Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није? | pangudownloads.com
Психологија

Зевење – који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Какав је тај процес, сви знају. Обично је феномен повезан са умором, жељом да спавам. Многи људи, када комуницирају са другим људима, примећујући да њихов саговорник зеје, закључују да га не занима њихова компанија (ово, иначе, одбијају савремени научници). Али постоје други разлози да ова особа пређе ову појаву.

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Најчешће заинтересовани за узроке зехања су они који то стално користе, што се често дешава.

По правилу, идеје о овој манифестацији су врло оскудне, јер се обично перципирају као нормалан физиолошки процес. У већини случајева то јесте, али понекад феномен може сигнализирати болести.

Шта је то?

Овај процес је неконтролисани рефлекс, непросторан пролонгирани респираторни чин. Постоји зехање од споро дубоке инспирације, праћено брзим издисањем, ау неким случајевима и звуком.

Стога, током тога особа подиже пуно ваздуха, због чега се снабдевање крвљу побољшава, тело је засићено кисеоником. Поред тога, у процесу зехања укључени су мишићи врата, уста и лица, због чега више кисеоника и хранљивих материја улази у мозак.

Због тога, из тела се емитују штетне супстанце, а активност мозга се побољшава. Ово није изненађујуће, јер у овом дуготрајном чину укључени су респираторни, циркулаторни, кардиоваскуларни, скелетни и мишићни системи, који надокнађују недостатак ваздуха и активирају рад органа.

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Због тога, уколико је неопходно за прилагођавање рада тела, особа почиње да зема. Многи примећују да је једно од тренутака дана када се тај феномен најчешће ухвати, јутро.

Током остатка, сви процеси, укључујући и мозак, значајно успоравају, а након буђења неопходна је њихова активација, што објашњава често зехање ујутру.

Предности овог феномена

Сви лекари се слажу да је ова манифестација веома корисна и зато:

 • Захваљујући томе, метаболички процеси, радни капацитети мозга и других система су нормализовани;
 • Притисак ушију је нормализован;
 • Крв у овом процесу је засићена кисеоником, у вези са којом се кожа лица подиже и подмлађује;
 • У том процесу гутање ваздуха често прати пецкање, истезање рамена, покрет руку итд. Све ово даје физичко оптерећење на леђима, рукама, ногама и другим мишићним групама;
 • Мишеви вилице су повезани са живцима визуелних органа. Због овога, током зехања, оци почивају, јер се ниво тензија смањује.
 • Због тога у већини случајева овај процес користи само. Али понекад то може указивати и на присуство било каквих болести у телу. Стога се узроци његовог појаве могу класификовати у 2 групе.

Физиолошки

По правилу, они су провокатори зехања. Постоји много таквих разлога.

Недостатак ваздуха

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Ово је најчешћи разлог. Феномен може се посматрати ако особа дуго остане на празном месту. У условима недостатка ваздуха, мозак покушава да добије што више кисеоника колико је потребно за нормалне активности.

Ако особа проведе мало времена на отвореном и често је у скоро нестабилном стању, стално простране собе, зехање и недостатак ваздуха.

У овом случају, резултат је очигледан. Неопходно је чешће бити на свежем ваздуху, да вентилирате собе у којима се налазите. Узимајући довољно кисеоника, мозак ће престати патити од глади кисеоника, што је врло опасно.

Ово није једина ствар која се може урадити са константним зехањем и недостатком ваздуха. Покушајте да дишете кроз нос – ово је најкориснији начин да се добије ваздух, пошто се више кисеоника апсорбује у органе и системе, у мозак.

Потреба за хлађењу мозга

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Амерички научници утврдили су да се мозак може прегријати. То значи да је прекорачена његова критична температура, због чега постоји и смањење активности мозга.

Узроковано то може бити повећање температуре у окружењу. Дакле, процес делује као природни механизам који промовише вентилацију мозга.

Да бисте олакшали стање и охладили, потребно је направити хладне коморе на челу. Такође је неопходно, као иу претходном случају, да дишу углавном носом.

Смањена активност тела

Стање будности карактерише хетерогеност. Састоји се из чињенице да се фазе активности замењују фазама инхибиције. Током другог, активност читавог организма донекле је успорена. Прати га акумулација метаболичких производа у крви.

Захваљујући зехању, срчаној стопи, протоку крви, стимулацији метаболичких процеса обнављају се, што заузврат помаже у уклањању метаболичких производа из тела. Као резултат тога активира се нервни систем, мозак.

Емоционални стрес

У тој држави особа често пада у ступор. Захваљујући зехању ово се може избећи.

Природа је тако уграђена да одговор тела на потенцијалну опасност – ступор, односно, успорава активност мозга. Процес вам омогућава да наситите тело кисеоником, који ће повући мозак из овог стања, активирати своју активност.

Умор, недостатак одмора

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Ово је још један уобичајени узрок. Прозокатер сталног зехања може бити хронични недостатак спавања, будност у тренутку када вам треба одмор.

Ако особа не добије довољно сна, његов мозак не одмара, онда он не може да ради у потпуности. Да би обновио активност, потребан му је ваздух.

Човек може приметити да је превладао сталним зехањем, чак и кад проведе довољно времена у сну, али се режим дана помјери. Тело треба да се одмара у време предвиђено за ово доба дана – ноћу. Доктори кажу да када се режим помери, тело нема довољно одмора, што доводи до пада свих активности свих система.

У овом случају, константно зевање значи само једну ствар – да морате рано у кревет и почети дан ујутру.

“Реакција ланца”

Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Звучи, наравно, груб, али већ дуго се зна да када се особа зави, многи од оних који га тренутно окружују понављају га. Једно објашњење за ову појаву није пронађено.

Савремени лекари кажу да такву реакцију показују, по правилу, људи који су способни да саосећају и разумију. Зато научници одбацују теорију да је константно зевање током комуникације знак да особа није заинтересована за његовог саговорника.

Болести

Будући да је нешкодљив феномен, процес у неким случајевима може бити симптом болести.

Примјећује се да се феномен примећује у пресинцопу, али се други прате и други симптоми (замагљивање у очима, вртоглавица, промјене притиска и температуре тијела итд.). Понекад је то предсједник епилепсије.

Поред тога, ова манифестација тела може да говори о:

 • Вишеструка склероза;
 • Повреда терморегулације у мозгу. Укључује, између осталог, узроке глади од кисеоника;
 • Хормонска неравнотежа;
 • Проблеми са циркулацијом крви;
 • Вегето-васкуларна дистонија;
 • Депресија. Потлачено стање особе такође доприноси инхибицији активности тела, па зато треба да активира своје процесе.
Зевење - који је то процес, када се сматра нормом, а када то није?

Ако се крвни судови не боре са својом функцијом, цело тело губи неопходне супстанце, што је такође узрок процеса.

Са сталном манифестацијом обратите пажњу на ваше стање, начин живота. Можда бисте требали преиспитати услове у којима често остајате, нормализујете одмор или чак и прегледате због присуства одређених болести.

Постоји мишљење да је стално зивање такође симптом присутности ХИВ-а. Да кажем да је ово сигуран знак болести није неопходан, јер постоје и други, израженији и поуздани симптоми болести.

Да би показао овај знак, наравно, може бити због пораза тела, недостатка хранљивих састојака, ваздуха, поготово ако постоји пораз једне особе уз истовремене болести. Стога, налазите се у сталном зехању, немојте одмах сумњивати на ХИВ.

Савремени истраживачи тврде да ако ви, гледање или саслушање, зевање других живих или на телевизији, читање о овој феномени, такође почињу да зевају, онда сте осетљива особа и не равнодушна.

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

41 − 36 =