Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји | pangudownloads.com
Психологија

Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји

Свако ко живи у нашој земљи зна да на крају седмесечног брата цијели хришћански свет слави велики празник Христовог васкрсења – дана Светог Ускрса. Међутим, овај дан обележавају не само хришћани, већ постоји још једна нација за коју је Ускрс саставни дио религије, културе и историје.

Сада се ради о Израелцима који прослављају јеврејску Пасху као шарене и свечане као хришћане. Шта разликује Јеврејску Пасху од православних? Које обичаје поштују мали, али поносни људи? На који ће дан прославити јеврејску Пасху 2016?

Када је све почело …

Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји

Говорећи о историји Пасха Јевреја, неопходно је ићи у своје корене, у тим Старозаветним временима, када Јевреји, као посебан народ, још нису постојали. Живео је праведник по имену Абрахам и његова жена Сара. А Исаков син се родио с њима, а Исак је имао сина Јакова.

У његовом времену, Јацоб је постао отац 12 синова, од којих је један био Јосепх. Не воле Јозефову браћу и продају га у Египат, где је постао роб и тада био успешан у време пресуде фараона.

После неког времена, у свим земљама око Египта почело је глад, а Јаков и остали синови су се преселили тамо. Једном када је продат у ропство, Јосепх није имао огорчења према својој браћи, био их је веома волео и пропустио да буде одвојен за своју породицу. Докле год Јосиф био жив, фараон добро Израелаца, али с временом, када је неколико генерација, заслуге Јосепх, и он је био заборављен, Јевреји почели да угњетавају и малтретирају. Понекад је дошло до убиства. Тренутак је дошао када су Израелци из жељених гостију коначно претворили у робове.

Али Господ није оставио Јевреје на милост судбини и послао их Мојсију, који је требало да их води из египатског заточеништва. Упркос реченицама, божански фараон није желео да слуша јеврејске изасланике и ослобађа робове. А онда је Бог рекао Израелцима да класе млада јагњетина, кувају и једу своје месо ноћу, будите сигурни прије јутра, а крв ових животиња да помажу врата својих домова.

Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји

Под покровом ноћи, док су Египћани мирно спавали, Јевреји су испунили Божију команду.

Затим преко Египта су анђели у свим египатским породицама, врата чији су домови нису посуте крвљу јагњади, убише првенац, почев од стоке и закључно са малом децом. Међу погинулој дјеци је био први рођен од фараона.

Уплашени таквим догађајима, фараон пожурили да протерају Јевреје из Египта, али је убрзо покајао се и, заједно са војском побегао после њих водама Црвеног мора.

Али Господ још једном је помогао свом народу и водио Јевреје на челу са Мојсијем кроз водени пропус до слободе, а фараон и његова војска су потонули у дубинама мора. Од тада је историја овог празника почела. Фреед из Египта, Јевреји формирали своју државу – Израел, и почео да сваке године славити Ускрс као дан његовог чудесног пуштања из ропства у Египту.

Обичаји Јеврејске Паше

Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји

Тренутно је Јеврејска Пасха прослављена не само у Израелу, а празник обављају сви Јевреји који живе у различитим земљама свијета. Без обзира на локацију на мапи света, сви Јевреји обележавају исти редослед празника Песочног празника (исправно име за празник јеврејског ослобођења).

Колико је исправно израчунати датум Јеврејске Паше? Заправо, све је врло једноставно. Јеврејски Ускрс слави се 14. дана пролећног месеца Нисан и траје седам дана.

Све ово време, Јевреји почивају, иду у посету, путују и певају песме.

Недељу дана пре празника све куће се чисте и чисте  «» – хлеб, вино, све квас. Постоји чак и посебан обичај “Бдикат цхаметз”, под претпоставком да глава куће заобиђе читаво пребивалиште у потрази за било каквом квасс храном и спаљивањем свега што је пронађено следећег јутра.

Главно место у прослави Дана Песоа заузима Седер  – посебан обред породица оброк, који обухвата читање пагоде, који говори историју празника, једу горке траве, симболизује горчину преостало после одласка Израелаца из Египта, и испијање четири шоље грожђа сок или кошер вина.

Осим тога, прослава Ускрса у Израелу нужно је праћена једом специјалног јела коју би сваки Израелац требао покушати.

Празник Ускрса у Израелу: традиције и обичаји

Зове се матзах – традиционална торта за јеврејску Пасху. Према традицији матзе – хлеб, печен из још не киселог теста, био је у Израелцима у тренутку када су били у журби да напусте Египат.

Опара за припрему теста једноставно није имала времена да се кисело и приморали су да пеку свежу торту. Тако је матзах постао симбол Јеврејске Паше, као и ускршњи колач – симбол сличног хришћанског празника.

Главна разлика између православног Ускрса и јеврејског празника Песоцх је повод за одмор. Хришћани у овај дан прослављају Васкрсење Христово, симбол вечни живот, док су Јевреји славе данашњег дана ослобођење свога народа из египатског ропства. Осим тога, јеврејски празник хришћанства одликује одсуство ускршњих јаја у тој обиљу у којем се користе у хришћанству.

Јевреји поштују сећање на предака са посебним поштовањем и увек знају већ неколико година и могу израчунати број следеће године које ће прославити Песох.

У 2016. години почела је прослава овог великог јеврејског празника 23. априла.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 15 = 24

Adblock
detector