Bagaimana cara membuat pokok keluarga? | pangudownloads.com
Psikologi

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?

Untuk membuat keputusan silsilah keluarganya, sesetengah orang tidak terhad untuk mencari maklumat di arsip rumah dan cerita datuk nenek. Ramai peminat pergi ke kubur nenek moyang mereka, kerana pada batu nisan mengandungi data berharga yang membantu mencipta semula pokok keluarga. Bagaimana untuk memulakan carian root?

Penyiasatan saudara-mara

Pengumpulan maklumat yang diperlukan sentiasa bermula dengan tinjauan saudara-mara, serta kenalan yang mungkin mengetahui beberapa butiran penting dari sejarah keluarga anda:

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?
 • nama keluarga dan nama;
 • tempat kelahiran dan kerja;
 • tahun hidup dan perkahwinan;
 • tempoh perkhidmatan tentera dan pengajian;
 • status sosial.

Ia agak sukar untuk mengatur silsilah, kerana pendudukan ini bukan dua atau tiga hari lagi. Untuk mengumpulkan semua data yang diperlukan sekurang-kurangnya dalam masa dua atau tiga generasi, anda perlu bersabar dan bertahan.

Pohon silsilah dibina, terutamanya pada kenangan saudara-mara. Lagipun, mereka memberikan maklumat yang tidak direkodkan dalam dokumen dan dokumen rasmi (data luaran, fakta dari kehidupan, sikap terhadap kerja, tabiat dan ciri). Apabila menemuramah generasi yang lebih tua, anda boleh mengetahui maklumat tentang asal usul sosial, tarikh lahir dan kematian, pendapatan untuk perkhidmatan ketenteraan, perkahwinan, dan sebagainya.

Arkib Keluarga

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?

Untuk memberikan penilaian objektif mengenai kejadian yang berlaku beberapa generasi yang lalu, seseorang harus mengkaji dengan teliti semua dokumen arkib keluarga. Anda boleh mulakan dengan huruf depan, buku harian, diploma, pembaptisan dan sijil kelahiran, rekod perubatan, buku kerja dan gambar.

Buat pokok keluarga akan lebih mudah dengan menyusun semua dokumen yang dijumpai dengan betul. Adalah disyorkan untuk membuat salinan sekuriti sekiranya berlaku kehilangan mana-mana pihak. Analisis data yang teliti membolehkan anda menentukan siapa yang menandatangani dokumen dan berapa tahun.

Bagaimana untuk merakam data?

Bagaimana dengan betul membuat keluarga pokok keluarga dengan tangan anda sendiri? Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mendapatkan buku harian untuk membetulkan semua maklumat yang terdapat. Ia akan mencerminkan hasil maklumat yang terdapat dalam arkib, serta tinjauan saudara-mara dan rakan-rakan mereka.

Adalah wajar untuk menyimpan buku harian dengan beberapa sebab:

 • Oleh kerana penyelidikan genealogi dapat bertahan beberapa tahun, jawapan kepada beberapa soalan penting tidak akan datang dengan segera. Oleh itu, anda perlu menulis cerita anda untuk masa yang lama, dan buku harian akan membantu anda dalam hal ini. Ia akan membolehkan anda tidak kehilangan rantai logik dengan pautan yang berkaitan;
 • Kadang-kadang maklumat terlalu banyak, jadi jangan mengelirukan apa-apa fakta dan tidak ketinggalan perkara-perkara penting, ia perlu untuk mencatat bukan sahaja data, tetapi juga sumber maklumat.

Bagaimana untuk membuat keputusan?

Bagaimanakah anda boleh membuat pokok keluarga dengan betul? Adalah sangat penting untuk belajar bagaimana merangka semua bahan dan fakta yang dijumpai dengan betul. Oleh itu, untuk membuat pokok keluarga dengan tangan anda sendiri, anda perlu memikirkan sistem storan. Dalam kes ini, anda akan dibantu oleh dokumen peribadi, di mana ia akan menjadi mungkin untuk sistematis maklumat.

Semua maklumat yang dikemukakan harus mengandungi hanya maklumat penting:

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?
 • Nama penuh;
 • Tarikh dan tempat kelahiran dan kematian;
 • Pangkat tentera (kedudukan, pangkat, tahun perkhidmatan, tempat kerja);
 • Specialty (ciptaan paten, pencapaian dalam profesi);
 • Ketersediaan harta (estet, kotej, pangsapuri);
 • Tahun berkahwin;
 • Asal pasangan suami isteri;
 • Bilangan kanak-kanak dan tempat kelahiran mereka;
 • Afiliasi kelas;
 • Nama keluarga yang belum berkahwin;
 • Maklumat yang ada mengenai seseorang (sifat, tabiat, prinsip hidup).

Bersedia untuk fakta bahawa pada mulanya banyak graf di atas akan kosong. Tetapi sebaik sahaja anda mula mengambil arkib dan mengetahui maklumat daripada saudara-mara, banyak daripada mereka akan mula diisi dengan data yang diperlukan.

Dalam keadaan yang kukuh "kekurangan maklumat"Cuba berikan perhatian kepada perkara-perkara kecil, mereka boleh menjadi kunci untuk membongkar rahsia keluarga.

Bagaimana untuk menganalisis arkib?

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?

Di manakah saya harus membuat pokok keluarga? Pertama, angkat semua dokumen arkib yang terdapat di dalam rumah. Mereka boleh mengandungi maklumat yang sangat berharga dan dipercayai tentang saudara-mara anda, yang, malangnya, tidak boleh dikatakan tentang cerita lisan. Dalam banyak tindakan (contohnya, buku buruh), ada maklumat yang ingin tahu tentang kegiatan nenek moyang anda, menerima anugerah, serta pihak berkuasa tempatan, yang mengeluarkan dokumen tertentu.

Mengetahui tahun dan tempat kediaman, anda boleh menentukan maklumat umum mengenai sejarah bandar itu sendiri, bilangan dan komposisi penduduk, serta keadaan kewangan purata rakyat pada masa itu. Tetapi di sini timbul pertanyaan: di mana saya boleh membuat permintaan untuk mendapatkan maklumat sedemikian? Koleksi arkib awam dan muzium tempatan boleh mengandungi gambar-gambar berharga, berita televisyen dan filem bersejarah yang akan mencipta semula gambar masa itu.

Prinsip pembentukan pokok keluarga

Bagaimana cara membuat pokok keluarga? Apabila mengumpul data yang diperlukan, anda mesti memulakan reka bentuk versi draf skema, yang boleh menjadi jejarian atau menegak-mendatar (seperti pokok). Pilihan radial mudah digunakan dengan sejumlah besar saudara mara. Walau apa pun, keturunan perlu dibaca dengan mudah.

Oleh itu, adalah penting untuk berpegang kepada prinsip-prinsip tersebut:

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?
 • Setiap generasi harus berada di dalam radiusnya, atau dalam menegaknya;
 • Gunakan tanda konvensional. Untuk menunjukkan seorang wanita, satu bulatan diwakili, dan bagi seorang lelaki ia adalah persegi;
 • Pasangan berkahwin bersatu dengan garis perkahwinan, i E. ciri;
 • Saudara-saudara darah terikat dengan pendirian persegi;
 • Untuk jangan keliru pada generasi, cuba berikan kepada ahli keluarga nombor individu (angka Rom menggambarkan generasi, dan angka Arab mewakili pengecam di dalam generasi itu sendiri).

Bantuan pakar

Di manakah saya membuat permintaan bertulis untuk mengetahui keturunan saya? Jika anda tidak dapat mengumpulkan semua data yang diperlukan untuk pokok keluarga, hubungi profesional untuk bantuan. Kemudian pakar akan mengumpulkan fakta, tetapi dengan bayaran.

Perlu diingat bahawa data yang berguna boleh ditumpukan bukan sahaja di arkib negeri, tetapi juga di muzium sejarah tempatan atau jabatan sejarah bandar. Sokongan yang tidak ternilai akan disediakan oleh para bibliografer yang pakar dalam mengumpul data subjek tertentu. Kursus ini boleh pergi ke surat khabar lama, lakaran autobiografi, memoir, serta direktori genealogi yang akan membantu anda secara tepat dengan penggubalan pokok keluarga.

Kesimpulannya

Bagaimana cara membuat pokok keluarga?

Sebelum anda membuat keluarga keluarga pokok keluarga, anda mesti menilai kebolehan anda. Kadang-kadang sangat sukar untuk mengumpulkan maklumat, terutama jika saudara-mara anda adalah pelarian atau atas sebab-sebab lain meninggalkan tanah airnya yang bersejarah.

Mengumpulkan fakta, memberi perhatian kepada semua nuansa dan butirannya, kerana setelah kehilangan seseorang dari saudara jauh anda, anda tidak akan dapat mencipta kronologi dan gambar objektif masa itu.

Jangan tergesa-gesa, maka anda tidak boleh hanya memformalkan pokok keluarga sejenis, tetapi untuk menikmati proses mencari maklumat yang tepat tentang saudara jauh anda.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 + = 26