Како направити породично стабло? | pangudownloads.com
Психологија

Како направити породично стабло?

Да надокнадим педигрее његова породица, неки људи нису ограничени на проналажење информација у кућним архивама и приче о бакама и дадовима. Многи ентузијасти иду у гробове својих предака, јер чак и на надгробном споменику садрже вредне податке, помажући у стварању породичног стабла. Како започети претрагу роот-а?

Анкета рођака

Сакупљање потребних информација увек почиње са истраживањем рођака, као и са познаницима који могу знати неке важне детаље из историје ваше породице:

Како направити породично стабло?
 • презиме и имена;
 • место рођења и рад;
 • године живота и брака;
 • периоди војне службе и студије;
 • социјални статус.

Прилично је тешко уредити педигре, јер ова занимања није стар два или три дана. Да бисте сакупили све потребне податке у року од две до три генерације, мораћете бити стрпљиви и упорни.

Генеалошко дрво је изграђено, углавном на сећањима рођака. На крају крајева, они пружају информације које нису забиљежене у службеним документима и документима (спољни подаци, чињенице из живота, став према раду, навике и карактеристике). Када интервјуишете старију генерацију, можете сазнати информације о друштвеном пореклу, датуму рођења и смрти, приходу за војну службу, браковима итд.

Фамили Арцхиве

Како направити породично стабло?

Да бисмо објективно процијенили догађаје који су се догодили прије неколико генерација, треба пажљиво проучити све архивске документе породице. Можете почети са очуваним фронталним словима, личним дневницима, диплома, крштења и извода из матичних књига, медицинских записа, радних књига и фотографија.

Креирање породичног стабла биће лакше с исправним сортирањем свих пронађених докумената. Препоручљиво је направити копије хартија од вриједности у случају губитка било ког од њих. Пажљива анализа података ће вам омогућити да одредите ко је потписао документе и у којим годинама.

Како снимати податке?

Како правилно направити породичну породицу са сопственим рукама? Прва ствар коју треба урадити је да добијете дневник како би исправили све пронађене информације. Одражаваће резултате информација пронађених у архиви, као и истраживање њихових рођака и пријатеља.

Пожељно је држати дневник из више разлога:

 • Пошто родословно истраживање може трајати неколико година, одговори на нека важна питања неће доћи одмах. Због тога ћете морати дуго да напишете своју причу, а дневник ће вам помоћи у томе. То ће вам омогућити да не изгубите логичке ланце са сродним везама;
 • Понекад су информације превише, тако да не збуњују било какве чињенице и не пропусте важне тачке, потребно је снимити не само податке, већ и изворе информација.

Како направити резултате?

Како можете правилно направити породично стабло? Веома је важно научити како правилно формулирати све пронађене материјале и чињенице. Стога, да бисте створили породично стабло сопственим рукама, мораћете да размислите о систему складиштења. У овом случају ће вам помоћи лични досије, помоћу ког ће бити могуће систематизовати информације.

Све достављене информације треба да садрже само важне информације:

Како направити породично стабло?
 • Пун назив;
 • Датуми и мјеста рођења и смрти;
 • Војни чин (положај, чин, година службе, место рада);
 • Специјалитет (патентирани проналасци, достигнућа у професији);
 • Доступност имовине (имања, викендице, станови);
 • Године ожењеног живота;
 • Порекло супружника;
 • Број деце и њихово место рођења;
 • Класна припадност;
 • Премаритал презиме;
 • Доступне информације о особи (природа, навике, животни принципи).

Будите спремни на чињеницу да ће на почетку многи од наведених графикона бити празни. Али чим почнете да преузимате архиве и сазнате информације од рођака, многи од њих ће почети да буду испуњени потребним подацима.

У условима снажног “информациона инсуфицијенција“Покушајте да обратите пажњу на мале ствари, они могу бити кључни за откривање многих породичних тајни.

Како анализирати архиве?

Како направити породично стабло?

Где да почнем да направим породично стабло? Прво, подигните све архивске документе доступне у кући. Они могу да садрже веома вредне и поуздане информације о вашим рођацима, што се, нажалост, не може рећи о усменим причама. У многим актима (на примјер, уџбеницима рада), постоје чудне информације о активностима ваших предака, добијене награде, као и локалне власти, које су издале одређени документ.

Познавајући годину и мјесто боравка, можете навести опће информације о историји самог града, броју и саставу становништва, као и просјечној финансијској ситуацији грађана тог доба. Али овде се поставља питање: где могу да упутим захтев за добивање таквих информација? Јавна архивска збирка и локални музеји могу садржати драгоцене фотографије, телевизијске вести и историјске филмове који ће поновити слику тог времена.

Принцип формирања породичног стабла

Како направити породично стабло? Приликом сакупљања неопходних података, морате започети дизајн нацрт верзије шеме, која може бити радијална или вертикално-хоризонтална (у дрвету). Радијална опција је погодна за употребу са веома великим бројем рођака. У сваком случају, педигре треба лако читати.

Стога је вриједно држати таквих принципа:

Како направити породично стабло?
 • Свака генерација треба да буде лоцирана било у његовом радијусу, или у његовој вертици;
 • Користите конвенционалне знакове. Да означимо женску, представљен је круг, а за мушкарца је квадрат;
 • Ожењене парове уједињује брачни ред, тј. функција;
 • Браћ крви и сестре везује квадратна конзола;
 • То немојте збунити у генерацијама, покушајте да додијелите члановима породица појединачни бројеви (римски бројеви означавају генерацију, а арапски бројеви представљају идентификатор у самој генерацији).

Помоћ специјалиста

Где дајем писани захтев да сазнам свој родни род? Ако не можете прикупити све потребне податке за породично стабло, контактирајте стручњаке за помоћ. Онда ће експерти прикупити чињенице, али уз накнаду.

Имајте на уму да корисни подаци могу бити концентрисани не само у државној архиви, већ иу локалном музеју историје или историјским одељењима града. Непристојну подршку биће обезбеђени библиографи који се специјализују за прикупљање података о одређеном предмету. Курс може да иде на старе часописе, аутобиографске скице, мемоаре, као и генеалошке директоријуме који ће вам тачно помоћи у формулацији породичног стабла.

Закључак

Како направити породично стабло?

Пре него што направите породичну породичну породицу, морате проценити своје способности. Понекад је веома тешко прикупити информације, посебно ако су ваши рођаци били избјеглице или из неких других разлога напустили своју историјску домовину.

Сакупљање чињеница, обратите пажњу на све нијансе и детаље, јер након нестајања неког од ваших далеких рођака, нећете моћи да обновите хронологију и објективне слике тог времена.

Немојте журити, онда ћете моћи не само формализирати породично стабло такве врсте, већ и уживати у процесу проналажења правих информација о вашим удаљеним рођацима.

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 + = 18