Mercantilisme adalah naib atau maruah? | pangudownloads.com
Psikologi

Mercantilisme adalah naib atau maruah?

Sekiranya anda melihat kamus Ozhegov, jelaslah bahawa orang dagang itu adalah orang yang menghitung yang mencari keuntungannya dalam segalanya. Tetapi adakah ia patut menganggap kualiti ini sebagai naib? Mari cuba cari apa yang mendorong gadis dagang itu?

Kepentingan Mercantile

Mercantilisme adalah naib atau maruah?

Sebelum di Rusia, orang dagang telah dilayan dengan tidak setuju. Dalam tradisi orang-orang Rusia, untuk berkongsi bahagian terakhir roti, untuk menyokong pemalu dan celaka, pada umumnya, untuk menunjukkan keluasan jiwa.

Warisan rohani baru-baru ini telah dilupakan sedikit dan lebih dan lebih kerap seseorang dapat bertemu dengan orang yang kepentingannya semata-mata dalam mencari manfaat peribadi. Jadi, persaingan kerjaya yang sukar menjadi semula jadi, "Persahabatan" tanpa sokongan bersama, dan perkahwinan berdasarkan pengiraan bahan yang saling menguntungkan. Mengenai yang terakhir dan bercakap.

Tidak lama dahulu, hampir setiap gadis berusaha mewujudkan keluarga dengan orang yang dikasihi, tanpa mengira keadaan kewangannya. Kini, ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi seorang gadis dagang yang bersedia untuk pergi di bawah mahkota demi komponen kewangan. Sekiranya dia dipersalahkan untuk ini?

Amalan menunjukkan bahawa, dalam kebanyakan kes, pakatan berdasarkan kepentingan kewangan yang saling menguntungkan terbukti menjadi lebih kuat daripada bon yang dimeterai dengan perasaan tender. Sudah tentu, tidak setiap orang gembira menyedari bahawa suami berkongsi katilnya dengannya hanya untuk mengisi semula kad bank.

Walau bagaimanapun, perkahwinan sedemikian mempunyai kelebihannya.

 • Pertama sekali, mengetahui manfaatnya, gadis itu tidak akan merindukannya dan akan melakukan segala yang mungkin supaya suaminya tidak berfikir tentang perceraian;
 • Kedua, ia akan cuba menguatkannya "Belakang" dan semestinya melahirkan waris - jaminan aliran kewangan;
 • Ketiganya, seorang gadis yang kepentingannya semata-mata ditujukan pada kesejahteraan material, tidak mungkin membahayakan mereka demi seks di sisi.

Walau bagaimanapun, adalah wajar mengakui bahawa keadaan ini adalah baik untuk seorang lelaki yang yakin dalam status kewangannya yang tidak dapat dielakkan, kerana dengan kedudukan yang gemetar, gadis perantaraan dengan mudah boleh menukar suaminya untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan.

Walau bagaimanapun, bukankah sedikit lebih awal anda menuduh gadis komersialisme? Pertama, mari kita lihat apa arti kualiti.

Gadis perantaraan - siapa ini?

Diterjemahkan daripada Perancis, serta Itali Mercantile memberikan takrifan tepat - upahan bayaran. Walau bagaimanapun, kami tidak akan tergesa-gesa, kami akan cuba memahami siapa yang boleh dipanggil orang berminat di Rusia.

Lebih-lebih lagi, dalam kebangsaan yang berbeza tanda-tanda kepentingan diri sangat berbeza.

Mercantilisme adalah naib atau maruah?
 1. Kebolehkiraan. Di satu pihak, ini benar-benar bukan kualiti yang sangat menyenangkan. Orang yang mengira menimbang semua kebaikan dan keburukan sebelum membuat keputusan. Dia tidak akan membelanjakan wang untuk perkara-perkara yang tidak perlu dan hiburan. Sebaliknya, seorang gadis yang tahu cara mengira bil dan betul-betul bergantung kepada apa yang dapat mereka belanjakan - mencari emas. Dia tidak akan melampaui batas, dia tidak dibenarkan untuk melakukan ini dengan kaunter dalaman;
 2. Ekonomi. Di sini anda boleh mengubah konsep komersialisme dari kefungsian kepada kebebasan. Orang yang berjimat cermat menyedari betapa banyak wang yang diperolehi. Dia akan menghitung setiap sen, tetapi dengan senang hati akan menghabiskan simpanannya untuk mencapai matlamat yang dihargai. Mister terkumpul dana hanya untuk memiliki mereka. Dia memanaskan jiwanya Rizab emas dan, walaupun jatuh ke dalam kemiskinan, dia tidak akan menyia-nyiakan sebahagian kecil daripada terkumpul.

Penjimatan dibina menjadi semacam kultus di Eropah, mereka digunakan untuk merancang perbelanjaan mereka dan tidak akan membuang tiket diskaun ke dalam tong sampah. Dengan cara ini, ia disebabkan oleh keberanian pasangan yang berlebihan, banyak gadis Rusia yang bersemangat untuk berkahwin dengan seorang asing, pulang tanpa apa-apa. Kalkulus dan penghematan pasangan Barat ternyata lebih tinggi daripada kepentingan perdagangan mereka di atas kepala mereka.

Hari ini, di Rusia, dari buaian mereka mula membiasakan diri dengan sifat perdagangan kanak-kanak. Hasilnya adalah jelas - sukar untuk membayangkan persahabatan antara gadis-gadis dari bawah dan hierarki yang lebih tinggi. Sedikit "Puteri" sangat menyedari status statusnya dan ke arah anak perempuannya, hamba-hamba akan melihat dengan penghinaan, sekurang-kurangnya dengan kasihan.

Ia kurang dan kurang mungkin untuk melihat perkembangan plot dongeng. Cinderella moden, seperti dahulu, adalah menarik Putera-putera. Itu hanya mengesahkan hubungan Putera-putera Jangan tergesa-gesa. Walaupun dengan cinta murni dan mendalam, mereka juga lebih suka perkahwinan perdagangan dengan diri sendiri. Wang kepada wang, dan selebihnya akan mengikutinya.

Bagaimana untuk mengelakkan hubungan dengan seorang gadis dagang?

Jika anda bukan penyokong mengira dan ingin membina hubungan semata-mata dengan kasih sayang, baca dengan teliti senarai di bawah.

Mungkin beberapa contoh akan mengingatkan anda tentang sahabat yang berpotensi:

Mercantilisme adalah naib atau maruah?
 • Gadis permaidani tidak akan membayar untuk dirinya sendiri di sebuah restoran. Dia betul-betul akan mengambil kesempatan daripada kedudukan separuh lemah manusia dan tidak akan mencadangkan untuk membahagikan perbelanjaan pada separuh;
 • Kedalaman perasaan anda dia selalu mengukur nilai hadiah itu. Lebih berharga hadiah itu, lebih baik wanita itu kepada kesatria;
 • Kemungkinan besar, anda bukan satu-satunya teman lelaki. Setakat yang mungkin, dia akan menerima hadiah daripada beberapa lelaki;
 • Dia senang pulang ke rumah dengan teksi jika anda membayarnya. Jika tidak, dia berpuas hati dengan pengangkutan awam;
 • Jika di kedai anda memintanya untuk menggunakan kadnya, teman anda akan membeli segala-galanya tanpa sepi hati.
 • Beri perhatian kepada persekitarannya. Hampir di kalangan orang dekat anda akan menemui seseorang untuk jiwa. Biasanya semua "Kawan" dipilih mengikut pengiraan yang mendalam - dating, komunikasi;
 • Jika anda bertanya kepada teman wanita anda untuk meminjam, dia akan menolak atau cuba menarik minat anda. Jika anda mengisytiharkan muflis anda - keindahan akan hilang dari ufuk, tegas memotong semua hubungan;
 • Setelah menerima jemputan dari kawannya untuk ulang tahunnya, dia akan membeli hadiah, kos yang tidak akan melebihi harga hadiah yang dia terima daripada teman wanita ini pada hari nama sendiri.

Potret biasa? Sekiranya anda bukan ahli oligarki dan tidak dapat menyediakan teman anda dengan kehidupan yang selesa - lari. Sambungan anda tidak akan lama. Menarik keluar dari orkestra semua yang mungkin, keindahan akan mudah mencari mangsa baru. Ada kemungkinan bahawa di hadapan rakan anda.

Masyarakat bangsawan merosakkan atau, sebaliknya?

Kenapa ibu-ibu mengilhamkan anak perempuannya dari zaman kanak-kanak untuk mencari pasangan yang baik? Mengapakah kepentingan kurnia jiwa hilang? Kenapa, membesar, anak-anak dalam mengejar kebahagiaan mereka sendiri menarik semua ibu bapa dan membuangnya sendirian?

Seseorang akan mengatakan bahawa semangat perwira lelaki adalah menyalahkan hakikat bahawa sifat rohani yang sederhana telah kehilangan kuasa mereka, memberi jalan kepada ketamakan dan persaingan. Sesungguhnya tidak seorang pun memaksa seorang gadis untuk berjalan di bawah mahkota dengan orang kaya "Papik". Tidakkah ia patut dipersalahkan kerana mengecewakan wang?

Walau bagaimanapun, keadaan ekonomi semasa adalah seperti yang paling kerap gadis itu hanya tidak banyak bergantung kepada. Ia hampir mustahil untuk bangkit dari bawah. Untuk hidup dengan selesa dengan keyakinan penuh pada masa depan boleh jadi anak perempuan status ibu bapa, atau seorang gadis yang memutuskan untuk menjual kecantikannya dengan harga yang lebih tinggi.http: //www.youtube.com/watch? V = H98fa5I_Ns4

Mercantilisme adalah naib atau maruah?

Adakah anda secara naif percaya bahawa bakat akan dapat menembusi? Faktanya adalah tidak cukup kekosongan untuk semua bakat, dan untuk mendapatkan gaji yang layak, diploma institusi pendidikan berprestij adalah perlu, latihan di mana terbang ke kopeck.

Jadi ternyata lingkaran setan. Kenapa seorang gadis menjadi pelanggan? Kerana ia ditekan oleh masyarakat. Kenapa masyarakat mempamerkan akuisisi dan orang tamak? Kerana setiap Cinderella ingin tinggal di istana.

Oleh itu, berhadapan dengan seorang gadis yang minatnya kelihatan terlalu padat untuk anda, jangan tergesa-gesa untuk mengutuk. Fikirkan sama ada Scrooge McDuck tidak duduk di hadapan anda, bolehkah anda menyerahkan minat anda demi jiran anda?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

73 − = 66