Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе? | pangudownloads.com
Психологија

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?

Уметност убедљивих људи је важна вештина која нам треба у свакој животној ситуацији. Може нам помоћи да постигнемо успјех и личну срећу. На крају крајева, често је из овог психолошког алата да зависи коректност кључних одлука од стране друге особе и они могу играти главну улогу у нашим циљевима и перспективама.

Пријављено, онда – наоружано!

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?

Знајући о техникама манипулације, можемо се бранити. Банални пример: продавац-консултант у продавници покушава да нам прода нешто што у ствари апсолутно није потребно. Под притиском, често почињемо да размишљамо: “Али да ли је то тако бескорисно, или можда ми је стварно потребно?”.

На крају, вратимо се кући с гомилом ђубрета, који ће сакупљати прашину у остави до несигурних времена. И, наравно, са девастираним новчаником.

Технике које ћете научити данас ће вам такође помоћи да постигнете свој циљ, јер можете их вежбати за свакога. Чак и на особу која је високо рангирана особа и на којој зависи раст вашег каријере. Неки људи сматрају такво вредно знање као средство подношења, а често их ирационално користе.

Други покушавају да их преведу у деструктивни кључ. Али морате схватити да би вам методе манипулације требале користити и искључити штету за друге. У супротном, банални закони универзума ће радити против вас и они ће вам одузети све оно што сте стекли непоштено.

Рефрамирање или уметност уверавања речи

Да бисте означили вашу тачку гледишта као једину истинску, можете користити једноставан алат као реч. Једном речју можете убити и зацелити, свима је познато од најстаријих филозофа. Шта можемо рећи о чињеници да правилно изабрана реч или израз може разоружати свог противника и узети вашу позицију, чак и ако она тврдоглава супротставља своје мишљење?

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?

Размислите шта је речено у баналном примеру. На пример, налазите на две новине, обавештавајући о истом инциденту. Али у једном поглављу речено је тако: “Агенти специјалних служби притворили су лидера провокативне неформалне организације”, али у другом: “Агенти тајне службе направили су оружани напад на мали састанак хришћана муслиманске земље, коју је водила старија жена”. Након читања првог наслова, вероватно мислите: “Дивно је што на свету постоје људи који могу заштитити поштене људе од терориста и сектора!”.

Међутим, ако видите наслов у другом листу, вероватно ћете почети да жалите кршење хришћанске цркве на Блиском истоку, узимајући у обзир терористе већ оне “Валиант” агенти специјалних услуга. Да ли ће се главна идеја информација променити од овога? Не, није. Да ли ће се суштина догађаја разликовати? Не, није. Само замислите колико је моћ алат манипулације ријеч, ако може изазвати таква контрадикторна осећања у вама, имајући у виду чињеницу да сам инцидент није уопште променио своју природу!

Још једна, свакодневнија опција. Дошли сте до продавнице хардвера за куповину мобилног телефона. Један продавац вам нуди прилично јефтин модел, док је сасвим квалитетан и задовољава све ваше захтеве. У исто време каже: “Гарантујем да са овим телефоном нећете имати проблема у наредној години!”.

Још један консултант, гледајући неуспјех његовог партнера, “Води те у своје прљаве руке”. Он вам нуди најновију идеју компаније Аппле, што кошта два пута, или чак три пута више од прве предложене опције. Али он вам је представио ријечима: “Овај модел је савршено заштићен чак и од продирања течности, па ако га испустите у воду, биће сигурно”.

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?

Као резултат тога, купујете други телефон, чак и ако сте у ствари потпуно задовољни првом, профитабилнијом опцијом. А да ли знате зашто? Људска подсвест је организована на такав начин да оштро реагује на негативне дефиниције. Реч “Проблем”, Чак и ако укључује порицање, већ носи одређену негативну поруку.

Где речи звуче боље “Заштита” и “Безбедност”. Али у ствари, ако размислите о томе, оба продавца су вам описали исту заштитну функцију!

Рефраминг је одличан алат за манипулацију свесности маса, па га често користе искусни и компетентни политичари.

На примјер, у свијету постоје двије категорије активиста, међу којима су увијек гријани аргументи и сукоби на тему абортуса. И они се зову “Проживот” (за живот) и “Про-цхоис” (за избор).

Реч “анти” се не користи у оба случаја, јер је овај префикс негативан и носи одговарајућу боју. Фраза Анти-абортус може одмах да пробуди агресију у наизглед неутралној особи која раније није имала никакав став о овом питању. И он ће одмах стати на страну “Про-цхоис”, јер се залажу за избор, а не против свега.

Мајстор главна ствар – чак и једна ствар “Цхаргед” реч може постати врло ефикасна. Користите речи са неутралном, позитивном и негативном бојом, зависно од ситуације и сврхе убеђивања.

Утицај рефлексије

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?

Свако од нас је понекад поносан на себе, и са овим се тешко расправља. Чак и они који су у речима “Он мрзи себе”, биће привучени себи више слично него супротности. Урадите мини тест. Рецимо да имате потпуну девојку која се бескрајно жали на превелику тежину и плаче о томе колико је неупућена.

Изаберите две фотографије, од којих ће једна показати готово анорексичне даме, а са друге – бујне младе даме са облицима за заливање у устима. Питајте своју девојку која јој највише воли. Готово је гарантовала да се ушла на другу фотографију.

За шта смо водили?

Чињеница да је најједноставнији рецепт како савршено убедити особу његове исправности да је копира!

 • Убедљива уметност почиње вештином “Играјте са размишљањем”;
 • Стојите испред особе и покушајте да га погледате;
 • Гледајте његове изразе лица и гестикулације;
 • Селективно поновите оно што видите – смирке, гестови, окрети, падине;
 • Немој “Рефлецт” одмах – сачекајте неколико секунди;
 • Говори са истом интонацијом.

Дакле, стварате подсвесни ефекат емпатије и учешћа противника. И лакше вам верујем.

Интонација

Како исправно убедити аутсајдера уз помоћ речи?

Изузетно је важно посматрати адекватну интонацију говора:

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?
 • Ваш говор треба да буде структуриран и јасан, без штуцања и кажњавања;
 • Треба мирно говорити, али са одговарајућим емоционалним бојама;
 • Морате научити да направите значајне паузе и не бирате без прекида;
 • Морате да изговорите сложене речи мало истегнуте, тако да вам саговорник савршено разуме вас први пут;
 • Требали бисте научити мање гестикулације – то често одвраћа особу из суштине разговора.

Шта се не може учинити?

 1. Да говори монотоно, досадно и без интонације;
 2. Прогутати речи и направити бесмислене дугачке паузе;
 3. Да кажем све што има на уму, чак и ако не носи никакво семантичко оптерећење;
 4. Иди на високе тонове – страшно узнемирава сваку особу, чак и најтраженије;
 5. Иди на ниске тонове – одмах вам даје незаинтересованост и сумње у своју правичност с ваше стране.

Тачно је рећи – пола успеха. Говорно коректно и интонирање је апсолутни успех!

Измени упозорења

Хајде да резимира све проучаване малог списка експресних савета које ће показати шта ни у ком случају не може учинити у настојању да убеди некога:

Уметност убеђивања, или како манипулисати људима исправно и без злобе?
 1. Не питајте и не тражите превише;
 2. Не убедите да учините нешто што не одговара благостању особе;
 3. Немојте користити упитне информације у свом убедљивом говору;
 4. Немојте причати о ономе што не знате или нисте покушали (“Идемо на одмор у Шпанију, тамо је све кул” – не схватате да је ово нешто сумњиво, с обзиром да никада нисте били тамо?);
 5. Немојте игнорисати саговорника. Слушајте пажљиво на његову тачку гледишта и анализирајте га. Дакле, не можете само подићи најбољи начин манипулације, већ и показати се у најбољем светлу.

Способност да убедимо људе је веома вредна и важна за сваког од нас. Схватите то сваки дан, и наравно, користите само са добрим намерама.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

57 + = 66

Adblock
detector