Keyakinan diri: cahaya dan sisi gelap | pangudownloads.com
Psikologi

Keyakinan diri: cahaya dan sisi gelap

Setiap hari kita berkomunikasi dengan orang yang berbeza dari satu sama lain. Seseorang berperilaku sederhana, tetapi seseorang cuba menarik perhatian, orang yang rela menyokong perbualan, yang lain - secara senyap-senyap duduk di luar. Adakah anda perlu berkomunikasi dengan orang yang percaya diri? Pastinya jawapannya akan positif.

Ramai di antara kita mempunyai idea yang salah tentang keyakinan diri. Kami sering mengelirukan dengan keyakinan diri, kesombongan atau harga diri yang terlalu tinggi. Mari kita fikirkan siapa orang yang percaya diri.

Keyakinan diri dan keyakinan: apa perbezaannya

Keyakinan diri: cahaya dan sisi gelap

Keyakinan diri adalah keyakinan diri dan kekuatan sendiri yang dibesar-besarkan, keyakinan terhadap ketiadaan kesalahan dan minus dalam wataknya. Ia adalah perlu untuk membezakan keyakinan diri dari keyakinan diri. Psikologi perhatikan perbezaan antara konsep ini.

Keyakinan diri yang berlebihan adalah tanda orang yang tidak selamat yang menyembunyikan kompleksnya di bawah keangkuhan, agresif, mementingkan diri dan keangkuhan.


Keyakinan diri adalah wujud pada orang yang secara objektif menilai kemahiran dan kemampuan mereka yang diperlukan untuk mencapai matlamat. Seseorang yang yakin dengan dirinya sendiri, dengan berani menyatakan pendapat peribadi, tidak munafik, dan tidak memihak kepada sesiapa. Dia bertindak balas dengan cukup terhadap komen dan kritikan. Orang yang yakin menerima orang seperti mereka.

Individu yang percaya diri bertujuan untuk menguasai orang. Dia dicirikan oleh harga diri dan kebencian yang berlebihan. Dia sering memasuki pertikaian dan masuk ke dalam situasi konflik.

Orang yang percaya diri yang wujud dalam kesombongan - penilaian semula keupayaan mereka, di sebalik kekurangan keyakinan diri. Ahli psikologi memanggil kepercayaan diri yang berasingan, yang mengetahui segala-galanya, mengetahui dan memahami segala-galanya lebih baik daripada orang lain. Orang percaya diri secara realistik menilai kemampuan mereka dan menggunakannya dengan betul.

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai keyakinan diri mengumumkan kepada kenalan apa yang dia akan menulis sebuah buku yang menarik, dan pada akhirnya, dia tidak akan memulakannya. Orang yang yakin akan menulis dan menerbitkan buku tanpa promosi diri yang tidak perlu.

Orang yang terlalu sombong

Banyak kajian dalam bidang psikologi telah menunjukkan bahawa sebab kegagalan banyak boleh menjadi keyakinan diri yang berlebihan.

Sisi negatif sifat kepribadian ini adalah:

 • tindakan tidak masuk akal (orang yang percaya diri terlebih dahulu lakukan, dan kemudian berfikir);
 • tidak mustahil untuk memperhatikan dan membetulkan kesilapan mereka;
 • overestimasi kebolehan mereka;
 • sikap sombong terhadap orang (orang percaya diri menganggap diri mereka lebih baik daripada yang lain);
 • mementingkan diri sendiri.

Kadang-kadang keyakinan diri yang berlebihan datang dengan tanda plus. Kualiti ini berguna kepada mereka yang menduduki kedudukan tinggi. Ia menjadikan seseorang percaya dengan kekuatannya sendiri dan tidak berhenti di situ. Selain itu, personaliti diri yang percaya diri sentiasa yakin dengan hasil positif keadaan dan tidak pernah menyerah. Ahli psikologi mengatakan bahawa orang yang mempunyai keyakinan diri lebih hidup daripada kehidupan yang lebih rendah daripada orang yang mempunyai harga diri yang rendah.

Bagaimana untuk meningkatkan keyakinan diri pada diri sendiri

Untuk meningkatkan keyakinan diri, ikuti petua ini:

Keyakinan diri: cahaya dan sisi gelap
 • Berikan banyak masa untuk penampilan (menjadi seorang gadis yang percaya diri, perlu berpakaian bergaya, mempunyai gaya rambut yang indah dan manicure, seorang lelaki, untuk meningkatkan keyakinan diri, cukup untuk memakai pakaian bersih, mencuci dan mencukur);
 • pergi cepat (orang percaya diri berjalan dengan yakin, bersungguh-sungguh dan sengaja);
 • melatih postur yang betul: berjalan dengan kepala anda, simpan belakang anda rata;
 • Lihatlah ke dalam mata para ahli untuk membuat kesan yang positif;
 • bersikap sopan dan sopan dalam komunikasi;
 • notis momen positif;
 • mengiklankan diri sendiri (tulis ucapan tiga minit mengenai matlamat dan kekuatan anda dan bacakannya di depan cermin);
 • membuat pujian (mencatat orang yang baik, anda secara tidak langsung mendedahkan diri anda dari pihak yang terbaik);
 • berhenti bergosip;
 • duduk di barisan depan perhimpunan awam (biasanya orang menduduki kerusi belakang kerana keraguan diri);
 • melakukan sukan;
 • Jangan fokus pada pengalaman anda, fokus pada dunia di sekeliling anda.

Tingkah laku ini akan membantu anda menjadi orang yang percaya diri dan mendapat pengiktirafan dari orang lain.

Bagaimana untuk berkomunikasi dengan orang yang kurang ajar dan percaya diri?

Orang yang percaya diri berlebihan bertemu di mana-mana: di tempat kerja, pengangkutan awam atau kedai terdekat. Mereka yang menemui mereka sentiasa, anda boleh bersimpati. Seorang lelaki dengan harga diri yang terlalu tinggi digunakan untuk menganggap dirinya dua kepala di atas orang-orang di sekelilingnya.

Sangat sukar untuk berkomunikasi dengan orang yang percaya diri. Ketidaksuburan dan ketegasannya dapat melucuti sesiapa pun, menjadikannya merasa bodoh.

Bagaimana untuk bertindak dengan seorang lelaki yang keangkuhan dan kesombongan yang tinggi adalah sifat yang dominan?

Untuk mengekalkan martabat anda sendiri dan keluar dari konflik sebagai pemenang, ikuti petua ini:

Keyakinan diri: cahaya dan sisi gelap
 • susunkan seorang ahli perniagaan "Pancuran mandian sejuk", bertanya kepadanya soalan khusus dari siri ini "Kenapa kamu bersikap kasar?";
 • Jangan balas kekasaran kepada kekasaran, simpan hati dan tenang;
 • mengabaikan pengantara diri yang percaya diri dan tidak memasuki konflik dengannya;
 • Jangan menyerah kepada provokasi (jawab frasa yang menyinggung perasaan: "Terima kasih, saya akan mengambil kira" atau "Adakah anda benar-benar berfikir begitu?");
 • Jangan ambil apa kata lawan untuk kebenaran.

Orang yang percaya diri terlalu yakin dan kesepian. Keinginan mereka untuk menunjukkan diri mereka lebih berjaya dan lebih cerdik daripada anda hanya keinginan untuk menubuhkan diri sebelum diri sendiri. Jangan berfikir bahawa pengantara itu menganggap dirinya lebih baik daripada anda. Kebiasaannya, tingkah laku yang kurang ajar dan percaya diri menandakan kerosakan dalam hidup. Orang seperti ini sangat terdedah, terdedah dan mencurigakan. Kebanggaan mereka adalah sejenis pelindung.

Adakah ia bernilai menentang keyakinan diri? Lagipun, sebagai psikologi berkata, ia mempunyai sisi terang dan gelap.

Dalam hal ini, bermakna emas adalah penting. Sekiranya keyakinan diri anda tidak membebankan orang lain, ambilnya dan cuba memanfaatkannya!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 8 =