Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan? | pangudownloads.com
Psikologi

Thailand atau Vietnam – bagaimana untuk membuat keputusan?

Di antara destinasi pelancongan Asia, sering terdapat pertanyaan, di mana lebih baik dan lebih murah untuk pergi, ke Thailand atau Vietnam? Ia agak sukar untuk dipilih, kerana kedua-dua negara mempunyai warna sendiri, yang mempunyai peminat setia. Tetapi, jika anda mempunyai pilihan, di mana untuk menghabiskan percutian anda, anda perlu mengkaji dengan teliti semua aspek kehidupan negara-negara ini untuk memilih sendiri apa yang terbaik untuk bercuti – Vietnam atau Thailand.

Keputusan dalam banyak aspek bergantung kepada pilihan peribadi anda, kemungkinan kewangan dan harapan, yang anda berikan untuk perjalanan. Itulah sebabnya anda perlu membaca dengan teliti semua aspek pelancongan.

Penerbangan ke destinasi

Memilih tempat untuk berehat, banyak memberi perhatian kepada faktor masa. Apa jenis pengangkutan yang boleh anda gunakan, berapa jam perjalanan dan apa harga tiket? Ini adalah soalan yang bergantung kepada keputusan akhir.

Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan?

Dari sudut pandangan ini, apabila membandingkan kedua-dua negara, tiada siapa yang mempunyai kelebihan. Pada masa itu ternyata di Thailand untuk terbang selama sejam lagi. Dan memandangkan harga tiket bergantung pada pengendali pelancongan atau syarikat penerbangan yang dipilih, serta pada tahun ini, anda dapat mencari harga yang dapat diterima untuk setiap arah.

Jadi, dalam soalan apa yang harus dipilih, Thailand atau Vietnam, kriteria ini tidak tegas. Anda juga boleh membeli lawatan Thailand-Kemboja-Vietnam dan melawat tiga negara untuk lebih daripada satu cara kewangan kecil.

Vietnam dan Thailand, perbandingan keadaan iklim dan cuaca

Walaupun kedua-dua negara mempunyai iklim tropika dengan kelembapan yang tinggi, di Vietnam musim sejuk lebih selesa. Anda boleh memastikan bahawa pada siang hari anda tidak perlu tunduk pada panas, sementara di Thailand suhu lebih tinggi. Tetapi di sini semuanya bergantung pada pilihan peribadi anda.

Puncak musim pelancong di kedua-dua negara jatuh antara awal bulan Disember dan akhir bulan Mac. Pada masa ini, anda tidak boleh takut torrents tropika dan matahari terbakar tanpa belas kasihan.

Yang lebih baik – Thailand atau Vietnam, perbandingan pantai

Apabila memutuskan negara mana yang hendak pergi, anda harus memutuskan jenis pantai yang anda minati.

Jika kita bercakap mengenai percutian bertamadun dengan hotel di pantai dan infrastruktur yang dibangunkan, sebagai peraturan, ini adalah pantai bandar. Di Vietnam, orang tersebut berada di bandar-bandar Nha Trang dan Phan Thiet (Mui Ne). Di Thailand, ini adalah Phuket, Pattaya dan Koh Samui.

Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan?

Dengan kriteria ini, keunggulan ke arah Vietnam, di mana tidak ramai orang ramai, harga makanan dan penginapan lebih murah, dan anda boleh menikmati udara bersih dan rusuhan sebenar sayur-sayuran. Di samping itu, di Vietnam, lebih banyak lagi terdapat tanda-tanda, prasasti yang dibuat di Rusia, dan oleh itu, ia akan menjadi lebih mudah untuk menavigasi di negara ini.

Dan jika anda bercakap tentang pantai liar, di sini Thailand mempunyai kelebihan nyata, di sini anda dapat mencari pelbagai tempat untuk berehat bersendirian. Di Vietnam, peluang seperti itu hanya di pulau Fukuok, Con Dao dan Katba. Pada masa yang sama dalam dua kes terakhir, kesendirian syurga akan menanggung kos anda.

Bagi Thailand, perhatian anda ditawarkan sejumlah pusat peranginan, yang mana anda hanya perlu memilih yang paling menarik, yang pasti akan mengurangkan kos. Ini adalah senarai pulau yang mengagumkan, di antaranya terdapat semangat bertamadun, di mana anda boleh menemui beberapa jenis perkhidmatan, contohnya, kedai, bar, restoran, urut.

Nombor ini termasuk:

  • Koh Chang;
  • Pangan;
  • Koh Tao;
  • Phi Phi;
  • Koh Lanta.

Terdapat di Thailand dan tempat yang liar di mana anda boleh merasakan diri anda dalam kesendirian yang lengkap. Ini adalah kepulauan seperti:

  • Samet;
  • Koh Kood;
  • Koh Mack;
  • Untuk Wai dan banyak lagi.
Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan?

Tahap maksimum perkhidmatan di sini dikurangkan menjadi urut di hotel dan beberapa restoran di seluruh pulau, tetapi pada masa yang sama kos perkhidmatan jauh lebih murah.

Jadi, untuk memilih, di mana percutian terbaik, Vietnam atau Thailand, anda harus mempertimbangkan jenis percutian yang anda perlukan.

Jika anda lebih suka bercuti bertamadun, pergi ke Vietnam, dan jika anda ingin berehat dari masyarakat dan menikmati sepenuhnya kedekatan dengan alam semula jadi, pilih Thailand.

Thailand atau Vietnam – yang lebih murah

Jika kita bercakap tentang harga perumahan untuk memilih pilihan yang lebih ekonomik, adalah penting untuk mempertimbangkan berapa banyak rancangan anda untuk tinggal di negara ini. Jika percutian anda tidak melebihi 2-3 minggu, tinggal di Vietnam akan lebih murah, dan keadaan di dalam bilik akan lebih kurang sama.

Tetapi jika anda akan tinggal di laut selama lebih daripada sebulan, harga akan kira-kira sama. Bahkan mungkin Thailand akan lebih murah untuk anda kerana Vietnam tidak digunakan untuk menyewa kediaman untuk waktu yang lama, oleh kerana itu tidak ada persaingan secara praktikal.

Kos barangan dan perkhidmatan

Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan?

Di setiap negara harga makanan, perkhidmatan urut, pergerakan di sekitar bandar dengan pengangkutan awam, penyewaan motobikes hampir sama. Pengecualian adalah alkohol, dalam pembuat wain Vietnam ia jauh lebih murah, daripada di Thailand.

Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, kos menghasilkan jenama skala dunia adalah hampir sama. Oleh itu, memilih, jauh lebih baik – di Thailand atau Vietnam, kriteria ini tidak penting.

Apa yang perlu dilihat semasa bercuti, pemandangan negara

Vietnam atau Thailand, di manakah masa terbaik? Jika, sebagai tambahan kepada percutian pantai, anda mahu berjalan-jalan di sekitar resort dan melihat pemandangannya, sukar untuk memberikan jawapan yang jelas yang negara terbaik untuk dipilih.

Perlu diingat bahawa di Thailand selama berabad-abad tidak ada peperangan global, jadi di sini anda dapat mencari pemandangan yang berkaitan dengan zaman dahulu. Malah anda boleh sampai ke sebuah muzium yang terletak langsung di langit terbuka, sebagai contoh, Sukhothai atau Ayutthaya.

Tetapi, walaupun perang abad yang lalu di Vietnam banyak dimusnahkan di negara ini, di sini juga anda dapat mencari banyak pemandangan menarik. Sebagai contoh, di bandar-bandar besar terdapat istana dan bangunan lain yang berkaitan dengan gaya Eropah, sedangkan di Thailand ia tidak mungkin untuk melihatnya. Oleh itu, anda perlu memilih negara untuk lawatan anda, berdasarkan keutamaan peribadi.

Di mana lebih baik untuk pergi, perbandingan rejim visa

Jika percutian anda tidak akan bertahan tidak lebih daripada dua minggu, tidak kira negara yang anda pilih. Di Thailand, anda boleh tinggal tanpa visa selama 30 hari, dan di Vietnam -15.

Thailand atau Vietnam - bagaimana untuk membuat keputusan?

Tetapi jika tempoh penginapan anda di negara lain akan melebihi sebulan, anda mesti mempunyai permit rasmi untuk tinggal lama. Dalam hal ini, lebih baik memilih Vietnam, kerana rejim visa di sini tidak hanya lebih mudah, tetapi juga lebih murah. Jadi, anda boleh mengeluarkan visa tiga bulan, dan selepas tamatnya tempoh itu untuk melanjutkannya selama enam bulan lagi, tanpa meninggalkan negara.

Bagi Thailand, mendapatkan visa di sini agak sukar kerana kadar kegagalan yang tinggi. Pada masa yang sama, anda boleh memohon visa awal untuk 2 bulan, tetapi lanjutannya untuk sebulan lagi akan dikenakan biaya hampir 2000 baht. Dan sekiranya anda melakukan visa selama enam bulan, ia akan keluar lagi. Oleh itu, semasa memilih tempat berehat, di Thailand atau Vietnam, tempoh penginapan yang dirancang di negara ini perlu diambil kira.

Kehidupan malam

Dengan kriteria ini, lebih baik memilih Thailand, di mana terdapat kehidupan malam yang aktif di setiap resort. Di sini anda boleh menemui pelbagai hiburan, termasuk kelab jalur terkenal Go-Go.

Bagi Vietnam, terdapat sikap yang ketat untuk hiburan malam. Sekatan sosial membuat lawatan ke bar dan disko agak sukar. Oleh itu, jika, sebagai tambahan kepada cuti pantai, anda berminat dengan kehidupan malam yang aktif, pilih Thailand. Ini amat sesuai untuk perjalanan dengan rakan-rakan.

Oleh itu, apabila menjawab soalan itu, Thailand atau Vietnam – di mana lebih baik untuk pergi, banyak aspek perlu diambil kira. Walau bagaimanapun, tidak kira negara mana yang anda pilih, anda boleh yakin bahawa anda akan mempunyai rehat yang hebat, yang akan diingati untuk jangka masa yang panjang.

Previous PostNext Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 10 = 16