Психологија

Шта се зове неморално понашање?

Осуђујући врсте неморалног понашања, јасно је схваћено да се морал, код одређених правила понашања у друштву и породици, у великој мјери разликује у зависности од културног и националног идентитета особе. Оно што је нормално за наше друштво може послужити као показатељ неморалности у другој земљи и обрнуто.

Неморално понашање - примјери разлика у култури

Шта се зове неморално понашање?

На пример, женски мушкарац и жениизера, мењајући своју жену првим шалтером, заслужује цензуру. Чини се да свака жена треба да буде огорчена када сазна о издаји вољеног човека. Међутим, у

Јапански супружник може доћи кући пијан и пратити гејшу, а да не проузрокује срамоту од његове жене и других чланова породице.

Ауторитет главног зарађивача је толико висок да ће се жена са лукама срести и провести "Профессионал" и захвалити се за испоруку свог супруга у брачну кутију.

У истој Јапану, у малим трговинским продавницама и великим супермаркетима постоје посебни штандови, у којима се продају периодичне публикације, практично не различите од порнографије. Свако може добити, чак и тинејџер, и нико га неће сматрати за неморално понашање.

Девојке у Јапану дођу у сексуалне односе прилично рано, а мушкарци на улицама кажу грозаност према тинејџерима. И односи истог пола осуђени у Европи не изазивају тако оштро друштвено одбацивање, јер је култ самураја присиљен да напусти породичне радости, промовише цветање хомосексуалности.

Шта се зове неморално понашање?

Притисак послодавца се сматра нормом. Ако власник нареди, извођач ће провести ноћу у канцеларији, пошто је радно место у суштини нешто попут клана, а за одржавање части и успеха предузећа, просечан јапански буквално "Лези с костима".

Зашто постоје примјери Јапана?

Зато што се ова земља касније придружила остатку свјетске заједнице и традиционалне културне обичаје су и даље веома жива у друштву. Можда неко зна да је у овој земљи дете у доби од 4-5 година дозвољено?

Клинац може пљускати пролазном особом или водити сладолед у прозор за куповину, али ово понашање неће се сматрати знаком лошег квалитета.

Међутим, од школске доби, политика која се односи на дијете се драматично мијења. Многи становници Европе сматрали би понашање родитеља неморално, јер је дете подвргнуто тешким казнама за најмањи надзор и непослушност.

Не без разлога у Јапану је тако велики број самоубистава међу адолесцентима који не добијају одговарајућу пажњу од својих родитеља и који су строго кажњени од стране наставника.

Међутим, немојте мислити на Јапан - једина земља за коју је неморално и неморално понашање типично са становишта руског држављанина. Многи неслагања су присутни у моралном коду земаља Европе и муслиманског света. За присталице ислама, присуство жене са голим деловима тела је високо неморално понашање за које се чак и каменац може каменовати.

Стога, када се говори о усаглашености људских квалитета са моралним принципима, треба узети у обзир околину у којој је одрастао и шта је то морал за њега.

Неморално и морално понашање карактеристично за руску културу

У теорији, образовање особе мора бити у складу са нормама понашања. Најчешће то значи скуп правила који се инсталирају из детињства, тако да особа није у стању да изазове нелагодност и очигледну штету друштву и њеним грађанима.

Обично следеће акције потпадају под појам "неморалан чин":

Шта се зове неморално понашање?
 • физичко и вербално злостављање;
 • употреба опсцених израза;
 • претерана страст за алкохолна пића;
 • намерна саботажа;
 • криминалне активности.

По правилу, зависно од врсте неморалног понашања, особа показује најгоре квалитете:

 • вулгарност;
 • лоше манире;
 • пампереднесс;
 • похлепа;
 • пожуда;
 • нежност;
 • зависност од лоших навика: зависност од духана, зависност од дроге, алкохолизам.

У већини земаља, укључујући и у Русији, ово понашање постаје разлог за изрицање новчаних казни и других казни, односно степен кривице особе која је извршила антисоцијални чин. На пример, неморално понашање на радном месту отежавајући фактор уколико је послодавац одлучио да отпусти запосленог који није превише активан, често погрешно.

Иако треба запамтити да у случају неморалног понашања послодавца, увредени радник може добити материјалну надокнаду за понижавајући став упућивањем на суд и изношење доказа о његовој исправности.

Ови стандарди су ефикасни не само на послу. Већ постоје примери када су деца која пате од неморалности својих родитеља тражила правду.

Ипак, мора се запамтити да је за кривичну казну или јавност, на примјер, лишење родитељског права неопходна чињеница кривичног дјела.

У супротном, нажалост, лажови и људи са изопаченим моралима лако избјегавају кажњавање, јер нема јасних граница норми понашања до сада.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 71 = 74