Rumah yang selesa

Bagaimana menangani batu kencing?

Pipa masa kami dibezakan oleh kemudahan, ergonomik dan pelbagai penampilan. Tetapi keseluruhannya disatukan oleh satu, iaitu, pembentukan batu kencing. Deposit ini menyebabkan tuan rumah banyak masalah, apatah lagi fakta yang mewujudkan penampilan mengabaikan bilik mandi. Bagaimana menangani plak berkapur dan urolit? Ini akan dibincangkan dalam penerbitan ini.

Di mana masalahnya datang?

Bagaimana menangani batu kencing?

Penampilan lapisan kencing dan berkapur adalah wujud dalam mana-mana produk paip yang digunakan dengan kerap dan kerap. Kedua-dua jenis pencemaran terbentuk tidak dalam satu masa, tetapi secara beransur-ansur, bulan demi bulan.

deposit hodoh - adalah hasil daripada penggunaan tidak wajar tandas, khususnya, pelepasan sebelum waktunya, kecacatan permukaan seramik atau porselin dan kekurangan pembersihan bersih.

Hakikat bahawa air kencing manusia wujud dalam satu set tertentu mineral, dan jika anda tidak melatih diri anda sentiasa mencurahkan untuk diri mereka sendiri, kemudian mineral sama dan bentuk lapisan batu pundi kencing. Lama kelamaan, mereka mengeras, dan terhenti dibersihkan oleh berus tandas standard.

Keadaan yang sama berlaku dengan plak kapur. Tetapi hanya kelajuan dan keamatan pembentukannya bergantung bukan sahaja pada faktor-faktor di atas, tetapi juga pada komposisi kualitatif air.

Bagaimana untuk menangani pencemaran biasa?

Sekiranya membersihkan seluruh permukaan tandas adalah titik pembersihan mingguan apartmen yang tidak boleh diketepikan, maka keluarkan batu kencing tidak akan menjadi sukar.

Dalam kes ini, anda boleh menggunakan cuka biasa:

Bagaimana menangani batu kencing?
 • Pertama, anda perlu tuang segelas cuka dalam bekas yang berasingan, tutupnya dengan tudung dan panas cecair hingga 40 darjah;
 • Kemudian ia perlu dituangkan ke dalam tandas, dan tertidur sama ada sama atau 2 sudu teh. soda dapur, atau jumlah yodium yang sama;
 • Kemudian tandas ditutup dengan tudung, dan dibiarkan sampai pagi. Keesokan harinya ia akan cukup untuk membilas dengan baik dengan air.

Seterusnya "Makanan" Pilihan bagaimana untuk membersihkan mangkuk tandas anda sendiri adalah batu kencing adalah menggunakan asid sitrik.

Dengan itu anda perlu meneruskan seperti berikut:

 • Diambil sachets sepasang serbuk, dan diisi dalam mangkuk tandas;
 • Perlindungan paip menutup pintu untuk sepanjang malam;
 • Kemudian ia akan cukup hanya melalui berus pada plak dan bilas mangkuk dengan teliti.

Seperti yang perlu, keseluruhan prosedur boleh diulang beberapa kali secara berturut-turut, yang tidak berbahaya untuk perkakas kebersihan.

Jika semua yang telah dilakukan tidak mempunyai kesan yang dikehendaki, maka masalah itu benar-benar dapat dihapuskan dengan bantuan agen pembersihan tertentu:

Bagaimana menangani batu kencing?
 • Perkara paling murah adalah menggunakan keputihan biasa. Sebelum mencurahkan sebotol cecair ini ke dalam tandas, ia mesti sepenuhnya menghilangkan air. Ini dilakukan dengan bantuan vantose;
 • Dubur, Domestos atau berbutir Mr. betul dapat menyelesaikan masalah bagaimana untuk membersihkan kerusi tandas dari kecil plak batu kencing. Dengan deposit yang lebih kompleks, mereka tidak dapat menampungnya.

Apa sahaja produk industri yang dipilih, mereka perlu beroperasi mengikut peraturan tunggal: CD semestinya mengalir, ia meletakkan kimia, dan lapisan otkisayut sepanjang malam (ia di mana-mana yang sesuai).

Kemudian kotoran itu dikikis dengan teliti dengan spatula diperbuat daripada kayu atau plastik, dan pada akhir sanitasi ia dipoles dengan berus keras.

Bagaimana untuk menangani serangan lama?

Ia juga berlaku bahawa di sebuah apartmen yang dibeli atau yang berbakat terdapat paip, yang berada dalam keadaan yang sangat miskin. Dan sehingga anda membeli padat baru, anda perlu menyelesaikan masalah bagaimana membersihkan pinggir mangkuk tandas dari batu kencing lama. Apa yang boleh dilakukan?

Pilih:

Bagaimana menangani batu kencing?
 • Asid oxalic mampu membersihkan kebersihan sanitasi dalam dua tuduhan, tetapi perlu bekerja dengan sangat hati-hati, memerhatikan peraturan perlindungan diri. Serbuk itu dikumpulkan pada span dan sekadar diedarkan ke atas kawasan yang paling tercemar tembikar, walaupun ia hanya dapat dituangkan ke dalam mangkuk, dan dibasuh selepas beberapa jam. Semua ini dilakukan oleh tangan berpakaian sarung tangan getah;
 • Dari plak lama anda boleh menyingkirkan oleh elektrolit - cecair yang dicurahkan ke dalam bateri. Memohonnya, adalah perlu bukan hanya untuk memakai sarung tangan yang diperbuat daripada getah, tetapi juga respirator, gelas dan juga pakaian. Semua ini diperlukan untuk mencegah keracunan oleh asap beracun dan berat. Dengan cara ini, elektrolit perlu dicurahkan dengan sangat berhati-hati, tidak membenarkan ia bercambah, dan basuh selepas 15 minit;
 • Ia mungkin kelihatan aneh dan menakutkan, tetapi pilihan win-win seterusnya adalah bagaimana untuk membersihkan tudung mangkuk dari batu berkapur atau kencing - ini adalah Coca-Cola kegemaran kami. Terima kasih kepada pemerhatian dan percubaan orang, didapati bahawa minuman asing ini sempurna memusnahkan apa-apa deposit dan pencemaran yang terbentuk pada fasene kebersihan. Untuk melakukan ini, hanya tuangkan ke dalam mangkuk, dan basuhnya selepas 3-4 jam, tanpa lupa menggunakan berus.

Cadangan tambahan

Bagaimana menangani batu kencing?

Setelah membuat keputusan untuk membersihkan tudung atau rim tandas anda dengan bantuan bahan kimia isi rumah industri, anda perlu memberi perhatian kepada komposisi yang berkualiti.

Rasa atau wangian mungkin hadir, tetapi perhatian anda harus difokuskan pada kehadiran surfaktan anionik, karbonat, garam natrium dan silikat.

Sebaiknya, jika bukan semua kit kimia ini, pengeluar menggunakan asid sulfurik atau formik.

Kedua-dua bahan ini boleh memusnahkan bukan sahaja kapur atau urea, tetapi juga karat tua karat.

Setelah mengatasi masalah ini, cuba tidak membenarkan pengulangannya. Untuk tujuan ini, anda perlu membersihkannya sekali seminggu dengan berus, span dan bahan kimia isi rumah yang biasa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

74 − 68 =