psychologie

Wat is het kenmerk van de edelsteen-pyrope?

Een van de meest populaire en vaak gebruikte sieradenstenen is pyrope - een soort granaatappel dat al sinds de oudheid bekend is. Dit mineraal is schoon, mooi en zeer helder vurig rood van kleur. Edelstenen met dezelfde kleur in Rusland werden op verschillende tijdstippen anders genoemd: yagut, bechet, chervetten en granaten. De oude Latijnse naam van dit mineraal klinkt als een karbonkel of "smeulende steenkool".

Wat is het kenmerk van de edelsteen-pyrope?

In de oudheid werd het beschouwd als een steen van Mars, volgens de legendes die ons bereikten, werden de bloedrode mineralen gedragen door de moedige legioensoldaten van het oude Rome. De huidige naam van deze vurige rode steen wordt geassocieerd met zijn kleur, in Griekse vertaling "Piropos"Betekent"als een vlam".

In 1803 werd dit mineraal, volgens de monsters uit Bohemen, beschreven door een Duitse geoloog genaamd A. G. Werner, die de term "pyrope" introduceerde, die tot op heden werd gebruikt.

Kenmerken van stenen pyrope

Alle granaten zijn onderverdeeld in twee hoofdsubgroepen: ijzer-mangaan-magnesium pyralisput en calcium urandites. De eerste groep omvat spessartine, pyrope teresi en pyrope almandine, tot de tweede - grossular, uvarovite, andradite. Het is een veel voorkomend type granaat en een frequente diamantengezel.

De beste stenen voor vele eeuwen worden gewonnen in de Tsjechische Republiek, waar de ontwikkeling van afzettingen van dit mineraal begon in de middeleeuwen. Een andere rijke bron van deze edelstenen, die aan alle sieradenstandaarden voldoen, is het zuiden van Afrika.

Een pyrop is een magnesiaanse granaat die een bepaalde chemische formule heeft, die er als volgt uitziet: Mg3Al2 [SiO4] 3. De hardheid van dit mineraal op de schaal van Mohs is 7-7,5. De transparantie van de steen is anders, er zijn zowel doorschijnende als perfect transparante exemplaren. Glanssteen wordt gekenmerkt als glas.

Wat is het kenmerk van de edelsteen-pyrope?

Van alle soorten granaatappel heeft de pyrope de laagste dichtheid, die slechts 3,65-3,84 g / cm3 is. In vergelijking met de meer voorkomende en soortgelijke kleur almandine hij gewoonlijk veel minder onzuiverheden en vreemde minerale insluitingen in de structuur.

Meestal wordt dit mineraal gevonden in de vorm van afgeronde "granen", Maar goedgevormde kristallen met een normale vorm zijn zeer zeldzaam. De grootte van het mineraal, in de regel, varieert van breuken tot 10 mm, grotere mineralen zijn een zeldzaamheid.

eigenschappen van stenen pyrope

De belangrijkste componenten die de kleur van de steen bepalen, zijn de bijmengsels van chroom en ijzer. Als granaatpyrope bijvoorbeeld een mengsel van ijzer heeft en het chroomgehalte daarin niet significant is, is de kleur ervan vurig roodoranje. Een populaire variëteit van dit mineraal is de rhodoliet, die een deel van de almandine en twee delen van de pyrope component (gemiddeld) omvat. Vaak bevat het een macrografische en een kleine hoeveelheid uvarovite.

In de "zuivere vorm"De pyrope moet volledig kleurloos zijn, maar door de aanwezigheid van verschillende onzuiverheden in dit mineraal, kan de steen roze, rood, roodpaars, oranjerood, framboos, paars en kersen hebben. Af en toe worden zelfs stenen met alexandrieteffect gevonden. Dus, ijzerionen Fe2 + geven oranje en rode tinten aan de minerale pyrope, Cr3 + chromium maakt de kleur rijk rood met een paarse tint, etc. Om te bepalen tot welke soort de steen behoort, kan alleen speciale apparatuur worden geleverd.

Wat is het kenmerk van de edelsteen-pyrope?

Er zijn verschillende kleurvariëteiten van dit kostbare mineraal, de bekendste is de rhodoliet - een paars-rood mineraal, dat vooral bekend is vanwege de gebieden op de grens van Kenia en Tanzania.

Granaat van een rijke druivenschaduw is een speciale soort pyrope, die wordt gedolven in Brazilië, India, Tanzania en ook in Madagaskar. Mineralen met ongebruikelijke geelachtig bruine, roze-bruine en bruin-oranje tinten worden "Malaya".

Pirop in sieraden

Een specifiek kenmerk van de meeste middelgrote en grote stenen is een zeer rijke kleur, waardoor grote exemplaren ondoorzichtig worden. Deze functie zorgt ervoor dat de juweliers verschillende trucjes gebruiken om de sieraden met deze steen aantrekkelijker te maken.

Vaak verminderen juweliers de dikte van het inzetstuk of boren het van de andere kant om een ​​mooie kleur en transparantie te bereiken. In veel gevallen wordt er een zilveren spiegelplaat onder geplaatst.

Deze prachtige waardevolle nugget is vaak te vinden in sieraden zoals broches, oorbellen, ringen, armbanden en hangers. Het is bezaaid met edele metalen en gebruikt in combinatie met andere edelstenen. Soms kan een pyrope heel erg op een robijn lijken. Grote stenen worden soms geschat op een lijn met robijnen van dezelfde grootte.

Magische eigenschappen van stenen pyrope

Wat is het kenmerk van de edelsteen-pyrope?

Een taart wordt beschouwd als een symbool van hartenwensen, geluk en serieuze, betrouwbare en oprechte relaties. Het wordt ook vaak de steen der eerlijkheid genoemd, die geluk brengt aan open en oprechte mensen en betrouwbare en toegewijde vrienden geeft. Dat is waarom ze hem geven als een teken van een lange vriendschap, herinnering en eeuwige liefde.

Er wordt aangenomen dat dit mineraal tijdens het constante dragen op het lichaam een ​​rijke rode kleur krijgt in het geval dat een persoon een normale energiebalans heeft en vervaagt, flauwvalt met enige verstoring van dit evenwicht.

Indiase yogi's zijn ervan overtuigd dat het dragen van sieraden met deze steen nuttig is voor mensen die krachtig en energiek zijn, omdat het hen helpt hun energie- en emotionele potentieel te behouden. Maar de natuur is gepassioneerd en te nerveus om te dragen, pyrope moet met voorzichtigheid worden behandeld.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 6 = 1