psychologie

Psychologie van iemands persoonlijke ruimte

De psychologie van de mens is zodanig dat hij voor een comfortabel bestaan ​​een persoonlijke ruimte nodig heeft. Deze zone omvat de omgeving, die door de persoon wordt gezien als een natuurlijke uitbreiding van het fysieke lichaam.

Waarom de schending van persoonlijke ruimte voor een persoon een irriterende factor wordt

Psychologie van iemands persoonlijke ruimte

Er wordt aangenomen dat de persoonlijke zone afhangt van de omstandigheden waarin iemand is grootgebracht. Japan heeft bijvoorbeeld een zeer hoge bevolkingsdichtheid, daarom is een inwoner van het Land van de Rijzende Zon veel toleranter ten opzichte van de overtreding van het omliggende gebied en vertoont het niet tegelijkertijd agressie.

Tegelijkertijd leiden mensen die kunstmatig in krappe omstandigheden zijn geplaatst, de constante aanwezigheid naast elkaar tot verhoogde geïrriteerdheid.

Mensen die opgroeiden in vrije omstandigheden, zonder beperking van het grondgebied, zijn gewend aan een grotere afstand van de persoonlijke ruimte van een persoon en eisen naleving van deze regels. Ze komen echter zelf nooit in de buurt van een vreemdeling.

Als iemand de ruimte mag breken, dan is dit een persoon die een naast familielid, vriend of seksuele partner is, van wie niet wordt verwacht dat het een aanval verwacht. Trouwens, inbraak in de persoonlijke zone levert niet alleen psychisch ongemak op, maar heeft ook een significante invloed op de fysieke conditie.

De studie van artsen gericht op het bestuderen van de psychologie van iemands persoonlijke ruimte toonde aan dat in dit geval er een aanzienlijke toename is in de productie van adrenaline, waardoor het hart veel meer verslaat en de bloedstroom versnelt. Deze veranderingen duiden op de bereidheid van het menselijk lichaam om te vechten of een mogelijke vlucht. Dit teken is een atavisme dat is geërfd van dieren die ongelooflijk gevoelig zijn voor het binnendringen van vreemdelingen in hun eigen territorium.

Psychologie van iemands persoonlijke ruimte

Daarom moet eraan worden herinnerd dat niet iedereen in staat is om gemakkelijk een schending van een comfortabele zone voor hem te tolereren. Na amper kennis te hebben gemaakt met de persoon, is het mogelijk om misverstanden in attitudes te veroorzaken, eenvoudigweg vastgemaakt voor schouders. Het feit dat voor de een de norm en een vriendelijk gebaar is, voor de ander, kan dienen als een teken van onbeschoftheid, slechte manieren, gebaseerd op een schending van de persoonlijke ruimte.

Trouwens, vrouwen in dit opzicht zijn meer loyaal aan elkaar.

Ze hebben meer contact met lichamelijk contact - knuffels en kusjes op de wang worden niet als een manifestatie van agressie beschouwd en worden met een adequate respons waargenomen.

Naarmate je dichter bij een persoon komt, wordt de afstand waarop een persoon toestemt om een ​​vriend binnen te laten, verminderd. Maar in het begin is het nodig om een ​​bepaalde afstand te observeren, om de beginnende relatie niet bloot te stellen aan het risico van niet-naleving van persoonlijke ruimte.

Naleving van welke afstand als comfortabel wordt beschouwd

Afhankelijk van de relatie van 2 personen, kan de zone van persoonlijke ruimte aanzienlijk variëren:

Psychologie van iemands persoonlijke ruimte
  • De persoonlijke zone van een persoon in relaties biedt een zone met een afstand van 15-45 cm. Op deze afstand kunnen seksuele partners, kinderen en huisdieren een persoon benaderen. Deze zone kan alleen worden verbroken door emotioneel nauwe mensen.
  • De afstand met onvoldoende vertrouwen is ongeveer 46-1.22 meter. Het is op deze afstand dat mensen bij een oppervlakkige kennismaking liever van elkaar gescheiden blijven, bijvoorbeeld in een seculiere partij.
  • De sociale zone is nodig om je prettig te voelen tussen vreemden. De afstand in 1,22-3,6 meter die mensen probeert te weerstaan ​​bij het communiceren met een nieuwe medewerker, bij een stop van het openbaar vervoer, enz.
  • Openbare zone - de afstand is meer dan 3,6 meter, die een persoon kan weerstaan ​​wanneer hij communiceert met een aanzienlijke groep mensen. Dit is bijvoorbeeld de ruimte die het meest comfortabel is voor de docent.
Psychologie van iemands persoonlijke ruimte

Helaas is het niet altijd mogelijk om de nodige afstand te observeren. Bij het bijwonen van concerten, rijden in het openbaar vervoer, is het onmogelijk om ongewenst contact te vermijden.

Daarom wordt aanbevolen om rustig te praten, niet in de ogen van omliggende mensen te kijken, niet tijdens een gesprek te gebarriculeren, niet naar vreemden te kijken, gefocust op gezichten of kleding. In dit geval kunt u negatieve emoties vermijden die verband houden met het binnendringen in de persoonlijke ruimte.

De persoonlijke zone van een persoon mag niet worden verbroken alleen uit een gevoel van nieuwsgierigheid. Het gevoel van ongemak kan behoorlijk tot irritatie leiden, wat kan leiden tot agressief gedrag.

Het observeren van de persoonlijke ruimte van iemand anders, een persoon biedt en zijn eigen gemoedsrust.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

22 − 17 =