Psikologi

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Adakah anda hairan dengan persoalan mengapa anda sentiasa bermimpi impian berwarna? Soalan ini benar-benar teliti dan jelas. Pakar psikologi menegaskan bahawa orang yang sihat hanya melihat mimpi hitam dan putih, tinggal di tangan Morpheus. Mereka mengatakan, impian warna sangat jarang berlaku, dan walaupun begitu, mereka sering dilupakan tentang mereka dengan segera selepas kebangkitan.

Tetapi ada kategori orang yang selalu bermimpi mimpi yang berwarna-warni. Dan orang itu sendiri dengan jelas mengingati peristiwa, tindakan, dan juga makna yang tersembunyi.

Mimpi dicat adalah penyakit atau kelebihan?

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Para saintis Texas telah membuat kesimpulan yang mengecewakan - jika seseorang melihat mimpi berwarna secara kekal, dia adalah pesakit berpotensi klinik psikiatri.

Penyelidik datang ke kesimpulan ini selepas Dr Bravin Stent menjalankan analisis mendalam yang melibatkan sukarelawan berumur 25-47 tahun. Satu pertiga daripada mereka mengalami skizofrenia, satu lagi yang ketiga - berada di sempadan.

Selebihnya kumpulan itu sihat. Ternyata impian warna sentiasa bermimpi dari kategori pertama. Dan skizofrenia mengingati mereka 20 kali lebih kerap daripada orang-orang yang sihat dan sihat dari segi jantina dan pelbagai peringkat umur.

Ia harus segera membuat tempahan, yang sebenarnya impian impian berwarna. Sekurang-kurangnya sekali semua orang melihatnya, tanpa pengecualian. Mereka boleh dikaitkan dengan apa-apa, dan intensiti "warna"Berbeza bergantung kepada kekuatan emosi orang tertentu.

Sehingga kini, penyelidik dalam bidang psikiatri telah secara beransur-ansur meninggalkan prasangka mereka, dan meninggalkan kesimpulan mereka pada masa lalu. Oleh itu, mitos-mitos tentang skizofrenia hanyalah peninggalan masa lalu Soviet, yang telah menjadi kuat dalam minda penduduk.

Satu tidak boleh tetapi menekankan bahawa mitos yang diterima umum masih mempunyai asas saintifik. Orang yang mempunyai masalah mental dan psikiatri benar-benar tepu dengan mimpi. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa sesiapa sahaja yang melihat impian berwarna adalah skizofrenia yang berpotensi atau sebenar.

Adakah gejala sedemikian berbahaya? Sudah tentu tidak. Lebih-lebih lagi, orang-orang sendiri seringkali gembira dengan fenomena ini.

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Sekiranya anda tidak mempunyai prasyarat lain untuk bimbang tentang keadaan kesihatan mental anda sendiri, nikmati impian yang berwarna-warni ini, dan jika boleh, cuba memulihkannya dalam ingatan pada keesokan harinya.

Hakikatnya ialah antara mereka yang sering bermimpi berwarna, ada orang yang mempunyai kebolehan extrasensory tertentu. Semakin impian anda, semakin mendesak alam semesta memberikan anda tanda atau peringatan tertentu. Membangunkan kemampuan untuk mendengarnya.

Di samping itu, anda hanya boleh menjadi orang yang kreatif, dan dalam kes ini, "gejala" ini juga lebih banyak ciri untuk anda. Dengan cara ini, skizofrenia paling sering melihat tidak hanya mimpi yang penuh warna, tetapi mimpi buruk sebenar dengan monster menakutkan, sungai darah merah dan hantu yang menakutkan.

Fakta menarik

Beberapa fakta menghiburkan yang tidak bergantung pada itu, anda melihat impian warna atau hitam dan putih:

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!
 • Latar belakang emosi wanita jauh lebih kaya, beragam dan halus, sehingga fenomena impian dicat untuk mereka lebih khas;
 • Hati otak (manusia, kreatif) hemisfera otak bertanggungjawab untuk makna dan warna mimpi, jadi dalam mimpi anda yang berwarna-warni adalah tanda alam dengan organisasi emosional yang halus;
 • Walaupun impian anda tidak kekal dalam ingatan selepas kebangkitan, anda melihat mereka beberapa kali sepanjang malam;
 • Apabila seseorang mendengkur, impiannya tidak hadir sepenuhnya. Lebih mendalam kekhasan mimpi, semakin jauh, menurut jaminan esoterik, tubuh halus memisahkan diri dari cangkang tubuh. Jika bahagiannya aktif berfungsi pada waktu malam, - seseorang tidak merenungkan apa-apa di tangan Morpheus;
 • Mimpi yang paling realistik dan jelas dilihat oleh bekas perokok yang meninggalkan ketagihannya. Lebih-lebih lagi, mereka sering melihat bahawa mereka mengambil rokok sekali lagi, dan semasa rehat sepanjang malam mereka mengalami rasa bersalah yang besar, bangun dengan bantuan yang nyata;
 • Mimpi yang realistis sering bererti bahawa kita tidak dapat menyelesaikan atau menutup soalan penting di siang hari. Telah diketahui bahwa Mendeleev bermimpi tentang unsur revolusionernya unsur kimia, Voltaire - versi pertama "Henriada", Dan genius Pushkin - beberapa baris dari puisi legenda"Licinia»;
 • Apa yang benar-benar perlu dicabut - jadi ia adalah impian dengan iringan muzik kuat dan kuat. Jika, tentu saja, dinding bilik anda tidak dimainkan di atas piano dan tidak mendengar batu berat pada masa rehat anda;
 • Melupakan makna dan peristiwa impian anda berlaku kira-kira 5-10 minit selepas bangun;
 • Mengapa kita bermimpi tentang orang yang tidak dikenali? Kerana kita sudah melihat mereka dalam kehidupan sebenar, tetapi untuk sebab tertentu tidak ingat imej;
 • 17 jam tanpa tidur membawa kepada penurunan dalam kecekapan, tumpuan dan aktiviti intelektual. Keadaan ini boleh dibandingkan dengan tindakan etil alkohol 0,05% dalam darah;
 • Rekod kekurangan tidur ialah 18 hari, 21 jam dan 40 minit;
 • Hubungan antara tidur dan kesihatan mental seseorang sempurna ditunjukkan dalam filem Sepanyol "Peminat"Dengan Bail Christian dalam peranan utama;
 • Saudara-saudara lelaki kita lebih sering melihat mimpi, terutama yang fizikal. Ini dapat dilihat dengan mudah dengan cara mengesan bagaimana anjing anda "berjalan"Dalam mimpi.
Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Jika, apabila tertanya-tanya apa maksud warna malam bermimpi, anda disyaki mempunyai gangguan mental - jangan sampai kesimpulan. Seperti yang telah kita tegaskan, ia merupakan peninggalan masa lalu daripada fakta sebenar.

Ya, skizofrenia benar-benar boleh mengagumi warna tepung mimpi mereka sendiri. Walau bagaimanapun, penyakit mereka dilanda oleh gambaran klinikal negatif dalam kehidupan sebenar.

Jadi adakah ia patut dibimbangkan atau tidak?

Perkara pertama yang skizofrenia sebenar dibayangi adalah mengelakkan hubungan sosial dan serangan terhadap pencerobohan yang tidak terkawal, yang kadang-kadang memperoleh bentuk maut. Secara umum, seseorang boleh bertindak sama normal sehingga dia dibawa ke "titik mendidih".

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Perkembangan lanjut penyakit ini adalah rumit dengan ketidakstabilan emosi yang berterusan, kekurangan hubungan normal dengan orang lain, tidak ramah, tidak berperasaan, kekasaran.

Dan manifestasi seperti itu sering terpencil, dan tidak dapat membuat gambaran klinikal patologi objektif. Ini adalah tipikal untuk bentuk penyakit yang bergerak perlahan, di mana gejala untuk masa yang lama hanya terhad oleh perubahan dalam bidang emosi.

Dengan bentuk yang dominan, gangguan seperti neurosis klinikal diperhatikan. Oleh itu, orang tidak boleh memberi perhatian kepada perubahan tingkah laku yang objektif, melepaskan mereka pada keletihan, tekanan, dan juga pemakanan. Pencerobohan selanjutnya semakin meningkat, terdapat kecelaruan dan halusinasi. Sungguh mengejutkan, skizofrenia cepat membiasakan diri dengan halusinasi mereka sendiri, terutamanya pendengaran, melihat mereka sebagai sebahagian daripada diri mereka sendiri.

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!

Walau bagaimanapun, ini amat berbahaya, kerana yang terkenal "suara"Di kepala sering memanggil pesakit untuk tingkah laku antisosial dan bertindak sebagai penyebab bunuh diri. Impian yang dicat juga terus bermimpi untuk pesakit, tetapi dia tidak melihat apa-apa yang mengerikan, dan lebih-lebih lagi, mencurigakan.

Marilah kita ulangi, pernyataan bahawa mimpi yang berwarna adalah tanda skizofrenia secara asasnya salah jika tidak ada simptomologi yang berdekatan dan kecenderungan genetik terhadap penyakit ini.

Ringkasan Gejala

Jadi, siapa yang lebih sering bermimpi impian tepu yang cerah?

 • Orang yang bijak dengan kebolehan mental dan analisis yang maju;
 • Wanita;
 • Left-handed (kerana mereka mempunyai otak kanan yang lebih maju);
 • Tambahan;
 • Kanak-kanak;
 • Orang muda di bawah umur 27-30;
 • Orang yang baru berhenti merokok.

Impian warna: apa warna yang dimaksudkan itu?

Adakah impian warna hilang? Ketahui apa yang boleh dikatakan tentang anda!
 • Merah, terracotta, oren - Kegelisahan, pengalaman tulus, cinta tidak berpuas hati, pengalaman emosi yang mendalam;
 • Biru, biru, indigo, ungu - keadaan ketenangan, detasmen, ketenangan dan keghairahan;
 • Kuning, emas, asid - kekurangan perdamaian, kelesuan mental dan mental;
 • Putih, pastel, merah jambu, pic - kesegaran, pembaharuan, pemulihan emosi.

Mimpi adalah bahagian yang penting dalam kehidupan setiap orang, dan juga haiwan. Tetapi jangan memberi mereka perasaan yang membimbangkan, terutamanya jika dalam kehidupan sebenar tidak ada yang meramalkan masalah.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

38 + = 43