Bagaimana untuk tidak melekat pada orang? | pangudownloads.com
Psikologi

Bagaimana untuk tidak melekat pada orang?

Selalunya di laman web wanita dan forum psikologi seseorang dapat melihat perbincangan mengenai masalah berikut: “Saya sangat cepat melekat pada orang, bagaimana saya dapat menangani bencana ini?“Ramai pembaca dan pengunjung ke laman bertema mempunyai soalan yang munasabah: kenapa Lampiran yang sama adalah masalah dan mengapa orang begitu bersemangat untuk menyingkirkan ini, secara umum, perasaan yang baik.

Bagaimana untuk tidak melekat pada orang?

Penjelasannya terletak pada pendekatan kepada konsep lampiran – pada dasarnya, untuk merasakan simpati kepada orang lain yang biasanya, secara tidak langsung berpegang kepada mereka, menjadi bergantung kepada mereka sebagai ubat, mengalami pengalaman yang menyakitkan dan tekanan yang mendalam dalam ketiadaan mereka.

Apabila hobi yang sihat berubah menjadi penyakit, dan mengapa kita kadang-kadang menjadi terikat pada orang yang tidak dikenali – mari kita berbincang secara terperinci.

Konsep-konsep lampiran yang sihat dan tidak sihat

Manifestasi simpati adalah perkara biasa dan ciri khas bagi semua pencinta dan penyayang. Kita semua, satu cara atau yang lain, dilampirkan kepada orang-orang yang kita hargai, mereka yang memasuki bulatan kepercayaan kita membentuk keluarga kita dan dunia kecil kita. Adalah rasa sambungan dan keintiman antara satu sama lain yang menjadi asas untuk memelihara semua hubungan dan dalam urat ini perasaan lampiran adalah norma.

Tetapi topik perbincangan kita tidak akan menjadi simpati dan simpati yang mendalam, tetapi perasaan bergantung sepenuhnya pada orang lain atau, dengan kata lain, lampiran yang menyakitkan. Apakah ini dan mengapa anda tidak boleh melekat pada orang dengan cara ini?

Daya tarikan yang menyakitkan kepada orang lain menampakkan diri pertama dan terpenting dalam ketergantungan lengkap: anda tidak boleh hidup tanpa ia selama sehari, anda perlu melihatnya, mendengarnya, terus bercakap dengannya atau mengenainya. Anda melupakan urusan anda sama sekali atau memenuhi kewajipan anda melalui lengan baju anda, dan jika objek keghairahan anda tidak menyedarinya, anda sudah bersedia untuk mati dengan penderitaan dan kesakitan. Sekiranya anda mengalami pelbagai perasaan yang dijelaskan di atas, maka secara literal anda terobsesi dengan lampiran dan anda memerlukan bantuan psikologi.

Seseorang mungkin berhujah bahawa semua emosi sedemikian dapat dialami seseorang, yang hanya bercinta dengan seseorang. Keseriusan dan cinta lampiran ini berbeza dengan langit dari bumi.

Cinta atau kebergantungan – bagaimana untuk memahami

Kami telah mengatakan bahawa terdapat pelbagai jenis lampiran – simpati normal dan pergantungan yang menyakitkan. Perbezaan di antara kedua-dua keadaan psikologi ini adalah kardinal: simpati sering tumbuh menjadi perasaan cinta, tetapi pergantungannya berubah menjadi obsesi yang lengkap (fanatisme) atau menjadi kebencian terhadap objek keghairahan mantan. Dan kedua-duanya mempunyai kesan merosakkan yang sama pada jiwa manusia, jadi seseorang harus berusaha untuk menyingkirkan jenis ini tergesa-gesa secepat mungkin.

Bagaimana untuk belajar membezakan cinta dari obsesi? Ia sangat mudah – cinta adalah perasaan yang terang, ia mempunyai lebih banyak keinginan untuk memberi daripada mengambil, cinta tidak boleh marah dan tahu bagaimana untuk memaafkan segala-galanya. Dengan lampiran emosi, seseorang lebih tertumpu pada dirinya dan keinginannya – dia mahu objek perasaannya selalu ada, memenuhi segala keinginan dan keinginannya.

Dan untuk mencapai matlamat ini, keghairahan obsesif tidak berhenti tanpa apa-apa – ia menyerang tanpa malu dalam ruang peribadi, mengatur adegan cemburu huru-hara, mula membayangi dan tidak lama lagi menuntut perhatian kepada orang sendiri. Cinta boleh berkembang dan berkembang, dalam keghairahan segala-galanya tetap tidak berubah dan hubungan jenis ini ditakdirkan untuk kemusnahan terlebih dahulu – lambat atau cepat, bergantung kepada keadaan atendan.

Bagaimana untuk mencegah peralihan simpati ke obsesi?

Jika anda perhatikan dalam sifat anda kecenderungan minat yang berlebihan kepada orang yang tidak dikenali dan cinta yang pesat yang cepat untuk mereka dan boleh mengatakan tentang diri anda – “Saya sangat cepat dan tegas mematuhi orang“, Maka anda tidak keberatan untuk berkenalan dengan petua ahli psikologi profesional berikut:

Bagaimana untuk tidak melekat pada orang?
  • Mengenai emosi “pengikat“Tidak mustahil untuk membina hubungan kasih sayang yang mesra dan tidak biasa. Persahabatan dan cinta memerlukan pendekatan yang sedikit berbeza – pertama, ada simpati antara orang-orang, maka kepercayaan berkembang ke arah satu sama lain, memahami kebutuhan-kebutuhan yang lain dan keupayaan untuk secara memadai merasakan hak orang lain ke ruang pribadi. Sekiranya anda merasakan bahawa anda mula menuntut secara literal dari objek penambahbaikan perhatian yang lebih tinggi kepada orang sendiri – cuba berhenti, letakkan diri anda – adakah anda akan berasa seperti pengaruh yang obsesif?
  • Bagaimana untuk berhenti dilampirkan kepada orang-orang adalah soalan yang agak mudah dijawab dengan pendekatan yang betul. Belajarlah untuk menjadi orang yang berdikari. Jaga pembangunan rohani dan peribadi dan ingat – tiada siapa yang berminat dengan orang yang terobsesi, terperangkap dalam emosi dan hanya menuntut. Cinta dan persahabatan adalah, pertama sekali, memberi diri sendiri;
  • Jangan takut bahawa tanpa mengawal sepenuhnya keadaan anda, anda akan dikhianati atau ditipu. Tiada sesiapa yang diinsuranskan terhadap masalah itu, tetapi tidak semestinya ia berlaku kepada anda. Dan walaupun mereka berlaku – kehidupan ini tidak akan berakhir dan tidak akan berhenti. Anda hanya mendapat pengalaman yang menyakitkan tetapi bermanfaat dan belajar untuk lebih memahami orang-orang, dan orang yang mengkhianati atau mengkhianati anda adalah orang yang tidak layak dan bahkan baik dalam hal bahawa dia akan beransur-ansur hilang dari hati anda;
  • Jangan buat masa depan dan jangan hidup masa lalu. Cobalah menumpukan perhatian kepada segala sesuatu yang positif yang sedang berlaku kepada anda sekarang, pada masa ini. Adakah anda cinta? Ia hebat. Biarkan perasaan ini berkembang menjadi lebih mendalam, jangan mengatasi kecemburuannya, kecurigaannya, jangan cuba membandingkannya dengan pengalaman hubungan masa lalu. Hidup dan bergembira;
  • Sentiasa dalam hubungan yang mengancam untuk menjadi obsesi, penting untuk dapat berhenti dan bertanya kepada diri sendiri soalan – apa yang saya benar-benar inginkan dan harapkan dari orang tertentu ini? Adakah dia penting melalui dirinya sendiri atau adakah ia penting hanya perhatiannya kepada orang anda? Adakah anda ingin membina hubungan yang serius atau adakah anda hanya cuba menghilangkan kebosanan, mengisi kekosongan dalam hati dan jiwa anda? Sekiranya anda boleh memberikan jawapan yang jujur ​​kepada semua soalan ini – anda menyelesaikan masalah bagaimana untuk tidak melekat kepada orang lain dengan kerosakan yang minimum kepada diri sendiri. Mencari kenalan baru dan hubungan ghairah hanya demi keseronokan yang penuh dengan akibat yang tidak menyenangkan dan bukan hanya untuk jiwa. Dapatkan adrenalin yang diperlukan atau hentikan penderitaan dan anda tidak boleh dilampirkan kepada seseorang: cuba lakukan sukan yang tidak biasa, membaca novel yang menarik baru, belajar meditasi atau latihan rohani yang lain. Jagalah minda dan hati anda, dan obsesi anda dengan seseorang akan secara beransur-ansur hilang;
  • Bagaimana untuk tidak melekat pada orang?Kehadiran rasa sakit yang menyakitkan selalu menjadi penghinaan, perasaan penuh ketergantungan terhadap kata-kata dan tindakan orang lain. Setiap kali, merasa tidak perlu dan ditolak, anda akan mengalami tekanan yang mendalam. Fikirkan – adakah bagi anda bahawa kebebasan kehendak dan pilihan diberikan kepada anda untuk menjadi tidak berpuas hati dengan kehendak? Orang yang tidak berpuas hati tidak menarik, tidak berjaya, dan tidak diperlukan. Adakah ia bernilai mengorbankan hidup anda dan kegembiraannya demi hubungan semacam itu? Bukankah lebih baik untuk mendapatkan kekuatan, untuk melepaskan perasaan yang mementingkan keegoisan dan obsesi dan mula sekali lagi, mengambil langkah menuju kebebasan dan cinta sejati?

Dan, akhirnya, yang terakhir, tetapi yang paling penting – mengasihi diri sendiri. Belajarlah untuk menghormati dan mengasihi diri sendiri, bangga dengan siapa anda – dan orang akan menjangkau anda dengan ikhlas, dan tidak ada yang perlu diikat sama ada dekat dengan diri mereka sendiri atau kepada diri mereka sendiri.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 85 = 94

Adblock
detector