Беадинг је занимљива и фасцинантна креативна активност | pangudownloads.com
Ручно направљен

Беадинг је занимљива и фасцинантна креативна активност

Беадворк је једна од најфасцинантнијих народних уметности, која има вековну историју постојања. Од перлица ткати све врсте накита, прибора, украшавају одећу и везују слике.

Овај декоративни елемент је присутан не само на одјећама модерних модних модних производа, већ и на производима познатих модних кућа. Ако желите да ткате или везете перле можете научити сваку девојку или жену, јер за ово морате само овладати основним техникама ове умјетности.

Историја беадворк-а

Беадинг је занимљива и фасцинантна креативна активност

Беадворк има дугу историју, њена историја траје готово 6 хиљада година. По први пут, ова уметност се појавила у древном Египту, а материјал који се користи у процесу такве креативне активности назива се “перле“, Преведено са арапског, овај израз значи”лажни бисери“.

У почетку, ткање са перлама је било прилично тежак задатак: било је потребно извући нит из стакла и обмотати га бакарним штапићем. После тога, штап је уклоњен, а свака зрна је потребна за ручно обрађивање.

У то доба, перле су биле једноставне, безбојне и непрозирне, а само с временом, када су побољшане технике стварања материјала за креативност, људи су у стању да праве прозирне, прозирне и обојене. 

Историја беадворк-а је повезана и са Древним Римом, где су зрна добијена дувањем стакла из металне цеви. Из римског царства ова фасцинантна занимања проширила се на територију Италије, Шпаније, Грчке, Француске, Немачке и Венеције.

У Венецији, почев од КСИИИ вијека, постао је главни град израде беадворк-а за беадворк, јер је у то вријеме у то вријеме добро познато стакло. Ускоро је конкуренција Венеције била чешка, тада позната као Бохемија, гдје су произвели стакло највишег квалитета и чистоће.

Захваљујући овом постигнућу стакла у Чешкој Републици, стаклене Бохемске перле и стаклене перле произведене су из стакла и кристала. 

Технологија израде материјала била је толико пажљиво чувана да до 1704. године није било једне књиге у којој су описане тајне ове вештине. Књига, која је тек сада видела цео свет, сада се чува у музеју Велике Британије.

На почетку 19. века измишљене су машине дизајниране за производњу материјала, али, нажалост, ова иновација не само да је смањила трошкове перле, већ је то утицало и на њихов квалитет.

У стари производњи стакла у Русији су такође високо цењене германске и венецијанске перле, али сами Словени почели су се активно укључивати у ову активност након 16. вијека. Током владавине Петра Великог, у Русију су позвани познати произвођачи стакла из других земаља.

Поред тога, млади људи отишли ​​су у Италију да науче правила за стварање материјала за креативност и основе рада беадворк-а. 

У Уст-Рудици 1753. године, уз учешће МС Ломоносова, изграђена је прва фабрика за производњу обојеног стакла и перлица. Неколико година касније, фабрика је почела активно производити перле, стаклене перле, стакло за мозаике.

Од тог тренутка асортиман различитих артикала од беад је брзо порастао, такви декоративни елементи су украшени не само са гардеробним предметима, већ и са иконицама и тапацираним намештајем. Било је слика, панела, разних орнамената, додатне опреме – торби, маркера, поклопаца за кишобране, различитих предмета за кућанство. 

Како започети ткање са перлама?

Одлучујући да се укључите у такву креативност као што је беадворк, морате бити стрпљиви, стрпљиви и спремни да уче. Потребно за рад морате купити потребне материјале и изабрати шеме за ткање. Искусни игличари препоручују почев од најједноставијих шема, јер ова окупација није тако лако као што многи изгледају.

За почетнике је боље изабрати најједноставнију технику – ткање кнотова. Обично се користи за ткање перли или наруквице, али је то да након сваке нанешене зглобове или перли везаног чвора.

Беадинг је занимљива и фасцинантна креативна активност

Ово спречава да се затезају куглице, јер се овај проблем често јавља код иницијалних почетника. Поред тога, техника чворова даје производу флексибилност и спречава да кроглице куцају једна на другу. 

Најпопуларнији начин београдског плетива је плутање. Користи се у процесу стварања разних производа – накита, предмета за домаћинство, додатне опреме, са декоративном одјећом. За низанииа најбоље је одабрати мале перлице или велике перле, јер је неопходно да се такав материјал увлачи на дебеле ланове или памучне нити.

Да бисте научили како да ткате, можете да гледате видео записе који су вам пружали искусни мајстори. Многи од њих не воле мануелни рад, већ ткање на специјалним машинама. Коришћењем такве машине за перле, можете убрзати процес стварања производа, међутим, ручно ткање доноси много више задовољства од креативних активности.

Основне технике везивања

Научите основе овог облика креативности није тако тешко, јер постоје све врсте техника, где се за почетнике појављује перле, уз фотографије и видео записе. У овом тренутку, вештачке рукавице су развиле бројне технике, технике и методе за кројење.

Често искусни мајстори чине своје појединачне елементе у процесу израде пресвлака у примењеној технику. Такве технике плетења се често користе:

  • Мозаика техника;
  • Игли ткање;
  • Френцх тецхникуе;
  • «Жичана петља»;
  • «Жичани упртач»;
  • «Привремено причвршћивање жице“.

Многи занатлије у стварању накита и прибора користе мозаику технику ткања, која и даље има много варијетета. На пример, са непарним или парним бројем перли, двоструком и троструком техником, кружним или цилиндричним плетењем.

Ова техника омогућава да се добије савршено равна површина зрна, која се може користити као основа за стварање практично било ког производа. Готова ствар личи на зид малих цигли. Приликом избора ове мозаичне технике, ткање може се користити сјеченим и округлим перлама, бубама. 

Игла мрежа укључује употребу навоја чије се крајеви убацују у две игле. Тада се крајеви нит су смањили тако да на крају пролазе кроз перле и излазе у супротном смеру једни према другима.

Уместо нит или линије – традиционални елементи који су потребни приликом стварања невероватних перли уметности из перлица, жица се такође може користити. Са таквим техникама као “Жичана петља“Или”Жичани упртач“, Требаће вам жица за перле.

Овај метод се примарно користи за стварање оригиналних композиција које су тако популарне у дизајну ентеријера. Овај метод такође вам омогућава да креирате дивне играчке за децу. 

Жица се такође користи у селекцији француских техника бљескалице, када се материјал навлачи у круг. Да не би изгубили перле, на једном крају жице направите петљу, а на другом крају навучите праву количину материјала, што је назначено на дијаграму.

Беадинг је занимљива и фасцинантна креативна активност

Француска техника је позната као плетеница, јер за стварање детаља жица мора бити савијена у правом смеру. Као правило, користи се за креирање цвијећа и лишћа који су саставни дијелови цвјетних композиција, такви елементи изгледају густи и отворени.

Француски беадинг је један од најкомплекснијих начина ткања жицама. Важно је да се куглице и перле налазе чврсто једни према другима, не би требало да се крећу дуж жице, јер ће производ бити неуједначен и ружан. 

Жене које знају како и воле да плетају квачкање или плетење требају плетење са перлама. У плетеним производима такви декоративни елементи постају део платна, дајући одјећу оригиналности и свечаности.

Перле се такође могу везивати тако што се њушкају на низу. У везу, савршено је комбинован са другим материјалима – перле, рхинестонес, секуинс, плетенице и обојене нити. 

Урадите овакву врсту игле, можете провести своје вријеме и креирати оригиналне производе за себе или своје вољене! 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

38 − 29 =

Adblock
detector