Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan kematian | pangudownloads.com
Psikologi

Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan kematian

Seseorang sentiasa mengalami kecemasan yang berbeza: ketakutan kematian, kehilangan orang tersayang, fobia pelbagai penyakit, kengerian kematian akibat kemalangan, dll. Ciri-ciri fobia mana-mana dinyatakan dalam persepsi yang menyimpang dari dunia dan boleh jadi jenis isyarat untuk mengubah hidup anda untuk lebih baik untuk keselesaan anda sendiri.

Di manakah ketakutan panik kematian?

Setiap orang mengalami kematian rapat atau tidak dikenali orang. Kenangan ini selama-lamanya kekal dalam ingatan, tetapi tidak diproses dengan betul, dan pengalaman salah faham dan tanggapan yang boleh menyebabkan jenis fobia. Hanya manusia sendiri boleh menyelesaikan: muka sama ada ia berdepan dengan masalah mereka dan mencari jalan bagaimana untuk menyingkirkan mereka, untuk memulakan hidup bahagia, untuk menggembirakan diri mereka dan orang yang tersayang atau pergi pada kira-kira raksasa dalaman mereka dan melupakan semua tentang masa depan, keinginan dan aspirasi mereka.

Kebimbangan kematian selalu merupakan naluri utama dan asas individu.

Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan kematian

Tidak ada yang dapat menjawab soalan: apakah ada apa-apa selepas kematian?

Kehidupan manusia berakhir, dan ia adalah ketakutan "Lain-lain" Sebaliknya, ketidakpastian adalah sebab utama ketakutan kematian.

Semua orang takut untuk berhenti hidup, dan ini dapat difahami, kerana akhirnya datang menentang kehendak kita. Ada yang takut mati kerana usia tua, orang lain penyakit tidak dapat diubati, orang takut kematian orang tersayang dan kesakitan yang berkaitan dengan kehilangan ini.


Media memainkan peranan penting dalam kemunculan harapan kematian. Orang mula berfikir tentang penamatan kewujudan individu dan tentang apa yang akan diikuti. Mulakan untuk menghasilkan pelbagai pilihan, yang membawa kepada kesedihan mental. Tetapi jika fobas seseorang sangat kuat sehingga mereka mengganggu persepsi yang mencukupi tentang kehidupan seharian dan mengganggu aktiviti kehidupan, maka ini menunjukkan kemunculan penyakit mental.

Apa yang dirasakan oleh seseorang apabila mereka takut ketakutan?

Semua orang berbeza melalui perdamaian dengan pemikiran yang tidak dapat dielakkan. Sebaik-baiknya, kefahaman tentang kehalusan semua makhluk hidup yang kita usahakan, semasa masih kanak-kanak, dan remaja, kita harus sikap ini.

Dalam orang dewasa, sama ada dia berubah atau menakutkan, takut atau berani, pesimis atau optimis, ketakutan akan mati terdiri daripada satu set emosi, kepercayaan dan sikap:

 • Keinginan untuk menyembuhkan dan melatih tubuh untuk banyak orang menjadi cara untuk menghilangkan ketakutan
  kematian dan penyakit. Jika seseorang takut mati akibat penyakit, dia akan memantau kesihatan dan senamannya;
 • Keinginan untuk melupakan pemikiran akhir. Panik sebelum akhir dan yang tidak diketahui kita mengatasi dengan pekerjaan dan memikirkan masalah harian, dalam kes yang paling teruk - dengan bantuan alkohol dan dadah;
 • Keinginan untuk sentiasa bersama pasangan, anak, ibu, dan lain-lain - sebenarnya, adalah ketakutan untuk kehilangan orang tersayang.
Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan kematian

Melawan ketakutan kematian adalah perjuangan dengan naluri. Tiada siapa yang boleh membasmi naluri utama. Oleh itu, memerangi fobia adalah untuk merealisasikan permulaan alam semulajadi.

Ramai orang cuba untuk tidak menyangkal ini, dalam setiap cara yang mungkin mengasingkan diri dari perlanggaran dengan ini, berhenti melawat tanah perkuburan, saudara-mara yang sakit dan mati. Walau bagaimanapun, semua proses penghentian hayat yang tidak dapat dipulihkan akan datang dari semua orang. Terdapat kitaran hidup, dan ia adalah di luar kuasa seseorang untuk mengubah hujungnya.

Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan yang obsesif terhadap kematian?

Bayangkan anda telah menerima kehidupan abadi. Apa yang akan kamu lakukan? Kemungkinan besar, ketakutan akan mati akan meninggalkan anda pada saat yang sama kerana anda menyedari bahawa anda akan hidup selama-lamanya. Tetapi anda harus bertanya kepada diri sendiri: adakah ini sangat bagus? Sudah tentu, pertama sekali, anda akan tergesa-gesa untuk memeriksa kemungkinan tidak mati dalam apa-apa cara yang berbahaya: sukan melampau, hiburan.

Tetapi tidak lama lagi ia akan menjadi membosankan, dan euforia akan digantikan oleh pemikiran tentang masa depan masa depan. Apa yang akan saya lakukan selama beribu-ribu tahun? Bagaimana untuk bertahan hidup semua kanak-kanak dan saudara terdekat? Di satu pihak, keabadian memberi prospek, dan sebaliknya - menyusut kehidupan. Lagipun, ia amat berharga dalam kesederhanaannya.

Pertama sekali, anda perlu hidup seperti yang anda mahukan. Menghargai kehidupan dan memahami kepentingannya. Anda perlu mencari kekuatan untuk melihat masa depan secara berbeza dan mencari kegembiraan kecil setiap hari, jika ia menakutkan untuk berfikir tentang esok. Jangan risau tentang masa depan, lebih baik untuk memulakan hidup sekarang. Nikmati detik-detik yang dibelanjakan bersama keluarga, menghabiskan masa luang untuk pendidikan diri dan pencerahan budaya.

Juga cuba untuk merenungkan perkara-perkara berikut:

Bagaimana untuk menghilangkan ketakutan kematian
 • "Tahu diri anda". Kita mesti cuba memikirkan semula struktur fenomena ini. Kita semua sekali tidak wujud sebelum kelahiran kita. Ia tidak boleh dikatakan bahawa ia adalah buruk atau menyakitkan. Perkara yang sama akan berlaku selepas kematian;
 • Terdapat banyak bukti bahawa orang, selepas mengalami kematian klinikal, menghilangkan fobia dan mula "Bernafas dengan mendalam". Kebanyakan kita sudah mengalami ini. Kehilangan kesedaran adalah kematian mini, tetapi ia tidak lebih daripada tidak menyenangkan;
 • Adakah tidak lebih baik meniru anak-anak? Kanak-kanak yakin bahawa setiap orang adalah istimewa dan setiap orang mempunyai kuasa yang lebih tinggi yang menjaga dia. Seseorang hanya dapat membayangkan bahawa di suatu tempat di atas terdapat penaung yang membimbing dan melindungi seseorang, kerana ia menjadi lebih mudah pada jiwa;
 • Kita boleh mempertimbangkan sebab mutlak menjadi penyebab asal, yang semuanya kembali, seolah-olah pulang;
 • Salah satu cara bagaimana seseorang dapat menghilangkan ketakutan kematian orang tersayang ialah belajar bermimpi. Sebagai contoh, belajar bahasa Cina atau melompat dengan payung terjun. Hanya semua impian ini harus diwujudkan secara beransur-ansur;
 • "Baik menakluki kejahatan". Anda perlu berfikir secara positif, ingin menukar diri anda dengan lebih baik. Cuba berikan diri kepada orang tercinta anda, dan kemudian semua fobia akan turun ke latar belakang.

Anda perlu hidup dengan kaya dan menarik, maka anda boleh menghilangkan panik sebelum kerugian masa depan. Jangan tarik ketakutan masa lalu, hidup sekarang, tetapi dengan kepercayaan yang kukuh pada masa akan datang.

Cara untuk menghilangkan ketakutan kematian tidak mudah, tetapi ia adalah yang betul. Kebimbangan akan meninggalkan kepala anda hanya apabila anda berhenti takut ketakutan itu sendiri dan belajar hidup tanpa itu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

68 − 64 =