Rumah yang selesa

Bagaimana untuk memulakan pembaikan pangsapuri? Arahan untuk pembaikan yang berjaya

Oleh itu, anda akhirnya menjadi pemilik rumah anda yang bahagia atau hanya membuat perubahan secara mendadak dalam kawasan anda. Di antara banyak soalan yang timbul secara logik berkaitan dengan ini, yang utama memimpin: bagaimana untuk mengatur semuanya dengan betul untuk menterjemahkan semua idea menjadi kenyataan dan melupakan pembaikan berikutnya selama bertahun-tahun?

Bagaimana untuk memulakan pembaikan pangsapuri? Arahan untuk pembaikan yang berjaya

Sudah tentu, dengan soal pembaikan boleh dengan mudah memahami, mengambil jalan kepada perkhidmatan profesional tuan pasukan kerja, tetapi kita semua tahu bahawa ia adalah menyeronokkan, terutama di masa krisis kewangan, tidak mampu dimiliki oleh setiap keluarga.

Di samping itu, jauh lebih menyenangkan untuk mengubah rumah kegemaran anda dengan tangan anda sendiri, melabur dalam sekeping jiwa anda. 

Modal atau kosmetik?

Pengubahsuaian bangunan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: modal dan kosmetik. Perbezaan di antara mereka adalah dalam keadaan awal ruang hidup dan keinginan anda sendiri. 

Perombakan melibatkan pembangunan semula bilik, pemasangan atau pembongkaran pendawaian elektrik, penggantian tingkap, pintu, perkakas kebersihan, siling meratakan, lantai dan dinding, komunikasi peralatan. Adalah sesuai seperti urutan membaiki sebuah apartmen di sebuah bangunan baru atau tempat tinggal, susun atur yang anda mahu menukar kardinal. 

pembaikan kosmetik termasuk penampilan peralihan perumahan tanpa kemusnahan utama: dinding ditampal, memasang kertas dinding, mengecat siling (atau berengsel pemasangan / ketegangan), lukisan dan pemulihan tingkap dan pintu, penggantian lantai, menyusur papan dan architraves. 

Urutan pembaikan apartmen: langkah demi langkah arahan

Langkah 1. Tentukan reka bentuk

Dirancang dengan baik - separuh selesai, jadi pertama sekali, anda perlu memahami apa sebenarnya yang anda mahukan.

Dalam usaha untuk membuat keputusan mengenai susun atur, reka bentuk dan gaya, anda akan mendapat maklumat visual: flip melalui katalog reka bentuk dan hiasan idea dalaman, kita lihat apa yang dilakukan rakan-rakan dan kenalan anda di dalam mereka di pangsapuri, kerana kesilapan orang lain untuk belajar lebih menguntungkan daripada anda sendiri. 

Apabila memilih gaya, berikan perhatian khusus kepada penyelesaian warna bilik, kerana warna yang anda pilih, bergantung pada keselesaan, suasana hati dan juga kesihatan anda dan orang tersayang.

Pakar psikologi telah lama membuktikan sistem pengaruh warna pada keadaan mental seseorang:

 • salad dan warna-warna hijau di pedalaman, memperbaiki aktiviti otak (penyelesaian ini sesuai untuk kabinet, bilik pelajar atau pelajar);
 • kuning, kopi, warna krim mewujudkan rasa kehangatan dan keselesaan, dan oleh itu sesuai untuk bilik tidur, ruang tamu, dapur dan lorong;
 • warna biru dan lembut di pedalaman diletakkan pada kelembutan, sangat santai dan menenangkan, dan dengan itu sering digunakan untuk bilik tidur dan bilik kanak-kanak;
 • tetapi dengan warna merah, oren dan warna ungu terang dalam reka bentuk harus digunakan dengan sangat hati-hati, kerana mereka dapat bertindak dengan menarik dan membuat kesan "tekanan dinding". Penyelesaian warna sedemikian sesuai hanya untuk sifat kreatif dan ekspresif. 

Selari dengan pilihan warna, tentukan apa dan di mana anda berada. Di sini akan ada gerbang bukan pintu biasa, di dalam bilik ini ada siling regangan dengan langit berbintang, dan di sini pasti lantai parket ...

Maka perlu untuk menganggarkan, dari apa bahan semua ini akan diwujudkan, dan selanjutnya - untuk ditakrifkan dengan pengeluar bahan-bahan ini dan untuk mengira harga, tetapi kira-kira ini sedikit kemudian. 

Langkah 2. Buat pelan apartmen

Bagaimana untuk memulakan pembaikan pangsapuri? Arahan untuk pembaikan yang berjaya

Didorong oleh idea itu, seseorang itu tidak sepatutnya berlari menuju ke gedung gedung untuk bahan-bahan. Pertama membuat perancangan yang jelas untuk kediaman itu, membuat ukuran bilik, lebar pintu dan bukaan tingkap, lokasi penaik, bateri, pendawaian ke periuk,

Walaupun anda menggunakan pelan data apartmen BTI (dengan cara itu, jika anda merancang untuk pembaikan besar, anda perlu izin organisasi), ia masih lebar semua unjuran dalam apartmen perlu periksa. Selalunya dinding sedikit melengkung, dan dalam dokumen-dokumen seperti nuansa tidak tetap. 

Langkah 3: Kirakan anggaran anda

Untuk mengawal jumlah kos kewangan, sangat penting untuk membuat anggaran, secara rasional mengira jumlah bahan yang diperlukan dan kosnya. 

Apa yang perlu dimasukkan dalam senarai:

 • bahan bangunan (pelekat, primer, jubin dan pelekat dinding, campuran kering, plaster, paku, paip dan pendawaian elektrik, dan lain-lain);
 • bahan kemasan (kertas dinding, siling, panel hiasan, lantai, tingkap, pintu masuk dan demi dalaman ini, peralatan kebersihan dan komponen, cat, soket, kabel, dan lain-lain ...);
 • kos peralatan dan alat yang diperlukan (namun, mereka boleh disewa atau meminta masa dari saudara-mara, sahabat atau jiran);
 • kos kerja tuan profesional (dan tanpa mereka tidak boleh lakukan, jika, sebagai contoh, anda akan menggantikan tingkap atau memasang siling ketegangan);
 • artikel "luar jangkaan"Sebagai pertunjukan amalan, adalah mustahil untuk meramalkan 100% semua keperluan, sesuatu yang anda pasti perlu membeli, jadi anda perlu mempunyai sejumlah wang" rizab ". 

Nasihat penting: membeli bahan binaan lebih kurang 10-12% lebih banyak daripada pelan asal. Percayalah, dari penggunaan yang tidak tepat, kesilapan dan perhitungan yang salah, walaupun pekerja yang berkelayakan tidak diinsuranskan. 

Langkah 4. Sediakan ruang untuk aktiviti

Sebelum memulakan "tindakan aktif", Percuma apartmen dari barang-barang dan perabot peribadi, memindahkan mereka ke tempat lain, contohnya, ke rumah negara, jiran, ke loteng. Jika ini tidak mungkin, berhati-hati pek semua item yang ada (hanya meninggalkan keperluan yang diperlukan semasa pembaikan) dalam kotak kadbod dan mengikatnya dengan pita pelekat.

Perabot, permaidani, candelier, lukisan dengan hati-hati membungkus beberapa lapisan polietilena - percayalah, debu pembinaan dan cat selepas itu hampir mustahil untuk membersihkan sesuatu dengan salutan halus. 

Sekiranya anda bercadang untuk tinggal di pangsapuri selama tempoh ini, jangan lupa untuk meninggalkan benda-benda peribadi (pakaian, kasut, pinggan, dan lain-lain). 

Langkah 5. Buat rancangan pembaikan

Sekarang, sebelum kita menyenaraikan bahan-bahan, susun atur apartmen, susunan perabot di dalamnya, pendawaian dan soket, kita menyusun rencana urutan kerja ketika membaiki bilik di apartmen.

Ia sepatutnya kelihatan seperti ini:

Bagaimana untuk memulakan pembaikan pangsapuri? Arahan untuk pembaikan yang berjaya
 • memecah sekatan, penutup dinding dan siling;
 • peranti lereng tingkap, penggantian tingkap dan tingkap-tingkap;
 • penyusunan semula sistem sokongan hayat (pengedaran komunikasi dan juruelektrik);
 • meratakan dinding, siling dan lantai di bilik, di dapur, di koridor dan di dapur;
 • meratakan dinding, siling dan lantai di tandas dan bilik mandi;
 • dinding dan pelapisan lantai di dapur, tandas dan bilik mandi;
 • penamat di bilik mandi;
 • Menamatkan siling dan dinding di bilik, koridor dan pantri;
 • melekat baguettes;
 • pemasangan paip;
 • memohon plaster hiasan atau lukisan siling dan dinding di dalam bilik;
 • pemasangan pintu dalaman (jika mereka mempunyai ambang);
 • gluing kertas dinding;
 • pemasangan soket dan suis;
 • meletakkan penutup lantai;
 • pemasangan pintu dalaman tanpa ambang;
 • mengetatkan papan skirting. 

Kerja-kerja pembaikan di balkoni atau loggia perlu dilakukan di tempat terakhir, kerana terdapat kemudahan untuk menyimpan peralatan dan peralatan, sisa-sisa bahan dan sebagainya. Nah, jika anda terpaksa tinggal di pangsapuri ini semasa tempoh kerja, anda harus mula bekerja dari ruang terjauh, secara beransur-ansur bergerak ke arah keluar. 

Dan tentu saja, jangan lupa bahawa untuk tujuan itu untuk mewajarkan harapan, bukan hanya kewangan, tetapi juga akal sehat, imajinasi dan banyak kerja keras harus dilaburkan dalam pembaikan. Saya ingin kejayaan anda dalam proses kreatif ini!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

68 + = 77