur man justerar luftfuktigheten i lägenheten?
 • huvudvärk;
 • minskning i allmän ton;
 • yawning, värkande muskler;
 • ögonirritation
 • törst;
 • rinnande näsa, torkning av nässlemhinnan;
 • Förföljelse i halsen;
 • torr hud, irritation, utslag.

Hög luftfuktighet (mer än 70%) har följande negativa konsekvenser:

 • smärta i lederna, särskilt i den äldre generationen;
 • subfebril kroppstemperatur (36,9-37,2);
 • trötthet, muskelsmärta
 • dålig koncentration av uppmärksamhet;
 • en knäck i öronen, en känsla av näsan och pannan i käften.
 • problem med hud och hår (fett, inflammation, mjäll);
 • frekvent förkylning, allergisk rinit;
 • i detta hus är det svårt att andas
 • för astmatiker kan det fuktiga livet vara dödligt;
 • möjliga avbrott i hjärtats arbete - arytmi, accelererad puls.

Läkare lägger särskild vikt vid den normala luftfuktigheten i rummet där barnet lever. Förutom den allmänt obehag att barn oftast inte medvetna om, och därför inte kan klaga för torr eller överhettad rå stillastående luft skapar idealiska förhållanden för utvecklingen av kroniska sjukdomar i övre luftvägarna.

I ett sådant hus är det svårt för ett barn att återhämta sig även från förkylning, för att inte tala om infektionssjukdomar.

Hur man ökar luftfuktigheten i lägenheten

Efter att ha undersökt problemets natur med tecknen eller använd enheten, börja med att agera. Bestäm om du behöver speciella hushållsapparater för att rätta hemklimatet eller du kommer att kämpa på egen hand, på gammaldags sätt.

Öka luftfuktigheten i rummet kan vara ett av sätten:

 • häng våta handdukar på heta batterier;
 • sätt tanken med vatten under fläkten;
 • sprutvatten från sprutpistolen;
 • bygga ett akvarium
 • sätt en medelstor fontän.

Om du inte är nöjd med någon av metoderna på grund av dess problem eller låg effektivitet, installera en regulator som kommer att fungera på el och automatiskt förånga den nödvändiga mängden fukt.

Välj luftfuktighetsregulatorn

För barnrummet, välj en fuktkräm med ultraljud, vilket förvandlar vattnet till en sval ånga, som liknar en dimmig dis. Också bra är "tvättning luft"- en kall luftfuktare som låter luft genom olika typer av filter och mättar den med fukt och släpper den redan ren.

Hur man justerar luftfuktigheten i lägenheten?

För vuxna är en ekonomisk luftfuktare med en het ångstråle lämplig, som kan kopplas in oberoende eller ställa in en timer. Modeller har en dyrare inbyggd hygrostat - en anordning som stoppar tekniken när fuktnivån når önskad nivå.

Fuktighet kan avlägsnas med ett torkmedel - en speciell behållare med ett fyllmedel som absorberar fukt. För varje 15 m2 En separat absorber krävs, om inte annat anges i anvisningarna. Starta en ljuskrona med en fläkt, sätt på den under ventilationen.

Om solljuset kommer in i rummet endast vid vissa timmar, använd det här för att torka det - öppna gardinerna, låt in de öppna fönstren solens uppvärmda luft.

Var noga med att umgås i solen, mattor, gardiner, tyg, trä och bambu persienner, en säng utan linne. Utsätt också och stoppade möbler för att lätt torka klädseln och åtminstone delvis ta bort fukt från fyllmedlet.

Torka inte tygets klädsel, färgen kan alltid fräschas, rengöras med vatten och ättika, men att leva med möbler är mycket värre.

Dämpa väsentligt av fukt kan endast ske genom stora reparationer, vilket kan innebära att golv i golvbeläggning läggs, tak (på de sista våningarna), leder, byte av fönster.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

31 − = 29