Rumah yang selesa

Bolehkah saya membersihkan salib di rumah?

Dalam mana-mana gereja, orang percaya boleh memperoleh salib, disucikan menurut kanun-gereja Gereja Ortodoks. Walau bagaimanapun, seringkali orang memilih salib, dibeli di kedai barang kemas, atau menerima mereka sebagai hadiah dari orang yang disayangi. Adakah mungkin untuk menguduskan salib itu sendiri?

Bagaimana untuk mempersembahkan salib baru di Gereja Ortodoks

Bolehkah saya membersihkan salib di rumah?

Orang yang menerima salib semasa sakramen pembaptisan. Walaupun terdapat jemaat gereja, harus diperhatikan bahawa upacara seperti itu diadakan di Rusia sebelum penggunaan Orthodoksi.

Oleh itu, walaupun orang yang tidak beriman menggunakan memakai salib, memandang objek sebagai simbol kuno, yang melindungi dari kesan manifestasi negatif.

Oleh kerana mereka menguduskan salib di gereja pada masa yang sama dengan bayi dibaptiskan, tidak perlu lagi membeli salib. Walau bagaimanapun, seseorang boleh kehilangan subjek penting untuknya. Dalam kes ini, pilihan terbaik ialah membeli jimat Ortodoks dan mengagihkannya sebagai gereja mengesyorkan. By the way, sebahagian besarnya membahagikan sebilangan besar salib asli yang diambil pada malam Easter.

Sebelum ini, persoalan sama ada untuk mengikat salib di rumah, tidak timbul untuk penghuni tempat-tempat terpencil di pedalaman. Ritual ini agak biasa. Ia hanya perlu meminta imam untuk berkat. Tetapi di bandar-bandar besar perlu melawat kuil untuk upacara khusus.

Selalunya bahagian ini dikaitkan dengan godaan-godaan kota besar, pendedahan yang lebih besar terhadap dosa penduduknya. Oleh itu, pembaptisan bayi dan pencahayaan salib berlaku hanya di kuil. Bersama-sama dengan salib, penyucian harus dikenakan objek lain, misalnya, ikon. Orang yang beriman percaya bahawa selama ritual para imam membaca doa sebulan untuk memperbaiki efeknya.

Syarat untuk Pemeliharaan

Malah, ritual yang dijalankan di dalam gereja diterangkan dalam sebuah buku, sebuah buku khas.

Ia memasang peraturan asas, yang mana, khususnya, perkhidmatan ilahi yang dilakukan atas permintaan diadakan:

Bolehkah saya membersihkan salib di rumah?
  • Sekiranya anda perlu menguduskan salib baru, anda mesti memilih dengan betul. Oleh kerana ini adalah objek yang tidak digunakan untuk menghiasi, lebih banyak perhatian harus diberikan kepada imej Kristus. Salib, yang dibeli di gereja, dibuat menurut kanon dan tidak memerlukan penyucian semula, kerana telah meluluskan prosedur tersebut. Walau bagaimanapun, salib yang ditawarkan di kedai-kedai barang kemas sering direka untuk Katolik. Perbezaannya adalah seperti cara kaki Kristus dipaku. Dalam Ortodoksi terdapat 2 kuku di salib, dan dalam Katolik terdapat hanya satu kuku dalam imej;
  • Dari apa bahan salib dibuat - tidak penting. Dalam Orthodoksi tidak ada petunjuk jelas sama ada salib mestilah kayu atau logam;
  • Di gereja, di mana ia memutuskan untuk menguduskan salib, anda perlu beralih kepada pelayan. Biasanya pekerja sentiasa berhampiran tempat mereka menjual lilin. Anda harus bertanya kepada salah seorang daripada mereka untuk bercakap dengan imam selepas perkhidmatan berakhir;
  • Dalam perbualan dengan seorang imam, anda perlu membuat permintaan, merujuk kepada imam "Bapa yang jujur". Mana-mana orang dengan seorang imam imam boleh menjalankan upacara;
  • Adalah perlu untuk menunjukkan salib kepada bapa, supaya dia yakin akan kepatuhannya dengan canon Ortodoks. Anda boleh menggantung salib terlebih dahulu dalam rantai atau benang;
  • Imam menyifatkan salib ke mezbah dan melayani kewaspadaan yang ditetapkan. Ritual ini tidak berlangsung lama, tetapi pada masa ini anda boleh meletakkan lilin ke ikon dan membaca beberapa doa, sebagai contoh, "Rahmat Roh Kudus»;
  • Pada akhir upacara itu, imam menaburkan objek-objek yang diletakkan untuk pengudusan dengan air suci 3 kali. Hanya selepas ini ia dianggap bahawa perkara itu dibersihkan;
  • Ia perlu memakai salib sebaik sahaja selepas upacara, kerana kehadiran tanpa di dalam gereja adalah tidak diingini.

Selepas doa anda perlu mengucapkan terima kasih kepada imam dan meninggalkan bayaran simbolik untuk penyucian itu.

Bagaimana untuk menyucikan diri dengan salib di rumah

Tidak mungkin imam akan bersetuju untuk menyucikan salib rumah. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara yang mengesyorkan "berpengetahuan"Orang ramai untuk upacara itu.

Bolehkah saya membersihkan salib di rumah?

Sebagai contoh: Salib, yang boleh dikuduskan, dilekatkan ke bahagian bawah baldi dengan resin. Baldi diturunkan ke dalam sumur pada hari Khamis yang bersih. Pada pagi hari Jumaat yang baik, selepas 5 menjerit ayam, seorang wanita harus pergi ke sumur, membaca "Bapa kita".

Baldi diambil dari air, sedangkan kata-kata diucapkan: Kudus-kudus-suci, sejak itu salib Tuhan disucikan. Adalah dipercayai bahawa subjek itu telah menjalani pembersihan yang perlu dan boleh dipakai sebagai salib.

Menurut kanunan Ortodoks, tindakan ini dianggap sebagai bid'ah. Dalam gereja tidak, perkara seperti itu tidak akan dianggap sebagai objek yang disucikan. Oleh itu, seseorang tidak boleh melakukan ritual secara mandiri, terutama kepada orang percaya.

Untuk menguduskan salib mesti berada dalam suasana yang sesuai mengikut tradisi Kekristianan yang telah berkembang selama berabad-abad. Jika tidak, salib boleh dipertimbangkan hanya sebagai azimat pagan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 4