Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta | pangudownloads.com
Psikologi

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Perkahwinan Morganatik adalah kesatuan rasmi, yang disimpulkan oleh orang yang diraja, atau tajuk tinggi yang lain, dengan orang biasa, i. seseorang yang bukan milik bangsawan. Di mana sebenarnya gabungan ini berlaku, sejarawan tidak tahu hingga ke hari ini. Walau bagaimanapun, kekhususannya diketahui oleh semua orang yang biasa dengan konsep ini.

Apakah intipati kesatuan?

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Inti pernikahan morganatik adalah, tanpa menghiraukan pernikahan resmi, orang biasa, yakni seseorang yang dalam pasangan ini tidak mempunyai asal mulia, tidak mewarisi dia dari pasangannya.

Kanak-kanak yang dilahirkan dalam sepasang itu juga dilarang semua keistimewaan bangsawan dan mana-mana gelaran, mewarisi apa-apa selain darah diraja.

Konsep pernikahan morganatic muncul dengan alasan. Dan lebih-lebih lagi – antara abad ke-18 dan ke-19 ia adalah perundangan, kerana pada masa ini “fesyen“Mengenai kesilapan. Para pewaris takhta semakin dicari pasangan di kalangan subjek mereka. Perkahwinan Morganatik pertama kali digambarkan dalam undang-undang negara-negara berbahasa Jerman, oleh itu, menurut saintis dan sejarawan, dan namanya (dari perkataan Jerman “Morgengabe“- hadiah pagi kepada pengantin perempuan).

Dalam Empayar Rusia, undang-undang mengenai larangan pemalsuan bahkan lebih kejam: raja-raja dan ahli-ahli rumah diraja boleh menyimpulkan satu persekutuan hanya dengan sama; jika tidak, mereka dilucutkan hak untuk mewarisi takhta. Hari ini, konsep sebegini sebagai perkahwinan morganatik kekal sebagai peninggalan masa lalu. Walau bagaimanapun, walaupun kini warisannya dapat dikesan dalam amalan seperti kontrak perkahwinan.

Perkahwinan Morganatik di Empayar Rusia

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Kami menentukan apa maksud perkahwinan morganatic. Tetapi ia adalah lebih menarik untuk beralih kepada cerita yang sebenar, untuk memahami siapa sebenarnya yang boleh menjadi contoh seperti kesia-siaan, menjadi orang yang mulia. Hubungan yang tidak adil diamalkan oleh banyak raja, tetapi sebahagian daripada mereka diselewengkan semua diskriminasi terhadap latar belakang ini. Contoh pertama adalah Peter I. Beberapa ahli sejarah de facto memanggil perkahwinan morganatic Peter I dengan Catherine of Savron.

Walau bagaimanapun, tsar adalah raja, untuk melakukan apa yang dikehendakiNya. Oleh itu, atas permintaan Yang Mulia “bidang medan“Isteri Martha Skavronska”telah berkembang“Dalam I. Empress Catherine Dengan cara ini, kanak-kanak dilahirkan di Union, walaupun dilahirkan di luar nikah, terimalah semua tajuk dan keistimewaan bapa”baka “. Oleh itu, untuk memanggil morganatic perkahwinan ini hanya boleh menjadi formal, tetapi sebagai contoh, ia adalah ideal.

Untuk cerita “puteri dan babi“Boleh dikaitkan dengan pasangan yang dinyatakan di atas Union anak perempuan – Elizabeth I. percintaan beliau dengan Alexei Razumovsky memakai agak formal sehingga dokumen-dokumen untuk menghalalkan hubungan mereka dengan Elizabeth I tidak dimusnahkan oleh Razumovsky. Bagaimanapun, kemusnahan ini berlaku bukan atas perintah kedua, dan permintaan tersirat Catherine II.

Sedangkan Catherine II sendiri, dalam kegemarannya adalah Grigory Potemkin, yang juga bukan pewaris tahta. Walau bagaimanapun, pakatan mereka menjadi rasmi dan terkenal.

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Setahun kemudian, pada 1854, pewaris Nicholas I diam-diam dikaitkan dengan kesatuan perkahwinan dengan Count Grigori Stroganov. Dua kanak-kanak yang dilahirkan dalam perkahwinan ini, mempunyai gelaran Count Stroganovs. Kesatuan itu sendiri tidak diiktiraf secara rasmi.

Tetapi yang paling penting ialah “membezakan dirinya“Dalam pengembaraan amorous, Duke Nikolai Konstantinovich, cucu Nicholas I dan anak saudara Kaisar Alexander II yang akan datang. Dia jatuh cinta dengan courtesan Perancis, demi yang dia mencuri permata dari Alexandra Iosifovna.

Kecurian berlian, seperti dirinya “kesatuan yang dahsyat“Saya telah dianggap sebagai gangguan mental di mana Nicholas adalah terpencil, terpisah dari keluarga, dilucutkan semua pangkat, dan juga dibuang ke selatan Empire. Pautan anak laki-laki terlalu besar Nicholas rasmi berkahwin Hope Dreyer. Mereka mempunyai dua orang anak. Walau bagaimanapun, perkahwinan yang rasmi tidak diiktiraf sebagai tanggungjawab Nicholas Roerich.

Yang paling rahsia di kalangan perkahwinan morganatik Romanovs adalah untuk mengenali:

  • Kesatuan Permaisuri Elizaveta Petrovna dengan Alexei Razumovsky;
  • Kesatuan Empress Catherine II dengan Grigory Potemkin;
  • Kesatuan Putera Alexei Alexandrovich dengan Alexandra Zhukovskaya.

Tiada kesatuan ini telah disahkan, dan secara rasmi mereka dianggap khabar angin. Kanak-kanak yang dilahirkan dalam pasangan Romanov ini dipertimbangkan “Dihantar“.

Maria Fyodorovna dan kesatuan morganatiknya

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Perkahwinan Morganatik Empress Maria Feodorovna berlaku di Abkhazia. Yang terpilih adalah putera Abkhazian Chachba George. Pada mulanya, hubungan ini ditutup dengan kerudung rahsia. Maria adalah seorang janda, dan oleh itu kesatuan ini telah berlaku pada usia yang agak matang.

Tiada siapa yang berani untuk bercakap dan mengambil alih mengenai pasangan yang: ada yang berpendapat meresap ke dalam berita masyarakat gosip, yang lain – pembohongan dan fitnah, dan yang lain hanya merasa tidak layak untuk membincangkan Maria Feodorovna, yang beraja dan berkahwin kehidupan sebelum ini dicemari. Walau bagaimanapun, tema hubungan Mary dan George mula dibincangkan – pada mulanya malu-malu dan malu, dan kemudian secara terbuka dan agresif.

Dan sesungguhnya, di bandar kecil Abas-Tuman, istana ini dibina oleh keluarga diraja. Ia tidak terlalu besar dan sombong, dan bertujuan lebih rekreasi daripada untuk kediaman tetap. anak Imperial Georgy mengalami penyakit paru-paru kronik, dan oleh itu doktor menasihati beliau untuk menghabiskan masa di udara gunung yg menyegarkan.

Georgy Romanov tinggal di sini hampir sentiasa, dan pelawat utama dan paling kerap kepadanya, tentu saja, ibunya – Maria Feodorovna. Georgy Chachba, gabenor di wilayah Tiflis, bertemu dengan pelawat-pelawat rumah diraja, menyediakan mereka dengan sambutan, perlindungan dan keselesaan. Putera juga mengambil bahagian dalam pembinaan rumah kekaisaran. Semua kerja mengenai susunan istana kecil dilakukan di bawah kepemimpinannya.

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Mempunyai karisma semula jadi, kesenian dan kecantikan, Putera Chachba adalah seorang penghibur yang menarik, menarik dan mulia. Maria Feodorovna, melawat anaknya, berkali-kali menghubungi beliau dan melakukan pelbagai perbincangan. Permaisuri dan putera itu adalah rakan sebaya.

Di samping itu, pandangan mereka mengenai kerajaan, struktur negara dan kepentingan orang lain, hampir sama sepenuhnya. Chachba sangat berpendidikan, memberi nasihat kepada Mary dan menyokongnya dalam urusan negara yang bertanggungjawab, terima kasih kepada pengalaman sehari-hari dan pentadbirannya yang kaya.

Pada tahun 1897, ibu Maria Feodorovna dan anaknya yang tercinta, Georgy mati – yang sama di istana Abkhazia. Pada tahun yang sama dia menjemput Chachba untuk berkhidmat di mahkamah. Pada masa yang sukar ini, dia menjadi sokongan peribadi dan sokongannya, mengambil mahkamah pada posisi yang tinggi dan menjadi isteri Maria yang morganatik.

Kesatuan Morganatik Alexander II

Pernikahan Morganatik Kaisar Alexander II, menjadi yang terakhir dalam sejarah Rusia kekaisaran. Dia adalah yang paling skandal dan sensasi semua yang terdahulu. Satu siri letupan bermula dengan kelahiran Puteri Catherine Dolgoruky yang sulung dari Alexander II. Kemudian pencinta itu belum lagi dalam kesatuan morganatik. Setahun kemudian mereka mempunyai seorang anak perempuan, iaitu “menambah bahan api ke api“Kemarahan umum.

Perkahwinan Morganatik: nama yang indah untuk kesilapan dalam persekutuan cinta

Akhirnya, titik puncak adalah penghijrahan Dolgorukaya wanita dalam menunggu lebih dekat kepada maharaja. Dia mengarahkannya dan anak-anaknya untuk mengambil tiga bilik besar di atas bilik mereka. Dan ini dilakukan tanpa penyembunyian, dan pangsapuri para pecinta diperintahkan untuk dihubungkan dengan lif. Keluarga dan masyarakat tidak menyokong perkahwinan ini, tetapi ia berlaku.

Memerangi anak panah Cupid selalu sukar, skandal dan berdarah. Nasib baik, kita hidup dalam masyarakat yang berbeza, moden dan prasangka seperti mesalliance adalah asing kepada kita (baik, atau hampir asing). Perkahwinan Morgan dalam sejarah, seperti yang anda lihat, tidak biasa sama sekali.

Mungkin, mereka yang mengajar orang bahawa lebih sukar untuk menentang cinta daripada prinsip dan kepercayaan mereka sendiri. Dan, terutamanya, antara “tidak sama“Kesatuan-kesatuan telah tidak diperhatikan perceraian. Dalam perkahwinan-perkahwinan yang diselesaikan sehubungan dengan ketenangan, keadaan itu sebaliknya. Ia tidak sukar untuk meneka apa maksud ini.

Dan biarkan “pelajaran“Sejarah akan menjadi contoh bijak bagi anda dalam kehidupan hari ini!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 5