Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga | pangudownloads.com
Psikologi

Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga

Kepada soalan “Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga?“Setiap orang boleh memberikan hanya satu jawapan yang benar hanya untuknya. Penyelesaian yang bernilai tunggal tidak mungkin dijumpai, kerana ini disebabkan oleh ciri-ciri individu masing-masing.

Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga

Bagi sesetengah orang, satu matlamat penting dalam hidup adalah perkahwinan dan keluarga yang ramah, dan untuk yang lain dalam keutamaan pendapatan tinggi dan pengurusan sejumlah besar kakitangan.

Jika anda merawat soalan ini dari sisi tradisi yang diterima umum, maka lelaki itu selalu dianggap sebagai penghasil, dan wanita itu penjaga perut. Kini sudah tiba masanya untuk kesaksamaan, apabila keadaan dalam keluarga tidak biasa, dengan pendapatan yang lebih tinggi dari wanita.

Mungkin, pandangan dunia, yang diturunkan dari generasi ke generasi, membuat kebanyakan wanita moden berfikir sedemikian rupa sehingga soalan “pilih kerjaya atau keluarga“Seolah-olah pada dasarnya bodoh.

Mereka menganggap diri mereka berada di tahap DNA untuk menjadi penjaga keamanan keluarga dan menganggap bahawa lelaki harus menjadi soalan wang.

Perlu dibicarakan tentang wanita kurang bahagia dan tenang, dan membincangkan isu ini, yang telah menjadi global bagi banyak orang. Untuk mencari jawapan anda, anda harus mempertimbangkan semua kebaikan dan keburukan yang berlebihan dalam kerjaya.

Kelebihan kerjaya

Sekiranya kita mempertimbangkan secara berasingan kelebihan kerjaya, maka kita boleh membezakan tiga insentif yang paling asas:

  • Kesedaran diri;
  • Meningkatkan harga diri;
  • Kebebasan kewangan.

Kesedaran diri adalah mimpi seseorang. Setiap orang mahu berasa seperti seseorang yang tidak bergantung kepada keadaan luar. Pada zaman kita, wanita sangat jarang sekali, meletakkan kesejahteraan keluarga di barisan hadapan.

Di kalangan pemuda moden, gadis yang tidak tahu bagaimana memberi rumah kehangatan dan keselesaan, tetapi siapa yang memahami kerumitan mengurus kerja dalam kolektif yang besar, semakin rapat. Sama ada ini berkaitan dengan pendidikan atau media adalah perkara yang sama sekali berbeza. Tetapi kebanyakan dari kita bermimpi tentang self-actualization.

Dan untuk meningkatkan harga diri mereka sendiri berdasarkan apartmen yang bersih, cucian dan lembaran yang disetrika sangat sukar. Oleh itu, ramai yang memilih untuk bermain di sisi atau menyedari potensi dalam kerjaya.

Individu yang kreatif dapat mengekspresikan keperibadian mereka dalam muzik, lukisan dan seni lain. Tetapi juga sering terdapat di antara kita orang yang ingin sentiasa membangun. Dan cara terbaik untuk melakukan ini adalah kerja.

Ia juga sering berlaku bahawa seseorang hidup untuk masa yang lama sahaja. Kemudian dia digunakan untuk kemerdekaan dan memahami betapa pentingnya memberi waktu untuk bekerja dan terus belajar kemahiran baru.

Apabila seseorang itu mempunyai keluarga, sangat sukar baginya mengubah prinsip dan tabiatnya sendiri. Ia bertentangan dengan latar belakang ini yang sering timbul perbezaan pendapat dalam keluarga.

Satu lagi contoh ialah apabila seorang wanita duduk di rumah untuk masa yang lama. Dia terlibat dalam memasak, membersihkan dan dibebani dengan keperluan untuk menyimpan pesanan di rumah.

Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga

Walau bagaimanapun, secara sedar, ia berusaha untuk pembangunan kekal. Dan kerana manusia adalah binatang sosial, dia memerlukan komunikasi harian, yang banyak disediakan di tempat kerja.

Kebebasan kewangan juga merupakan keutamaan penting dalam kehidupan setiap kita. Biasanya, ini adalah untuk sebab ini bahawa seseorang perlu tertanya-tanya bagaimana untuk menggabungkan kerjaya dan keluarga.

Kehidupan moden memerlukan perbelanjaan yang tetap, dan pada masa yang sama sangat diinginkan untuk membeli rumah anda sendiri, memberikannya dengan perabot terbaik, setiap tahun berehat di resort asing, dan lakukan apa yang anda suka.

Malangnya, tidak ramai yang mampu hidup sedemikian rupa dan mudah. Oleh itu, kita semua terpaksa pergi kerja yang tidak selalu menjadi kegemaran kita dan cuba mendapatkan wang sebanyak mungkin.

Walau bagaimanapun, jika anda terlalu banyak bekerja dan memperbaiki keadaan kewangan anda, anda tidak boleh hanya mengalami kerosakan saraf, tetapi juga memburukkan lagi hubungan dengan keluarga. Itulah sebabnya isu pilihan: keluarga atau kerjaya, tetap terbuka kepada wanita atau lelaki dan hingga hari ini.

Kelemahan Kerjaya

Untuk penilaian yang lebih mencukupi, anda harus mempertimbangkan minus pulangan kerjaya penuh, dan ini:

  • Kekurangan masa lapang;
  • Masalahnya adalah dalam hubungan.

Seseorang yang telah terjun ke dalam kerja dengan kepalanya, tidak dapat memberi masa yang tepat untuk hidup, hobi dan hubungannya sendiri. Dan ini sangat bermasalah dengan kehadiran keluarga. Lagipun, pasangan dan anak-anak mereka memerlukan komunikasi harian.

Dan apabila seluruh hari kepala ditempatkan dengan pemikiran mengenai cara terbaik menyelesaikan masalah produktiviti di tempat kerja, sukar bagi seseorang untuk menukar perhatiannya kepada peduli domestik. Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan pilihan: keluarga atau kerjaya. Apa yang lebih penting bagi lelaki atau wanita dalam kes ini adalah untuk mereka sendiri.

Ia mungkin tidak cukup masa untuk memasak, membersihkan rumah, pembaikan atau kerja rumah yang lain. Pada masa akan datang, sikap seperti itu terhadap perumah keluarga dapat memusnahkannya sepenuhnya.

Begitu juga hubungan antara lelaki dan wanita. Selepas bekerja, anda benar-benar ingin berehat di hadapan TV atau semasa perbualan yang menyenangkan di kalangan keluarga.

Tetapi jika salah seorang anggota keluarga diserap dalam fikiran tentang pekerjaan sehingga tidak dapat memberikan perhatian yang sewajarnya kepada ahli-ahli rumah tangga lain, maka perselisihan dan pertengkaran pasti akan timbul.

Apa yang lebih penting daripada kerjaya atau keluarga

Malah, sukar bagi setiap kita untuk memutuskan apa yang lebih baik daripada kerjaya atau keluarga? Anda harus memahami dengan sempurna bahawa adalah yang terbaik untuk cuba bergerak di antara bidang-bidang kehidupan ini.

Kerjaya penting kerana ia membawa kemakmuran ke rumah dan membolehkan anda meningkatkan harga diri, untuk memahami nilai anda sendiri. Tetapi jika ia memecah keharmonian dalam keluarga, ia akan membawa kepada fakta bahawa anda akan tetap bersendirian, dan tidak akan ada yang membuktikan nilai anda sendiri.

Keluarga adalah bidang kehidupan di mana kita merasa paling tenang dan yakin. Walau bagaimanapun, sebagai kehidupan moden memerlukan, keluarga perlu secara berkala membawa wang. Jika tidak, kehidupan tidak akan membawa kesenangan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

75 − 70 =