Тачан говор - кључ успешне комуникације | pangudownloads.com
Психологија

Тачан говор – кључ успешне комуникације

Тачан говор је једна од најважнијих особина која карактерише образована, култивисана особа. Нажалост, морамо да признамо да је сада прелепи говор одустао од својих позиција. Али можете ако желите да научите како правилно и лепо говорити.

Губитак, једноставност, писменост

Тачан говор - кључ успешне комуникације

Ово је основа правилног говора и писменог говора. Људи су на крају заборавили како правилно говорити из више разлога, почевши од распрострањеног културе у деведесетим годинама. Ово се поново мора научити. Барем зато што компетентни говор не само позитивно карактерише особу, већ и помаже у комуникацији са другим људима. Замислите: ви причате са неким ко злоупотребљава вулгарне, сленг речи. Да ли желите да наставите да комуницирате с њим? Тешко.

Сви могу научити како лепо причати. Богатост језика омогућава да се са највећом прецизношћу опишу сви предмети. Није неопходно да говор буде гломазан. На крају крајева, предуго је нарација, чак и лепа и маштовита, веома заморна, а понекад и досадна. Стога, морамо запамтити да је један од главних захтева за истинским и лепим говором краткотрајан. Неопходно је брзо прећи на главну суштину питања, а не одлагати увод, а не бити одгађена непотребним тривијалностима. Онда ће ваша прича донети прави ефекат.

Наравно, морате компетентно говорити. Особа која често прави грешке у акцентима или злоупотреби речи, уопште нема сама. На примјер, читав пословни говор може се прекрити ријечјем "Лаи довн", умјесто тачног "Пут". На исти начин, шеф који погрешно ставља напрезања у речима "Документ", "четвртина", тешко вјероватно ће узроковати аранжман и поверење код партнера у послу.

Узмите правило употребе мање жаргона. Ово је прилично прихватљиво када комуницирају у друштвеним мрежама или блиским пријатељима, али је неприхватљиво у јавном говору. Посебно, искоренити грубе, вулгарне изразе (а нарочито опсцене). Покушајте да се решите ријечи-паразити. Различито "Као да", "значи", "добро овде", "то је" и сличне речи чине причу ружном и неупрежљивом.

Технике коректне производње говора

За оне који желе лепо причати, разне технике пружају све могућности за развој и побољшање дикције:

Тачан говор - кључ успешне комуникације
 • Право дисање. Дубоко дисање, савладавате подршку дисања док изговарате самогласнике и сагласне споре, изговарате сваки слог и сваку ријеч. Ово помаже да се користе све нијансе језика.
 • Ораторска уметност. Глатки говор, тачна артикулација, јасан звук чине слушалац више пажљиво прича. Компетентно изговорени говор укључује обуку са језгровима, шапутање, вештачки брзо изговарање.
 • Кратка, прецизна експозиција. Конкретно изводите своје мисли.
 • Логика. Када комуницирају или говоре, мора се пратити логика наратива, узрока и ефеката. Логика размишљања и нарације заснована је на општем образовању и ширем изгледу.

Користећи вежбе за обучавање језика, аутоматски ћете проширити комуникацију, добити поверење у професионалну сферу, научити уметност убеђивања и лако руковање слушалицама.

Вежбе за правилан и леп глас ће бити корисни у производњи дисања, гласа у управљању резонатора, да се ојача глас и моћ издржљивости, обогатити интонацију, дикција брзим правом ритму. Како можете научити да причате лепо? Одговор је једноставан - стрпљиво израдите технику.

Лекције за постављање правог дисања

Фонационо дисање је важан фактор у исправности говора. За дих "Одговори" Дијафрагма је мишић који ограничава грудни регион од абдомена и мишића који контролишу кретање ребара током дисања. Најприроднији положај за удобно дисање лежи на леђима са потпуно опуштеним мишићима.

Седи, лећи на леђа. Једна рука на стомаку, друга на грудима. Покушајте да удјете тако да су груди остављене без кретања, а желудац је порастао. Полако издахните и поновите ову вежбу док се абдоминално дисање не изводи лако и без напетости. Такво дисање треба увести у навику. Нарочито таква вежба ће вас одушевити од сна.

Наравно, да бисте остварили сан о лепоти речи, само право подешавање дисања није све што вам треба. Најчешће, проблем лежи на психолошком нивоу. Ово може бити страх од јавности, преостала успомена од посјете логопеда у детињству или једноставно немогућност да се интересује саговорника.

Уз то, све се лако може руковати помоћу једноставних лекција исправног говора:

Тачан говор - кључ успешне комуникације
 1. Читати и прелистати. Чак и ако сте напуњени радом до вечери, морате оставити само 10-15 минута дневно да читате књиге. Боље је изабрати класичну литературу, где се чува чист језик писања. Наравно, многи вербални прелази из прошлих векова сада се ријетко репродукују и необично у свакодневном говору, али речник је увијек користан, а често цитат долази од класика. Након што сте читали нешто корисно, можете своје знање дијелити с најдражима. Све, отприлике, као у школи. Неопходно је одговорити на разјашњења питања, покушати да направите реченицу и причу уопште и, наравно, погледајте себе споља. Само критично самопоштовање ће омогућити да приметне недостатке и да их елиминишу на време.
 2. Игре. Различите игре са ријечима и причама ће помоћи у развоју писмености. Разматра се један од најефикаснијих "Говоримо о свему одједном" или "Делириум". Учесници треба да непрестано разговарају 5-10 минута о било којој теми, без дуго размишљања. Прилично је тешко, али добро се развија, јер можете разговарати само о утикачу неколико минута након пажљивог испитивања самог субјекта. И у вежби "Делириум" особа би требало да каже дугу причу о себи, рецимо на свој живот - ноћну мору или животну радост.
 3. Имитација. Чак и уз помоћ ТВ-а, можете радити на побољшању. Можете копирати певача или глумца, чији глас и начини су привлачни. Можете изабрати презентатора и покушати поновити вијест након њега, чинећи исте паузе у фразама. Али неопходно је то учинити гласно. У супротном, нема користи.

Ако се осећате несигурно у себи, комуницирајте и ослободите се пре него што саговорник није лак.

Морамо предузети неколико корака да се ослободимо страха од комуникације са људима:

Тачан говор - кључ успешне комуникације
 • препознати постојање потешкоћа и припремити се за дуг рад како би се ослободио искуства;
 • разумети узрок (можда чак и да се прибјегне психологу);
 • преживе тешку ситуацију, заувек пустите прошлост и уживајте у садашњости;
 • почните да комуницирате - само методично превазилажење страха ће вам омогућити да научите како комуницирати с људима (можете душевно израдити планове, на примјер, 10 дугих разговора и 20 кратких разговора у јавном пријевозу или у линији);
 • ако је тешко одмах започети разговор у компанији, прво можете да комуницирате телефоном (барем неће бити спољних манифестација);
 • када ће обука проћи без проблема, можете подузети иницијативу у вези са супротним полом.

Али и даље постоје људи који су природно скромни, и због тога немају патњу. Скромност није порока! Радите на себи, на развоју личности, побољшајте вештине правилног говора у комуникацији, покушајте да будете отворени и дружељубиви.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 1