Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah

Ia bukan rahsia bahawa terdapat satu label pada setiap perkara yang menunjukkan maklumat bagaimana untuk menjaga dengan betul – pada suhu dan bagaimana untuk mencuci dan besi, sama ada ia boleh direbus, dan lain-lain

Perkara menumpahkan adalah untuk membuang atau tidak?

Tetapi suri rumah yang baik kadang-kadang menghadapi masalah seperti dobi yang pudar. Ini boleh berlaku bukan sahaja kerana kejiranan pakaian yang salah ketika membasuh – untuk menanggalkan baju, contohnya, jika anda sedang hujan lebat dan direndam dengan teliti.

Dalam situasi sedemikian, ada soalan yang munasabah: bolehkah saya membasuh perkara yang pudar itu? Atau adakah anda perlu menghantarnya ke sampah?

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah

Jangan terburu-buru untuk kecewa – jika warna semulajadi produk telah turun, mustahil untuk memulangkan borang sebelumnya kepadanya, malangnya.

Tetapi jika masalahnya terletak pada hakikat bahawa satu lagi bertindih atas warna semulajadi kain itu, sangat mungkin untuk mencuba mengembalikan asal.

Sudah tentu, anda boleh pergi dengan cara yang paling mudah dan terpendek, iaitu, untuk mengambil pakaian untuk pembersih kering profesional. Tetapi ini “Keseronokan”, seperti yang anda tahu, tidak murah, dan tidak setiap keluarga mampu.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa petua mengenai bagaimana anda boleh membasuh perkara yang pudar di rumah untuk memulihkan keindahan mantan mereka, dan juga memberitahu anda langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan situasi sedemikian dari sekarang.

Bagaimana hendak membasuh benda bangsal?

Semua produk kain boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah
  • putih;
  • berwarna;
  • putih dengan cetakan warna.

Produk putih adalah antara yang paling tidak menentu.

Walaupun tempat yang kecil atau warna cahaya warna yang berbeza pada kain itu dapat dengan mudah merosakkan penampilannya, dan, dengan itu, merosakkan almari pakaian anda.

Bagaimana anda boleh memutihkan benda putih yang pudar?

Selalunya, selepas membasuh linen putih dengan warna yang berwarna, ia mendapat naungan kelabu yang hodoh. Jika anda mengeluarkan kandungan mesin basuh dan mendapati gangguan seperti itu, anda boleh membetulkan keadaan dengan menyusun semula pakaian putih atau seluar dalam dengan banyak serbuk, sambil menambah abu soda kecil kepadanya. Sudah tentu, ia adalah bijak untuk mendapatkan semua kain berwarna daripada drum mesin basuh.

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah

Tetapi terdapat juga keadaan apabila mencuci berulang tidak membawa hasil yang diingini, atau anda mendapati bahawa benda putih itu sudah habis, terlambat, selepas beberapa jam atau bahkan hari. Apa yang perlu dilakukan dalam situasi seperti itu?

Untuk memulakan perkara perlu direndam selama 5-6 jam dalam air suam dengan penambahan peluntur berkualiti tinggi, sesuai untuk kain jenis ini.

Selepas ini, perlu membersihkan dengan teliti produk tersebut dalam jumlah besar air sejuk atau basuh semula dengan penambahan peluntur yang sama.

Ramai suri rumah dalam cara yang lama menggunakan produk yang mengandung klorin sebagai peluntur.

Ini tidak boleh dilakukan, kerana di bawah pengaruh klorin boleh ada kesan yang tidak diingini – perkara putih yang sebelumnya akan berubah menjadi kuning. Dan hampir mustahil untuk menghapus keberanian tersebut.

Anda juga boleh menggunakan kaedah yang digunakan oleh ibu dan nenek kami – pencernaan. Di dalam air untuk meningkatkan kesannya, anda boleh menambah ramuan sabun, tablet hidroperit, larutan soda, hidrogen peroksida atau ammonia. Jadi, sebagai contoh, anda boleh memecahkan kain lap kapas dengan mendidihnya dalam 10 liter air dengan penambahan 15 ml ammonia dan 200 ml hidrogen peroksida.

Tetapi anda hanya boleh mencerna fabrik semulajadi, sintetik di bawah pengaruh suhu tinggi boleh cacat. Anda juga harus memberi perhatian kepada kehadiran dalam produk pelbagai getah dan vstovochek. Agar tidak merosakkan semasa pencernaan, keluarkan atau buang terlebih dahulu.

Kain berwarna

Untuk memulihkan penampilan bekas benda berwarna di rumah, ia perlu direndam selama beberapa jam dalam air suam dengan penambahan penghilang noda khas “Warna”. Ia boleh dan hanya menambah mesin basuh tanpa pra-perendaman.

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah

Sekiranya, “Resuscitate” Perkara gagal, anda boleh cuba memulihkan warna bekas dengan merendamnya dengan air dengan penambahan ammonia. Untuk melakukan ini, larutkan dalam 5 liter air suam 100 ml ammonia dan tenggelamkan produk di dalamnya. Selepas sejam, ia mesti dibilas dengan teliti dalam jumlah besar air atau dibasuh dengan cara biasa.

Untuk menghilangkan kotoran pada pakaian kegemaran anda, anda boleh menggunakan resipi ini.

Ambil 1 st. sudu kanji, sabun sabun cuci, asid sitrik dan 0.5 sudu besar. sudu garam meja biasa.

Campurkan semua bahan, cairkan campuran yang dihasilkan dengan air ke konsistensi krim masam tebal dan sapukan pada noda, gosok perlahan, dengan menggunakan span. Biarkan campuran selama 12 jam, kemudian basuh seperti biasa dengan penambahan serbuk.

Untuk menghilangkan kesan pudar pada kain padat, anda boleh menggunakan soda baking biasa. Campurkan soda dengan air kepada konsistensi lembap, letakkan pada noda, biarkan selama 20 minit, kemudian basuh.

Mencerna benda-benda berwarna hanya jika mereka padat dan diperbuat daripada kain semula jadi.

Jeans Polinyavshie boleh cuba untuk menyelamatkan dengan sabun cuci untuk mengeluarkan kotoran. Gosokkan kain dengan teliti, biarkan selama setengah jam, dan basuh seperti biasa.

Jika anda tidak boleh memulihkan warna sebelumnya dengan cara ini, seluar jeans boleh dicat semula, menjadikannya lebih gelap atau, sebaliknya, cahaya. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan cat khas untuk fabrik atau biru biasa atau peluntur.

Kain putih dengan corak berwarna

Untuk memulihkan warna benda putih pudar yang mempunyai cetakan warna agak sukar, kerana tidak mungkin untuk merendam dan mencucinya dalam peluntur.

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah

Untuk melakukan ini, anda perlu terlebih dahulu merawat corak yang cedera dengan peluntur khas untuk benda berwarna, biarkan selama beberapa jam, kemudian bilas perkara dalam kuantiti air yang banyak.

Kemudian anda perlu memakai ejen pemutihan dengan teliti – campuran sabun, kanji, asid sitrik dan garam, atau perlahan-lahan sapu bahagian putih produk dengan sabun pelunturan, tanpa menjejaskan bahagian berwarna. Untuk membilas perkara sedemikian hendaklah sangat cepat dalam banyak air sejuk.

Cadangan am

Jaga pakaian lagi!

Untuk menghalang penampilan tempat yang tidak menyenangkan pada pakaian dan barang kegemaran anda, anda harus mematuhi beberapa peraturan mudah:

Bagaimana hendak membasuh perkara gudang: nasihat kepada suri rumah
  • Sebelum mencuci, teliti pelajari label, yang menunjukkan pada suhu apa produk harus dibasuh;
  • Pastikan untuk menyusun sesuatu, dan sebelum anda memasukkannya ke dalam dram, periksa untuk ketiadaan barang yang tidak sengaja dilupakan dari mencuci sebelumnya;
  • Pakai baju baru secara berasingan. Untuk mengelakkan “Molting”, Sebelum mencuci pertama, rendam produk dalam larutan air dan garam. Garam akan menetapkan warna dan membuat kain lebih cerah;
  • Jangan membeli produk sintetik berkualiti rendah yang menjerit warna-warna – mereka biasanya diregregasikan dengan cat yang tidak stabil, yang sangat cepat bangun.

Tetapi jika atas sebab tertentu atau benda lain telah ditumpahkan, ingatlah bahawa anda tidak boleh meluntur dengan cara seperti ammonia, hidrogen peroksida, asid sitrik lebih dari tiga hingga empat kali.

Untuk mendidih pakaian shedding sering juga tidak disyorkan, kerana di bawah pengaruh agen kimia dan suhu tinggi kain memakai dan kehilangan penampilannya.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 2 = 5