Bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain dan memulihkannya ke rupa asalnya? | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain dan memulihkannya ke rupa asalnya?

Lilin pada kain boleh mendapat pelbagai sebab. Anda secara tidak sengaja dapat membalikkan lilin untuk beberapa sebab atau tidak melihat bagaimana penurunan jatuh dari itu semasa pemindahan ke tempat lain. Dengan penghapusan titisan cembung yang keras, tidak ada masalah, tetapi apa yang perlu dilakukan dengan lemak yang tinggal di kain? Ia akan mengambil sedikit usaha di pihak anda. Jadi bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain?

Pembersihan tisu semulajadi

Bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain dan memulihkannya ke rupa asalnya?

Cara termudah untuk menghapuskan noda yang ditinggalkan pada kain semulajadi - kapas, rami, calico kasar, dan sebagainya. Dalam kes ini, anda memerlukan serbet kertas, kain kapas nipis dan besi yang dipanaskan. Sebarkan benda yang kotor di atas meja, letakkan kertas di bawah noda, dan tutupnya dengan kain.

Kini perlu beberapa kali untuk menyekat noda dengan besi. Di bawah pengaruh suhu tinggi, lilin akan mencair dan meresap ke dalam kertas dan kain di sekelilingnya. Jika kali pertama dengan noda dari lilin pada kain tidak dapat ditangani, prosedur boleh diulang, mengubah kertas dan serbet untuk membersihkan.

Walau bagaimanapun, kaedah pembersihan tekstil tidak boleh digunakan jika pencemaran ditinggalkan oleh lilin berwarna. Di bawah pengaruh suhu tinggi, pewarna ini akan diserap dengan kuat ke dalam produk dan sesuatu akan dilakukan dengannya selepas itu. Adalah lebih baik untuk tidak mendedahkan perkara kegemaran anda kepada ujian tersebut, tetapi untuk mencari penghilang noda pengeluaran perindustrian.

Pemurnian kain sintetik

Cara mengeluarkan lilin dari kain sintetik, kerana diketahui bahawa banyak jenis sintetik "takut»Suhu yang tinggi? Dalam kes ini, anda perlu bertindak dengan sangat hati-hati dan jangan memanaskan besi terlalu banyak: hanya tetapkan mod pemanasan sepadan dengan angka "1"Atau"2".

Jika produk dilabelkan, yang menunjukkan bahawa ia tidak boleh disetrika, maka anda tidak akan dapat berbuat apa-apa tetapi cuba membersihkan pakaian dengan air panas. Bagaimana hendak membasuh lilin daripada kain sintetik?

Bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain dan memulihkannya ke rupa asalnya?

Letakkan objek tercemar selama dua minit dalam air yang dipanaskan hingga 50-70 ° C. Berbekalkan kain bersih, cuba keluarkan baki lilin dari kain itu. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggosok tempat, anda akan mencapai kesan yang bertentangan.

Sekiranya penyingkiran lilin yang pertama dari tisu tersebut tidak berjaya, selepas pengeringan, noda perlu sekali lagi direndam dalam air panas dan ulangi prosedur. Bahan sintetik yang tercemar boleh dibersihkan dengan pelarut organik: petrol ditapis atau turpentin. Setelah menggosok kotoran dengan kain kapas yang dicelup dalam salah satu cecair ini, benda itu harus dibasuh dalam air sabun yang hangat dan dibilas dengan teliti.

Jika anda tidak tahu cara mengeluarkan lilin dari kain halus seperti sutera, sifon, satin atau organza, maka dalam hal ini anda tidak boleh melakukan tanpa penghilang noda khas. Jika ini tidak tersedia, anda boleh cuba mengelap parafin dengan cecair pencuci pinggan mangkuk. Sapukan sebatian pembersihan pada noda dan biarkan kering sepenuhnya. Kemudian basuh perkara itu dengan cara yang biasa dan bilas dengan baik.

Membersihkan suede dan bulu

Bagaimana untuk mengeluarkan lilin daripada bulu? Perkara utama di sini adalah bahawa ia membeku dengan baik, jadi disyorkan untuk meletakkan perkara yang tercemar di dalam peti sejuk. Selepas itu, lilin parafin akan dikeluarkan dengan baik dari villi, perkara utama adalah dengan melakukannya dengan kemas tanpa mengeluarkan bulu. Bagaimana untuk membersihkan lilin dengan kain suede?

Dalam kes ini, perlu menggunakan kaedah penyingkiran yang pertama yang diterangkan dalam artikel ini, dengan satu-satunya perbezaan ialah suede yang ditutupi dengan tuala kertas kering harus bergantian bersandar pada besi, tetapi tidak sebaliknya. Ia tidak dibenarkan untuk menyimpan perkakas rumah pijar di permukaan suede untuk jangka masa yang panjang, dan juga untuk menyeterika. Ini boleh menyebabkan gloss dan penyok.

Bagaimana untuk mengeluarkan lilin dari kain dan memulihkannya ke rupa asalnya?

Sekiranya kaedah ini tidak diberikan, sediakan campuran ini: sambung 50 ml petrol, 10 ml alkohol dan 35 ml ammonia. Dalam penyelesaian ini, perlu melembapkan cakera wadded dan memohon ke tapak pencemaran selama 1-2 minit. Lap kotoran dengan kain lembap yang bersih - ini akan membantu melembutkan dan mengeluarkan parafin.

Semua orang tahu bahawa anda boleh memulihkan struktur longgokan suede dengan menahannya dengan stim. Adalah disyorkan untuk mengambil kaedah ini untuk menyatukan dan apabila menghilangkan parafin dari permukaannya. Sekali parafin itu telah melembut dengan baik, ia boleh dikeluarkan dengan kain kering atau span, tetapi anda tidak boleh menggosok kawasan kotor.

Petua ini akan membantu anda dalam kes force majeure dan akibat yang tidak menyenangkan selepas menggunakan lilin dalam kehidupan harian anda. Anda boleh mengambil salah satu daripada kaedah ini untuk nota, jika, dengan melukis dengan lilin pada sebarang kain, anda secara tidak sengaja melampaui kontur gambar. Dalam kes ini, anda boleh dengan mudah menghapuskan pencemaran dan dapat kembali bekerja.

Previous PostNext Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

40 − = 39