Tradisi perkahwinan Turki | pangudownloads.com
Psikologi

Tradisi perkahwinan Turki

Walaupun setiap perkahwinan di mana-mana negara mempunyai matlamat yang sama: perkahwinan dua (dan dalam sesetengah budaya bahkan beberapa) orang, majlis perkahwinan itu sendiri kelihatan berbeza di mana-mana. Apakah perkahwinan simbolik dalam tradisi Turki seperti?

Tradisi perkahwinan dan pertunangan di Turki

Majlis Turki selepas perkahwinan rasmi oleh perkahwinan berlangsung selama beberapa hari.

Tradisi perkahwinan Turki

Seorang gadis boleh kembali ke rumah ibu bapanya pada keesokan harinya selepas perayaan itu, untuk melihat keluarganya dan sahabat-sahabatnya, yang kemudian melakukan ritual pada tubuhnya dalam bentuk lukisan dengan inai.

Upacara perkawinan Muslim dan pernikahan di Turki terdiri dari upacara terpisah yang diadakan oleh keluarga kaum muda. Sama seperti tradisi Pakistan, pengantin baru tidak dapat melihat beberapa hari pertama di mana perayaan itu berterusan. Pengantin Turki biasanya berpakaian dalam pakaian perkahwinan sutera bersulam yang indah dengan selimut merah baldu.

Tawaran dan Penglibatan

Dengan tradisi Turki yang lama, perkahwinan itu didahului oleh pertunangan. Keluarga lelaki itu membuat tawaran kepada keluarga gadis tersebut, selepas penggunaannya, pasangan itu dianggap terlibat. Saudara-saudara masa depan sering pergi melawat satu sama lain untuk lebih mengenali. Kini adat ini telah kehilangan kepentingannya, namun, beberapa keluarga masih mematuhinya.

Dalam budaya Turki, cadangan itu tidak kurang penting daripada perkahwinan itu sendiri. Saudara-mara pengantin lelaki masa depan menghantar mesej tentang perkahwinan seseorang yang kedua-dua keluarga tahu dengan baik, atau wakil keluarga (biasanya seorang wanita muda). Ibu isteri masa depan selepas perbincangan dengan suaminya menghantar jemputan keluarganya dengan jawapan yang sama.

Tradisi perkahwinan Turki

Kemudian, pengantin lelaki masa depan, bersama-sama dengan dua ahli keluarga tertua, mengambil bunga, gula-gula atau gula-gula lain dan pergi ke rumah kesayangannya untuk membuatnya menjadi tawaran rasmi.

Dalam budaya Islam, hari Khamis dan Jumaat dianggap sebagai hari yang paling baik dalam seminggu, jadi lawatan seperti itu harus dibuat dalam tempoh ini.

Ibu gadis itu meminta anak perempuannya untuk kali terakhir yang dia fikirkan tentang cadangan potensi
pengantin lelaki. Jika gadis itu tidak bersetuju dengan perkahwinan itu, ibu juga dari tawaran itu. Sekiranya gadis tersebut bersetuju, maka dia memberitahu ibu bapanya: "Seperti yang anda mahukan".

Apabila keluarga gadis itu menerima tawaran itu, sudah tiba masanya untuk mempunyai secawan kopi Turki yang disediakan oleh pengantin masa depan. Di sesetengah wilayah sherbet dihidangkan bukannya kopi. Terdapat juga tradisi di mana isteri masa depan menyediakan kopi dengan garam dan bukan gula.

Sekiranya calon pengantin minum kopi ini tanpa sebarang aduan, maka dianggap sebagai suami yang baik. Mesyuarat berakhir dengan pilihan tarikh perjanjian atau penglibatan.

Perjanjian dan upacara perkahwinan

Untuk tarikh tetap, keluarga pengantin lelaki menyiapkan hadiah untuk gadis itu dan menghantarnya kepadanya. Gadis itu dengan bangga menunjukkan mereka kepada rakan-rakan dan saudara-mara. Upacara pertunangan mungkin berbeza di rantau yang berbeza, di mana ada hanya lelaki. Bergantung kepada kehendak keluarga, ia boleh menjadi upacara yang cukup sederhana atau mewah di salon perkahwinan elit.

Upacara pertunangan, sebagai peraturan, berlaku pada siang hari. Setiap orang menari Halay (sejenis tarian di bulatan), tarian rakyat lain yang diiringi oleh pemuzik tempatan. Apabila hiburan berakhir, majlis itu sendiri dilakukan.

Ibu pengantin lelaki memberikan pengantin perempuan cincin pertunangan dan hadiah perkahwinan. Kemudian, semua tetamu menukarkan hadiah, bermula dengan saudara-saudara dari pihak pengantin lelaki. Apabila memegang upacara itu, tangan, pergelangan tangan, jari dan leher pengantin menjadi tertutup emas, dan gadis itu, untuk menunjukkan kegembiraannya, harus berputar di tarian. Pada majlis ini berakhir. Semua hadiah dikemas dengan teliti.

Di samping itu, adalah perlu untuk mengingati siapa yang memberi hadiah ini atau itu, kerana apabila tiba masanya untuk berkahwin dengan orang ini, dia perlu memberikan nilai yang tidak kurang.

Malam Henna

Tradisi perkahwinan Turki

Menurut tradisi Turki, sambutan ini berlangsung selama tiga hari. Pada hari pertama, mas kahwin pengantin dibawa ke rumah pengantin lelaki, dan kemudian ke rumah tempat pengantin baru akan hidup. Ini adalah upacara yang sangat indah. Di hadapan kenderaan yang membawa mas kahwin, terdapat pemuzik yang bermain di drum dan tamborin. Perarakan bergerak ke destinasi, di mana pasangan muda akan hidup selepas perkahwinan. Pada hari ini atau pada keesokan harinya, saudara-saudara pengantin perempuan membantu mengatur mas kahwin di rumah.

Hari berikutnya adalah hari hamam pengantin perempuan. Yang terpilih, rakan-rakan dan saudara-mara mereka pergi bersama-sama dalam sebuah hamam (ini adalah nama mandi Turki). Mereka mencuci di sana dan menyalakan lilin. Selepas itu gadis itu meninggalkan hama, kepalanya dipenuhi dengan sapu tangan yang bersulam indah.

Malam akan malam henna. Upacara ini adalah untuk wanita sahaja. Para pemuzik tempatan melayan tetamu sementara henna sedang disediakan. Apabila henna siap, pakaian yang dipilih adalah pakaian kebangsaan. Dia duduk di tengah-tengah orang ramai, dan kepalanya ditutup dengan selendang merah dengan sulaman. Para pemuzik dan tetamu mula menyanyikan lagu tradisional sedih untuk membawa pengantin perempuan dan ibu bapanya menangis. Pada masa yang sama, ibu pengantin perempuan atau seorang wanita tua dari keluarga mengenakan henna pada tangan gadis itu. Kemudian tarian bermula.

Terdapat tradisi untuk membeli pakaian sebelum pertunangan atau perkahwinan dan menyimpannya dalam apa yang dipanggil "Perkahwinan". Keluarga pengantin lelaki, sebagai peraturan, membeli di tempat dari tiga hingga lima sut, pakaian dan kasut untuk pengantin perempuan dan menghantarnya kepadanya bersama pakaian pengantin untuk malam pacar. Keluarga pengantin perempuan melakukan perkara yang sama untuk pengantin lelaki.

Bagaimana perkahwinan di Turki?

Hari selepas malam henna, ritual dilakukan. Pengantin lelaki pergi ke rumah pengantin perempuan di dalam sebuah kereta yang dihiasi indah dengan bunga, disertai dengan cortege yang penuh dan pemuzik yang bermain di atas gendang dan tamborin. Sebelum isteri masa depan meninggalkan rumah itu, bapa atau abangnya ikatan ribet merah di sekeliling pinggangnya, sebagai lambang keperawanan. Kemudian, cortege perkahwinan bergerak ke tempat di mana upacara utama akan berlangsung.

Kemunculan percutian bergantung pada wilayah Turki. Di barat negara, bufet dengan alkohol kebanyakannya diterima. Selalunya, perkahwinan seperti ini diadakan di hotel, bilangan pelawat adalah kira-kira 400 orang.

Tradisi perkahwinan Turki

Sampel menu perkahwinan termasuk makanan ringan: keju, zaitun, roti, kue dengan bayam dan tomato kering. Hidangan utama disajikan dengan kaki ayam yang disumbat, kentang dan tomato. Tradisi penghirisan kek perkahwinan adalah menarik. Pada orang muda pertama di tengah-tengah balai perkahwinan saber memotong tiruan plastik kek supaya mereka boleh difoto, maka kek sebenar dipotong menjadi kepingan, dan selepas itu disajikan kepada anak muda dan tetamu.

Perkahwinan hari ini, sebagai peraturan, diadakan di salon khas. Di sana, pasangan muda mempunyai peluang untuk mengadakan upacara perkawinan sipil, jika belum. Apabila bahagian ini selesai, keseronokan bermula - ini adalah tarian pertama kaum muda.

Tarian pertama pengantin lelaki dan perempuan

Para pemuzik bermain melodi moden dan lagu rakyat, menjemput gadis dan lelaki untuk menyertai keseronokan di lantai tarian. Baru-baru ini menari sepanjang masa, menghiburkan tetamu lain.

Apa yang mereka berikan kepada perkahwinan untuk pengantin baru di Turki

Di Turki, tidak ada adat untuk memberi hadiah kepada pengantin baru secara langsung di majlis perkahwinan. Daripada hadiah, duit syiling emas atau bil boleh diikat pada tali, dan orang yang dekat dengan keluarga memberikan emas dalam bentuk kalung. Jadi, muda boleh menukar emas untuk wang.

Hadiah dan perjalanan pulang

Kemudian semua orang dijemput ke bahagian sebelah petang - upacara hadiah. Semua tetamu mengucapkan tahniah kepada pasangan itu dan memberi hadiah syiling emas atau wang, menyentuh pada masa yang sama untuk pakaian. Apabila pengantin baru meninggalkan ruang tamu, orang membuang duit, gula-gula dan beras di atas kepala mereka.

Kemudian, disertai dengan perarakan perkahwinan, mereka pergi ke rumah mereka. Di sesetengah kawasan, seorang gadis tidak boleh memasuki rumah sebelum dia tidak memecahkan botol, periuk atau mangkuk mengenai ambang. Pengantin lelaki biasanya ditolak oleh rakan-rakan yang menendangnya dari belakang.

Ritual di Turki tengah sedikit berbeza. Di sini kita sudah melihat ritual yang masih hidup
perkahwinan Muslim tradisional. Dalam perarakan perkahwinan mengambil bahagian seluruh kampung.

Tradisi perkahwinan Turki

Pada mulanya, kereta dengan pengantin lelaki mula bergerak, maka lelaki itu mengikutinya, isteri masa depan menyusul mereka pada keledai dengan sokongan ayahnya, diikuti oleh wanita. Sebuah kereta dengan kanak-kanak kecil melengkapkan prosesi.

Resepsi perkahwinan ada sama dengan bahasa Arab tradisional dan berlangsung selama beberapa hari. Menu perkahwinan adalah terhad kepada pastri, minuman dan kek. Alkohol adalah dilarang sama sekali. Susun tarian, di mana pasangan pengantin tidak mengambil bahagian. Kadang-kadang orang muda hanya duduk sepanjang masa. Wanita dan lelaki menari di bilik berasingan.

Upacara tradisional di timur Turki boleh berlangsung hingga dua minggu. Ia termasuk menyediakan untuk perkahwinan, dari mencuci tempat tidur dan alas meja untuk membeli domba.

Semua ini dilakukan dengan penuh kesungguhan.

Malah alas meja membawa pulang pengantin dengan bunyi yang hebat. Pernikahan itu juga termasuk partai bachelorette, dan penandatanganan surat resmi bukanlah upacara penting.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

59 + = 67