Reducem mândria | pangudownloads.com
psihologie

Reducem mândria

Ați fost vreodată spus că este rău să fii mândru? Și mi-au spus, cu mult timp în urmă, înapoi la școală. Îmi amintesc foarte bine cum m-am mirat atunci: cum este, pentru că firul roșu prin informația politică și simplă a întregii școli era mândru.

Reducem mândria

Mândria pentru frumoasa țară a socialismului victorios, pentru Armata Roșie, care este mai puternică decât oricând și pentru bunicii noștri care au câștigat cea mai mare Victorie din istorie.

Mult mai târziu, ani mai târziu, când era deja țara și bunici, din păcate, ne-a părăsit pentru totdeauna, am învățat că mândria poate și ar trebui să fie, dar dacă ridicat - astfel încât aceasta este problema. Așa că ați fost lovit de antipodul negru al mândriei - mândrie. De ce oroarea este teribilă, de ce a fost recunoscută ca una dintre cele mai mari vicii din cele mai vechi timpuri și cum să o distingem de mândrie - despre care vom vorbi astăzi.

Ce este mândria?

Dicționarul explicativ Ushakov definește sensul acestui cuvânt ca o mândrie excesivă, aroganță, atitudine disprețuitoare față de ceilalți. Ce este caracteristic, în dicționarul lui Ushakov acest cuvânt merge cu notația "Book., Învechit.", Adică un cuvânt învechit și depășit care apare numai în cărți.

Dar într-un dicționar ulterior, sub ediția lui Ozhegov, notația "depășită" nu mai este acolo. Speranța că boala mândriei va fi înfrântă la fel de multe boli periculoase care au fost învins pentru bine, nu au fost justificate. Mai mult decât atât, este puțin probabil ca întrebarea cum să scapi de mândrie a fost odată la fel de relevantă ca acum.

Ce este mândria atât de periculoasă? La urma urmei, un om lovit de ea nu este încă un hoț, nu un ucigaș, nu un libertin. În general, nimeni nu și-a adus viciul în mod malefic, pentru cine creștinismul consideră mândria ca una dintre cele șapte păcate mortale, spre deosebire de același furt sau de crimă? Faptul este că acest viciu este rădăcina, punctul de plecare și cauza principală a tuturor celorlalte păcate.

Ea conține deja toate celelalte vicii, la fel cum într-o sămânță mică există deja un copac uriaș cu toate ramurile, frunzele, fructele și semințele noi din ele. Un arogant invidiază realizările altora, se simte furios de succesele altora, îi roagă pentru banii pe care trebuie să-i ridice deasupra "nevrednic"Și așa mai departe.

Reducem mândria

Nu e de mirare religiile avraamice (adică religia a cărei învățături sunt bazate pe Vechiul Testament - Creștinism, Islam, Iudaism) să declare această mamă rea tuturor păcatelor, de asteptare pacifica mândrie cu grijă deosebită. Conform învățăturii lor, tot răul a intrat în lume după ce cei mai străluciți îngeri, biruiți de acest viciu, au devenit conducătorul forțelor răului și Prințul întunericului.

În mod deosebit dezgustător acest viciu este că prin întărirea tuturor celorlalte vicii, el neutralizează "neutralizeaza"Toate virtuțile posibile. Indiferent de cât de bun, de muncitor și de inteligent este un om, el ar trebui să fie mândru și niciun aspect pozitiv al acestuia nu va aduce bine pentru el sau pentru alții.

Mândria sau mândria?

După cum puteți vedea, mândria și mândria sunt antipode, dar cum să distingem unul de altul?

Pentru a răspunde la această întrebare, să ne întoarcem la limba rusă:

 • Prima diferență dintre mândrie și mândrie nu este greu de găsit. Suntem norocoși - limba noastră este atât de bogată și multilaterală încât este capabilă să răspundă la multe întrebări, este necesar doar să fie capabili să găsească aceste răspunsuri. Cuvintele "mândrie„Și“mândrie"Aveți o rădăcină, acest lucru face clar faptul că aceste sentimente sunt legate. Dar, în același timp, puteți fi mândru de ceva sau de cineva, puteți simți un sentiment de mândrie pentru cineva - pentru țară, pentru bunicul tău, pentru echipa olimpică. Este imposibil sa simti mândria pentru cineva, deoarece este imposibil "fi mândru- De cineva. O persoană lovită de acest viciu o întoarce întotdeauna la sine;
 • Mândria poate fi colectivă, generală, iar mândria este întotdeauna individuală. Nimeni nu a auzit vreodată de "mândria națională»Adevărul?
 • Mândria poate fi constructivă, poate da putere și poate îndura în momente dificile ale proceselor vieții, mândria nu se întâmplă niciodată. Este întotdeauna o frână, este un balast inutil, agățat ca un jug pe gât, împiedicându-l să crească și să ajungă în sus;
 • Mândria nu poate fi îndreptată împotriva cuiva. Un om care se mândrește cu țara și poporul său va trata întotdeauna cu respect și înțelegere străinii, dar generația arogantă se va plânge de "vin în număr mare"Și inventând porecle insultătoare pentru reprezentanții altor națiuni. Unul care este mândru de cunoștințele, abilitățile și realizările sale profesionale nu vor vorbi despre "prost plancton„Sau“lucrătorii greu îngrijorați“. Acesta este un semn de mândrie.

Cum să știți defectele

Este evident că un astfel de viciu distructiv trebuie eradicat și numai persoana poate face acest lucru, fără nici un efort din partea lui, orice acțiune din exterior va fi în zadar. Dar problema este că arogantul este ca un alcoolic, pentru care, după cum se știe, cel mai dificil este să-ți recunoști: "Sunt un băiat alcoolic“. Cum "gargoilea"Pentru a realiza problema? Recunoașterea viciului în sine îi va ajuta să-și cunoască semnele.

Deci, semnele de mândrie:

 • Nevoia de a-și dovedi întotdeauna și peste tot primatul. Dacă nu, atunci, cel puțin, pare cel mai bun;
 • Constant nemulțumire față de faptul că lumea este organizată "greșit", Mânia de la faptul că oamenii acționează, se îmbracă, vorbesc și își cheltui banii într-un fel" greșit ";
 • Sacrificiul fals este reproșarea constantă a celor dragi prin victimele lor, cel mai adesea, imaginare, aduse la altarul bunăstării familiei. În același timp, nu este deloc jenant față de faptul arogant că nu se poate vedea bunăstarea;
 • Creierul constant al meritelor lor (din nou, de obicei imaginare), în practică, cerșind pentru atenție și laudă;
 • Utilizarea constantă a cuvântului "must"Dar nu în sensul"Trebuie", Și în sensul"Ar trebui"(Apropo, o altă diferență față de mândrie). Întotdeauna trebuie să fie o persoană mândră - guvernul și poliția raională, în cazul copiilor și părinților, vecinilor și autorităților orașului;
 • Cel mândru este întotdeauna nemulțumit de toată lumea și critică întotdeauna pe toată lumea. Dar, în același timp, el nu are o atitudine critică față de acțiunile sale ca atare;
 • În mod paradoxal, înălțarea se poate manifesta sub forma unei deprecieri excesive de sine, a abuzului de sine. De ce se întâmplă acest lucru? Prin scăderea de sine, mândria este auto-ridicată la nivelul copilului, iar copilul este impenetrabil și nerafinat, fără a fi nevoie de copil. Dar pentru el, din nou, trebuie totul!

Cum să învingi viciul

După ce ați realizat viciul, puteți ajunge la problema cum să depășiți mândria. Este dificil, dar destul de realizabil, dacă cunoașteți principiile de bază ale luptei.

Mai întâi, amintiți-vă că principalii dușmani ai mândriei sunt responsabilitatea, adevărata sacrificiu de sine și datoria.

În al doilea rând, trebuie să treceți de la "Ar trebui„Pentru“Trebuie“. Acest lucru nu înseamnă deloc că trebuie să demonstrați iertarea creștină pentru încălcarea drepturilor dvs. legale, dar trebuie să vă reamintim că drepturile merg întotdeauna numai într-un pachet cu îndatoriri.

În al treilea rând, obișnuiți-vă să vă exprimați dorințele sub formă de cereri și să le mulțumiți pentru împlinirea lor. Da, da, cei mai renumiți din copilărie "vă rog„Și“mulțumesc", Care în cursul maturității, mulți oameni pentru un anumit motiv uita. Doar cuvinte?

Reducem mândria

De fapt, cuvintele poartă o încărcătură uriașă de informații. Se dovedește că ceea ce vorbesc o persoană în vorbire, începe să gândească cu aceleași cuvinte. Iar modul de gândire are efectul cel mai direct asupra modului de acțiune.

Și în cele din urmă - evitați litigiile. Și nu repetați prostia veche (vă rog, vechea și osificată nu sunt numai înțelepciunea) că în litigiu se naște adevărul. Credeți că, în cazul în care unul dintre contestarea susține că doi plus doi este egal cu patru, iar celălalt cu spume la gură dovedește că rezultatul acestei operații aritmetice este numărul cinci, va deveni din doi plus doi este egal cu patru ani și jumătate?

Scopul litigiului este întotdeauna să nu stabilească adevărul, ci "bate", Conduce adversarul într-un punct mort, se ridică deasupra lui, își amuza mândria. Aceasta este ceea ce "manuale de gestionare a disputelor"Din toate timpurile, de la vechile scroll-uri grecești ale sofistilor până la broșurile actuale"arta convingerii“.

Și rețineți că numai după ce ați scăpat de un viciu grav și ați rezolvat problema cum să vă ocupați de mândrie, veți putea să vă bucurați de o mândrie incomparabilă adevărată!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

37 − = 29