Ручно направљен

Шарене лутке још нису људи, али тако сличне!

Популарност зглобних лутака је лако објаснити. На крају крајева, репродукује се тачна копија особе, са свим анатомским карактеристикама. Дизајн, користећи зглобове на месту причвршћивања, чини их веома флексибилним и даје могућност да узима различите позиције и чак изрази расположење.

Шарене лутке још нису људи, али тако сличне!

Многи људи погрешно верују да смо дужни проналаска пивот лутака земљама попут Јапана, Кореје или Кине. То је далеко од случаја. Први модели из ове технике били су познати у старом Риму, Египту и Грчкој. Материјал за њих био је глине и дрво, а прикупља их уз помоћ конопаца и клинова.

У данашње време вриједност ових лутака није само што изгледају као људи, већ и по својој индивидуалности. А за то није потребно урадити то сами. Довољно је купити чак и серијски материјал, а због својстава материјала из којег је направљен, промени њен изглед. 

Јапанска зглобна лутка

Иако нису јапански измислили и створили прву играчку на шаркама, већ његову оживљавање, и даље дугује овој земљи. Јапанска компанија Волкс је прва понудила модел који власник може да створи за себе, осјећајући се у улози Пигмалион-а, вадећи своју Галатеу. Такође се зову Супер Доллфие, скраћени БЈД. 

Упркос разноликости у БЈД-у, постоје одређени стандарди. Они су у пропорцијама иу величинама. Будући да само због великих величина великих, могуће је направити модел са потпуним детаљима свих анатомских карактеристика.

Први БЈД-и имали су стандардну величину од 60 центиметара. Онда је производ постао "одрасти". Прво до 65, онда до 70 центиметара и чини се да то није граница. 

Постоје и друге категорије играчака на шаркама, мање - ситне и мини. Врло мрвице од 9 до 35 центиметара, на неки начин подсећају на стандардне лутке и према томе створене су са свим атрибутима који су својствени њима.

Просјечна величина је 35-45 центиметара, то је компромис између квалитета, јер је већ могуће радити с таквим моделом, дајући му индивидуалност, а по цијени је јефтиније. Па, све што је изнад 45 центиметара сматра се велико. 

Из обичних играчака, јапански БЈД такође садржи материјале. Нису направљене од пластике, али од полиуретанских смола. Овај материјал је пријатнији на додир и подсећа на порцелан. Захваљујући њему, производи се могу модифицирати, наоружани са брусним папирима, фајловима за нокте и другим алатима за резање. 

Процес стварања таквог производа је прилично тежак и скуп. Првобитно дизајнер скулптора ручно чини све детаље. Тада се на њима ствара силиконска предформа, у којој се делови тела бацају. Али такви празници нису трајни и могу се користити само за креирање неколико прототипова, а онда процес почиње поново.

Наравно, узимајући у обзир трошкове материјала, опреме, најамнине, трошкова плата и других фактора, трошкови једног производа на шаркама одлазе са скале. Цена једног основног модела је 300-700 америчких долара.

Али ово је цена новог модела. И због чињенице да се оне обично производе у ограниченом издању, а затим и на секундарном тржишту, његова цијена расте још више. И то је одличан подстицај да научите како направити зглобне лутке својим рукама, чак и ако нису за продају, већ за себе. 

Шарене лутке направљене сопственим рукама

Шарене лутке још нису људи, али тако сличне!

Да радите, навикните се на идеју да ваша лутка вероватно неће бити ремек-дело. Још је далеко. Али чињеница да ће то бити светло, индивидуално, са својим именом и карактером, са сопственом историјом стварања је сигурно.

У процесу стварања, свака особа постаје стваралац, тако да није изненађујуће што се добијени производ испостави да је анимиран. И, сасвим могуће, то ће постати срећни шарм. Најважније, не заборавите на све материјале и алате, добро расположите. 

Постоји много технологија за стварање таквих лутака. Да бисте утврдили који ће рад радити, прво изаберите материјал из кога ће се креирати.

Материјал за пивот лутке подељен је у следеће типове: 

  • само-зарастање, као што су Папиер-мацхе и Ефапласт; 
  • печени - све врсте пластике, полимерска глина; 
  • ливено - порцелан и полиуретан. 

Приђају нам прве две. Метод обликовања је већ фабрички. Од каквог модела ће бити - текстил, од папирима-мацхеа, само-отврдњавања глине или другог материјала - зависи целокупан процес стварања. На пример, зглобна лутка израђена од текстила израђена је од текстила од млечне или месне боје. А за њено стварање, несумњиво вам је потребан образац.

На интернету постоје многе мастер класе за шивање текстилне артикулиране лутке, а обрасци се такође дају у праву величину.

Ако је производ направљен од тврде материје, онда ће образац замијенити образац, на којем је модел нацртан у профилу и пуно лице са свим могућим детаљима. Наравно, узорак и шема текстилне и полиуретанске шарке су уклесане у пуној величини. 

Мастер-класа на креирању лутака направљених од пластике

Наша прва лутка ће бити направљена од пластике за моделирање. Овај материјал се продаје у специјализованој продавници. Још увек треба фолија и филм за храну. Користећи схему, из филма и фолије постављамо оквир основног трупа, руку, ногу и главу.

Ово се ради на следећи начин:

Шарене лутке још нису људи, али тако сличне!
  • Пре свега, користимо фолију да направимо дијелове који су неопходни по величини и контурама. Да не би одступали од шеме, увек их примените на цртеж. Ово је неопходно како би се издржале потребне величине и пропорције. Затим завијте делове филмом, а након што покријемо оквир танким слојем пластике дебљине 1-1,5 мм. Затим, користећи упутства, испечите пластику у пећници; 
  • После детаља се пече, користећи своје знање у анатомији, користећи назхдацхки или филе за нокте, почињемо да грчимо детаље, дајући им потребне шупљине и туберкулусе. Где по вашем мишљењу пластика није довољна, повећајте је. Само запамтите, након сваког продужетка пластике, производ мора бити упућен у пећницу ради очвршћавања. То је и креативан и рутински посао;
  • Након обраде детаља, пртљажник, руке и ноге су исечене, а оквир је пажљиво уклоњен од њих. На његовом месту стављају се флексибилне цијеви или гумени каблови. Руке и стопала се пресецају на једном месту, где су зглобови особе - лакт и колено - причвршћени;
  • На њиховом месту на величини шарки су обликоване. Такође морате направити радне предмете на длановима, прстима и стопалима. Све се нагиње ногама и рукама, подноси се и трља, све док, по вашем мишљењу, то неће бити савршено једно за друго; 
  • Глежањ или металне куке убацују се у подручје зглобова, као и подлактице, дланове и вратне зглобове. Цијели модел је састављен на два гумена жица. Прођу кроз цело тело. Једна се протеже од једног зглоба до врата, а затим до другог глежња. А други кабл се протеже од једног зглоба преко рамена до другог. Узмите у обзир степен напетости кабла, тако да се производ не ослобађа или пузи. Такође, за њихове кукице на еластичном траку спојене су стопала, дланови и глава;
  • Затим почиње полирање и украшавање. «Кожа"Полиран је са меком крпом до идеалне глаткости, затим тла и обојеног акрила. Малом жљебом се прави на глави за косу. Затим, с ружичастим ружичастим пастелом, покривач на телу и лицу су покривени, све је фиксирано лаком;
  • У наставку рада на дизајну, морате обојити лице, додати косу и пасту или нацртати цилиа. Прототип за особу може послужити било којој слици. Може бити позната глумица или пјевачица, или можда само твоје омиљено лице. 

Дакле, као што сте могли да видите, ауторкине артикулисане лутке су креативно и не тако тешко занимање. Главна ствар - стрпљење, маштарење и фокусирање на коначни резултат.

Чак и ако не добијете прст десети пут, немојте очајати. Запамтите да вештина долази са искуством. У сваком случају, сваки ваш чланак је увек ствар поноса.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

22 − = 19