Шта је опасна психолошка зависност од особе? | pangudownloads.com
Психологија

Шта је опасна психолошка зависност од особе?

Психолошка зависност од особе чини да заборавите своје интересе, изгубите независност, постанете несигурни. Зависна особа је тешко издржати одвајање, пада у депресију у дугом одсуству самопоуздања личности. Који су узроци зависности и можемо ли се ослободити тога?

Узроци психолошке зависности

Шта је опасна психолошка зависност од особе?

Стручњаци кажу да је емоционална зависност од особе зависно од појединца, који од детињства били изложени строгом контролом родитеља и није успео да развије поверење и способност да се одупру спољни утицај.

Ови људи подожерно прихватају ауторитет особе која стоји на позицији у свом поднеску и обично не покушава да промени свој живот, с обзиром да је то сасвим нормално.

Можете направити листу врста зависности особе. То ће подразумијевати подношење не само родитељима, већ и властима, особи која има лидерске квалитете, вољени. Иначе, психолози су приметили да су жене које су најчешће у таквој ситуацији. Истовремено, ситуација се може развијати према неколико сценарија:

Шта је опасна психолошка зависност од особе?

Многе жене познају улогу домаћица. Нестанак живота, рођење деце, одсуство вртића и други проблеми приморавају супругу да напусти каријеру и да се посвети у потпуности својој породици. Неки људи мисле да у овој ситуацији нема ништа страшно. Ево само неколико дама које изгубе способност да се врате у самосталан живот и дуго времена остану у игри домаћица.

Деца расте, а моја мајка је још увијек заузета кућним радом и више не игра другачију улогу. Ова ситуација је карактеристична за жене које су навикнуте да прате традиције, верујући да би брак требао бити једини у животу. Постепено, њена личност се потпуно раствара у супрузи. Она не мисли себе ван свог живота, испуњава своје захтеве, опрашта неправде и увреде.

Она почиње да се плаши разбијања односа, јер се њене последице чини незаменљивим.

Жена која је навикла да прати упутства свог супруга у свему, није у стању да самостално доноси одлуке, да мења животе и успоставља нове односе.

Фантазије

Постоји категорија дама која одбијају да виде стварност. Таква особа представља себе као одређена принцеза и, према томе, чека да се у свом животу појављује принц. У овом случају, кандидат се унапријед додјељује незамењивим заслугама. Пошто је упознао одговарајућег човека, жена му преноси све своје снове, искрено верујући да је њен одабрани савршенство.

Као резултат тога, дама је спремна да изврши све хирове и хировима свог идеала, жртвујући своје интересе. Најчешће, њихово постојање постаје служба за човека који је често жиголо или себична, схамелесс даме ужива немогућност да превазиђе психолошку комплекс и погледају њен љубавник је трезан.

Друга половина лидера

Разлог за зависност од особе може бити поверење у његов ауторитет. Наравно, човек се традиционално сматра лидером.

И ако додате ово добром образовању, друштвеном статусу, самопоузданом понашању?

Шта је опасна психолошка зависност од особе?

Многе жене поред таквог партнера почињу да се осећају као потпуно беспомоћна девојка, за коју се све одлучује - од избора боје позадине и модела зимских чизама.

Временом, осећај беспомоћности расте, а дама више није у стању да превазиђе сопствену неизвесност и беспомоћност.

Иначе, ово је један од оних случајева када човек може играти улогу зависника. У савременом друштву, жена са добро развијеном каријером и добро успостављеним везама понекад заузима положај лидера у породици, а муж је присиљен да психички и финансијски зависи од своје жене.

Један од најстрашнијих облика зависности је потпуна апсорпција личности особе, неподношљивост мисли о постојању изван његовог простора. Такву ситуацију карактеришу суицидне тенденције. У случају паузе и смрти једног од партнера, други је лакше рећи збогом од живота него да се носи са губитком.

Невероватно је тешко превладати зависност од особе, јер партнер перципира ове односе као природне и не види разлог за њихову промјену. Обично узима помоћ психолога да схвати колико је далеко прошао процес и покушати да избаце из зачараног круга.

Како особа може самостално превладати зависност

У ствари, постоји могућност исправљања ситуације. Због овога, није чак ни потребно дијелити са својом вољеном.

Психологија зависности од особе по правилу се заснива на три "китова":

Шта је опасна психолошка зависност од особе?
  • Осјећај наде на стабилност ситуације и снагу односа у тренуцима када партнер усмјери да му донесе пола лијепих ситница и привлачних апела. Периодично "Загревање" то је илузорно, али жена је спремна да поверује својој вољени, упркос подсвести у кратком року "Срећа";
  • Још једна илузија - уверење да можете у било ком тренутку утицати на свог човека, учинити га поштовањем. У ствари, мушкарци, навикнути да поднесу дама, могу дати милион завета, добро знајући да његова друга половина неће ићи никуда, пошто у потпуности зависи од њега. Да бисте променили личност, потребна вам је мотивација, потреба у којој мушкарац не осећа;
  • Врло често, емотивну зависност подржавају предности које ова синдикат даје женама: прилика да се осјећа вољен, материјално благостање, статус. Дакле, жена види партнера као спаситеља, која је поуздано штити од свих животних проблема.

У свим таквим ситуацијама може постојати само једно решење - само да би се разумело да свет није ограничен на породицу и овај човек. Схвативши да се њихова ограничена на комуникацију, рад, интерес, жена је у стању да схвати да није мање леп као особу, а она нема мање права и могућности за самодовољности.

Шта је опасна психолошка зависност од особе?

Наравно, такви проблеми се не могу решити у једном дану. За зависну особу траје дуго времена да научи да се воли.

Биће неопходно поновно учити независност, одлучност, способност да преузму одговорност за акције према себи. Велику помоћ могу давати домаћи људи, који могу исказати све своје забринутости. Могуће је да ће они помоћи да анализирају ситуацију и потврди како да пронађу утичницу са минималним губицима.

Психолози су сигурни, најефикаснији начин како се ослободити зависности од особе јесте да се окружите новим људима, упамтите старе познанике, проведете више времена у пријатељској компанији. И не заборави на самоустварање.

Чак и ако у почетној фази везе човек поштује своју даму, осећај се постепено топи чим одбије каријеру и одлучи да свој живот посвети једини.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + 6 =