Psikologi

Cara mudah untuk menghilangkan kebiasaan bersumpah

Bahasa yang salah dianggap sebagai jenis pencerobohan ucapan, bahaya yang tidak dapat dilihat oleh semua orang dan tidak serta merta. Seperti tabiat buruk lain, kecenderungan untuk mengekspresikan emosi anda melalui peningkatan suara anda dan menggunakan kutukan terbentuk dengan cepat dan mudah, tetapi menyingkirkannya adalah lebih sukar. Sesetengah orang untuk masa yang lama tidak perasan pemberhentian kata-kata kotor dalam ucapannya, tetapi apabila dia akhirnya perasan, ngeri, dan mula panik mencari cara-cara untuk menghilangkan kezaliman tersebut.

Mengapa pencerobohan pertuturan menganggap tabiat buruk?

Penggunaan kata-kata kotor tidak berasas sebagai fenomena berbahaya: seperti mana-mana manifestasi lain ucapan benci, tikar mengurangkan tahap budaya pertuturan, bahasa dan mencipta kesan menyakitkan interlocutors vulgarized komunikasi. Kerap dan dalam kuantiti yang besar tidak digunakan untuk meletakkan kutukan mencadangkan bahawa seseorang mempunyai masalah dengan perbendaharaan kata atau jiwa (ia dikenali bahawa banyak kompleks dibebani orang dengan harga diri rendah atau tinggi sering bertengkar).

Malangnya, walaupun kesedaran tentang masalah itu tidak selalu membawa kepada menyingkirkannya.

Cara mudah untuk menghilangkan kebiasaan bersumpah

Ucapan kesatihan berakar dalam perbendaharaan kata sehari-hari, dan kadang-kadang digunakan oleh orang dengan sengaja - sebagai protes dan pemberontakan terhadap fenomena yang atas sebab tertentu tidak menyenangkan bagi mereka.

Kanak-kanak yang matang adalah perbualan yang istimewa: menonton orang-orang di sekelilingnya, kanak-kanak dengan rasa ingin tahu mereka menyalin kelakuan orang dewasa, yang, seperti yang kita ketahui, tidak selalu cukup ditahan.


Tetapi kerana ia boleh, lelaki atau perempuan yang melangkah ambang akil baligh kompleks dan emosi yang tidak seimbang, mesti berupaya untuk mengawal impuls mereka dan daftar walaupun perasaan terkuat bahasa baik.

Bagaimana hendak berhenti mengawan?

Cara untuk menjauhkan diri daripada menggunakan bahasa yang tidak sopan tidak begitu sedikit. Sukar untuk memilih yang paling berkesan, kerana pada orang yang berbeza, teknik masing-masing bertindak dengan berbeza. Tanya mereka yang telah menyingkirkan kebiasaan buruk lelaki dan perempuan, bagaimana untuk berhenti bersumpah, cuba sendiri beberapa teknik yang berbeza - dan anda akan dapati versi anda sendiri. Cara yang paling biasa ialah "Latihan kendiri": seseorang tidak dapat menyesuaikan diri dengan bersumpah dengan pasangan, dengan cara yang ada.

Anda boleh:

Cara mudah untuk menghilangkan kebiasaan bersumpah
  1. Dapatkan bantuan daripada rakan yang akan berada di dekat anda dan sentiasa mengingatkan anda tentang keperluan untuk menahan diri anda;
  2. Belajarlah untuk mengelakkan faktor-faktor yang mencetuskan, sekurang-kurangnya pada mulanya - jangan menjadi garis panjang di kedai-kedai, kurang sering memandu dan berdiri dalam kesesakan lalu lintas, tidak menonton bola sepak (setiap orang mempunyai pemicu sendiri). Dari masa ke masa, mengawal sumpah akan lebih mudah;
  3. Gunakan bank piggy khusus, di mana anda perlu meletakkan sejumlah wang untuk setiap perkataan yang diucapkan daripada perkataan bersumpah. Dapatkan apa-apa bank babi di tempat kerja untuk berkesan melawan penyalahgunaan dalam pasukan;
  4. Ia menyakitkan untuk mengklik pergelangan tangan anda dengan jalur anjal untuk setiap laknat - kejam, tetapi berkesan, kerana tidak lama lagi tikar akan mula dikaitkan dengan kesakitan dan secara beransur-ansur akan hilang dari perbendaharaan kata anda;
  5. Elakkan menonton filem dan mendengar muzik dengan banyak bahasa lucah.

Cara kedua adalah analisis psikologi mendalam.

Kadang-kadang, untuk perpisahan akhir dengan tabiat yang tidak menyenangkan, cukup hanya untuk memahami diri anda dan berhenti menjadi malu, kompleks, marah dan bimbang tentang tipu muslihat. Di samping itu, ia perlu diingat bahawa banyak bahasa lucah dalam berkomunikasi dengan serta-merta meletakkan anda dalam cahaya yang buruk, walaupun sebenarnya anda berhak boleh memanggil dirinya seorang lelaki yang berpendidikan yang menerima kanak-kanak pendidikan yang baik.

Adakah anda mahu orang lain melihat sisi positif anda? Cuba berhenti bersumpah, dan banyak akan berubah!

Ia berguna untuk belajar pemikiran positif: jika anda berhenti bimbang dengan tipis, keinginan untuk ibu akan menjadi kurang jelas. Biasanya dengan bantuan penyalahgunaan kekecewaan kita melepaskan emosi yang paling kuat (biasanya yang negatif), dan jika emosi itu sendiri hilang, apakah maksud mencemarkan ucapan anda dengan penyalahgunaan? Setiap kali anda meluncur ke arah negatif, mental berhenti sendiri, nafas panjang dan melihat keadaan dari sisi positif. Memahami bahawa dalam bas yang hilang dari bawah hidung, cuaca rosak atau perbualan yang tidak menyenangkan dengan pihak berkuasa tidak ada yang mematikan.

Jadilah setia kepada diri sendiri. Kesabaran dalam kes ini adalah kunci kejayaan. Seorang kawan boleh memberitahu anda bagaimana dia berhenti bersumpah selama seminggu, tetapi itu tidak bermakna bahawa anda juga boleh mengatasi kebiasaan buruk secepat mungkin, yang normal. Kebiasaan bersumpah pasti telah berhasil selama bertahun-tahun, sehingga dapat memakan waktu bertahun-tahun untuk menghapuskannya.

Cara mudah untuk menghilangkan kebiasaan bersumpah

Cara ketiga untuk menghilangkan kata-kata lucah dalam komunikasi adalah mengubah cara ucapan umum. Anda perlu memahami dalam situasi yang anda sering kerap, dan secara beransur-ansur menggantikan kata-kata lucah dan ungkapan dengan analog yang lebih baik.

Untuk memproses penggantian kata-kata dan keseluruhan giliran adalah lebih mudah, cuba untuk mengambil frasa konsonan - contohnya, bermula dengan huruf yang sama seperti kutukan yang lucah, atau serupa dengan bunyi. Walaupun mereka seolah-olah tidak bermakna pada pandangan pertama, mereka pasti akan memainkan peranan mereka, dan anda mungkin akan bersumpah, dan akhirnya anda akan dapat mengabaikan kebiasaan yang berbahaya ini.

Cuba tentukan contoh yang tepat untuk kanak-kanak. Jangan bersumpah dengan mereka, supaya tidak menjangkiti tabiat buruk anda. Ingatlah bahawa dalam kehidupan ada masa di mana orang yang paling dikhususkan bersumpah - dari rasa sakit, ketakutan dan emosi yang kuat, di luar kawalan kesadaran, 100%.

Oleh itu janganlah memarahi atau menyalahkan diri sendiri, jika pada suatu ketika di dalam hati kamu bersumpah. Tugas anda adalah untuk belajar bagaimana mengawal ucapan anda dalam situasi sehari-hari. Sekiranya anda tidak dapat mengatasi emosi, dan anda merasakan bahawa anda sedang mendidih pada waktu yang paling sedikit, melakukan gimnastik apabila anda marah. Latihan fizikal akan membantu mengatasi pencerobohan, dan dia tidak perlu mencari outlet dalam ucapan anda.

Ingat: menurut jaminan saintis, sebahagian besar tabiat buruk yang terbentuk dapat disingkirkan dalam hanya 21 hari. Sekiranya tabiat telah mengambil akar mendalam, ia mungkin mengambil masa yang lebih lama, tetapi tiga minggu pertama akan dalam apa jua keadaan menjadi tempoh penting yang akan meletakkan asas untuk pembangunan selanjutnya ke arah ini.

Cobalah untuk menetapkan matlamat untuk tidak bersumpah di tikar selama 21 hari dan menilai hasil - mungkin mereka akan mengejutkan anda!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

37 − 27 =