Psikologi

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?

Ketergantungan psikologi pada seseorang membuat anda lupa kepentingan anda sendiri, kehilangan kemerdekaan anda, menjadi tidak selamat. Orang yang bergantung pada sukar untuk menahan pemisahan, jatuh ke dalam kemurungan dalam ketiadaan lama keperibadian diri yang mendominasi. Apakah sebab-sebab pergantungan dan bolehkah kita menyingkirkannya?

Punca pergantungan psikologi

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?

Pakar berpendapat bahawa kebergantungan emosi pada seseorang tertakluk kepada keperibadian, yang sejak zaman kanak-kanak dikuasai oleh ibu bapa mereka dan tidak dapat mengembangkan keyakinan, keupayaan untuk melawan pengaruh luaran.

Orang-orang ini mengundurkan diri menerima otoritas seseorang yang berdiri lebih tinggi dalam kedudukan dalam penyerahan mereka, dan biasanya tidak cuba mengubah kehidupan mereka, menganggapnya agak normal.

Anda boleh membuat senarai jenis pergantungan seseorang. Ini akan termasuk penyerahan bukan sahaja kepada ibu bapa, tetapi juga kepada pihak berkuasa, seseorang yang mempunyai kualiti kepimpinan, yang disayangi. Dengan cara ini, psikologi telah menyedari bahawa ia adalah wanita yang paling kerap dalam keadaan sedemikian. Pada masa yang sama, keadaan boleh berkembang mengikut beberapa senario:

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?

Ramai wanita biasa dengan peranan suri rumah. Penyelesaian kehidupan, kelahiran anak-anak, ketiadaan tadika dan masalah lain memaksa isteri meninggalkan kerjaya dan mengabdikan diri sepenuhnya kepada keluarganya. Sesetengah orang berfikir bahawa tidak ada yang mengerikan dalam keadaan ini. Berikut adalah beberapa wanita yang kehilangan keupayaan untuk kembali ke kehidupan bebas dan tinggal di dalam peranan suri rumah untuk masa yang lama.

Kanak-kanak semakin berkembang, dan ibu saya masih sibuk dengan kerja rumah dan tidak lagi mempunyai peranan yang berbeza untuk dimainkan. Keadaan ini adalah pelik kepada wanita yang biasa mengikuti tradisi, percaya bahawa perkahwinan harus menjadi satu-satunya dalam hidup. Secara beransur-ansur, keperibadiannya sepenuhnya larut dalam isteri. Dia tidak memikirkan dirinya di luar hidupnya, mematuhi tuntutannya, mengampuni ketidaksetiaan dan penghinaan.

Dia mula ketakutan akibat hubungan yang pecah, kerana akibatnya kelihatan tidak dapat digantikan.

Seorang wanita, yang biasa mengikuti arahan suaminya dalam segala hal, tidak dapat membuat keputusan bebas, mengubah nyawa, dan mewujudkan hubungan baru.

Fantasi

Terdapat kategori wanita yang enggan melihat realiti. Orang seperti itu mewakili dirinya sebagai puteri tertentu dan, dengan sewajarnya, menunggu seorang putera untuk muncul dalam hidupnya. Dalam kes ini, calon diberikan dengan merit yang tidak dapat dibayangkan terlebih dahulu. Setelah bertemu seorang lelaki yang sesuai, seorang wanita memindahkan semua impiannya kepadanya, dengan tulus mempercayai bahawa pilihannya adalah kesempurnaan.

Akibatnya, wanita itu bersedia memenuhi semua keinginan dan keinginan idealnya, mengorbankan kepentingannya sendiri. Lebih sering daripada tidak, kewujudan mereka menjadi perkhidmatan untuk seorang lelaki yang sering ternyata menjadi alfonso atau egois, tanpa malu menggunakan kegunaan seorang wanita untuk mengatasi kompleks psikologi dan melihat kekasihnya yang sungguh-sungguh.

Separuh kedua pemimpin

Alasan pergantungan kepada seseorang boleh menjadi keyakinan terhadap kewibawaannya. Sememangnya, seorang lelaki secara tradisinya dianggap sebagai pemimpin.

Dan jika anda menambah pendidikan yang baik ini, status sosial, tingkah laku yang yakin?

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?

Ramai wanita di sebelah pasangan itu mula berasa seperti seorang gadis yang tidak berdaya sepenuhnya, yang semuanya diputuskan - dari pilihan warna kertas dinding dan model but musim sejuk.

Lama kelamaan, perasaan tidak berdaya semakin berkembang, dan wanita itu tidak lagi dapat mengatasi ketidakpastian dan ketidakberdayaannya sendiri.

Dengan cara ini, ini adalah salah satu kes apabila seorang lelaki boleh memainkan peranan penagih. Di dalam masyarakat moden, seorang wanita yang mempunyai kerjaya yang maju dan hubungannya yang mantap kadang kala mengambil kedudukan seorang pemimpin dalam keluarga, sedangkan suami terpaksa bergantung pada isterinya secara psikologi dan kewangan.

Salah satu bentuk pergantungan yang paling dahsyat ialah penyerapan kepribadian seseorang yang lengkap, ketidaktahuan pemikiran kewujudan di luar ruangnya. Keadaan seperti ini dicirikan oleh kecenderungan bunuh diri. Dalam hal istirahat dan kematian salah satu pasangan, yang kedua adalah lebih mudah untuk mengucapkan selamat tinggal kepada hidup daripada menanggung kerugian.

Sangat sukar untuk mengatasi kebergantungan seseorang, kerana pasangan itu melihat hubungan ini semulajadi dan tidak melihat sebab perubahan mereka. Ia biasanya memerlukan bantuan ahli psikologi untuk menyedari sejauh mana proses telah berlalu dan cuba memecah lingkaran setan.

Bagaimana seseorang boleh mengatasi kebergantungan secara bebas

Malah, ada peluang untuk membetulkan keadaan. Untuk ini, ia tidak perlu untuk mengambil bahagian dengan orang yang anda sayangi.

Sebagai peraturan, psikologi pergantungan pada seseorang adalah berdasarkan tiga "ikan paus":

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?
  • Rasa harapan untuk kestabilan keadaan dan kekuatan hubungan pada saat-saat ketika pasangan itu memberikan sepatah dua hal yang kecil dan rayuan penyayang. Berkala "Pemanasan" ia adalah ilusi, tetapi seorang wanita sudah bersedia untuk mempercayai kekasihnya, walaupun akal bawah sedar jangka pendek "Kebahagiaan";
  • Satu lagi ilusi - kepercayaan bahawa anda boleh pada bila-bila masa mempengaruhi lelaki anda, membuatnya menunjukkan rasa hormat. Malah, lelaki, yang biasa menyerahkan diri kepada wanita, boleh memberi janjinya satu juta, mengetahui sepenuhnya bahawa separuh lagi tidak akan pergi ke mana-mana, kerana dia bergantung sepenuhnya kepadanya. Untuk mengubah keperibadian, anda memerlukan motivasi, keperluan di mana seorang lelaki tidak merasa;
  • Selalunya, pergantungan emosi disokong oleh faedah-faedah yang diberikan oleh kesatuan ini kepada seorang wanita: peluang untuk merasa disayangi, kesejahteraan material, status. Oleh itu, seorang wanita melihat pasangan sebagai penyelamat, yang pasti melindungi dia dari segala masalah kehidupan.

Dalam semua situasi seperti itu, hanya ada satu penyelesaian - hanya untuk memahami bahawa dunia tidak terhad kepada keluarga dan lelaki ini. Menyedari bahawa dia sendiri telah membatasi dirinya dalam komunikasi, kerja, kepentingan, seorang wanita dapat menyadari bahawa dia tidak kurang cantik, sebagai orang, dan dia tidak mempunyai hak dan peluang untuk mencukupi.

Apakah kebergantungan psikologi berbahaya kepada seseorang?

Sudah tentu, masalah sedemikian tidak boleh diselesaikan dalam satu hari. Ia akan mengambil masa yang lama untuk orang yang bergantung kepada belajar untuk mencintai dirinya sendiri.

Ia perlu untuk belajar semula kemerdekaan, keazaman, keupayaan untuk mengambil tanggungjawab untuk tindakan terhadap diri sendiri. Bantuan yang besar boleh diberikan oleh orang asli, yang dapat meluahkan segala kegelisahan mereka. Adalah mungkin bahawa mereka akan membantu untuk menganalisis keadaan, dan akan mendorong bagaimana untuk mencari outlet dengan kerugian yang minimum.

Pakar psikologi pasti, cara yang paling berkesan bagaimana untuk menghilangkan pergantungan kepada seseorang adalah mengelilingi diri dengan orang baru, mengingat kenalan lama, menghabiskan lebih banyak masa dalam sebuah syarikat yang ramah. Dan jangan lupa tentang kesedaran diri.

Sekalipun pada peringkat awal hubungan seorang lelaki menghormati wanita itu, perasaan itu secara beransur-ansur cair sebaik sahaja dia menolak kerjaya dan memutuskan untuk menumpukan hidupnya kepada satu-satunya.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 + 2 =