Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim

Pemula yang baru-baru ini menanam ski dari gunung, tidak fikir cara menyimpan ski pada musim panas dengan betul. Mereka menyimpannya di balkoni, dibalut dengan polietilena atau di dapur, dengan meletakkannya di dinding, dan tahun depan mereka kecewa dengan bermain ski. Peralatan mahal dimanjakan, anda perlu membeli aksesori baru.

Keseronokan tidak murah, dan orang itu mula mengambil minat yang besar ... Aerobik, menghina penghinaan terhadap pengeluar adaptasi rapuh.

Jika anda tahu bagaimana untuk menyimpan ski dengan betul pada musim panas, mereka akan bertahan selama bertahun-tahun, skating akan membawa keseronokan dan kesihatan.

Berski di musim panas

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim

Musim musim sejuk berakhir, sudah tiba masanya untuk membersihkan peralatan sukan untuk masa yang lama.

Anda perlu memeriksa dengan teliti permukaan ski, gunung, tongkat, kasut, menentukan jumlah pembaikan yang diperlukan. Untuk musim depan, meninggalkan peralatan sukan dalam keadaan kecemasan tidak disyorkan - ia mungkin tidak langsung untuk melihatnya. Jika kerosakan adalah kecil, dan tidak perlu untuk menghubungi bengkel, mereka mesti dihapuskan dengan sendirinya.

Kayu

Pertama, ski dibasuh, dihapuskan - dengan berhati-hati mungkin, dikeringkan - tanpa sebarang kes dengan peralatan pemanas atau di bawah sinar matahari.

Ketidaksamaan dan calar kecil - jika ada - dilapis dengan sandaran halus, kemudian ke atasnya - jika ia adalah bahagian belakang skis yang tidak menyentuh permukaan salji - letakkan varnis dalam 2-3 lapisan.

Berjalan ski kayu dianggap, gris konservatif digunakan untuk permukaan geser peralatan sukan yang mahal.

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim

Bagaimana untuk memilih bilik yang betul, di mana anda boleh menyimpan ski? Di atas balkoni yang cerah atau di dalam bilik yang sangat kering, aksesori sukan kayu perlu dibiarkan tidak diingini - kayu boleh kering.

Untuk menyimpan bentuk aksesori, semasa penyimpanan, kaus kaki dan tumit ditetapkan dengan pengapit khusus atau bersambung. Pusat graviti dimasukkan ke dalam spacer - ia diperbuat daripada balok kayu - sehingga tebal desimeter.


Selanjutnya ia dikehendaki menghilangkan aksesori yang disediakan untuk penyimpanan jangka panjang dalam penutup kain.

Pilihan yang ideal - rak khas, di mana bekalan sukan akan disimpan dalam keadaan mendatar, dengan sokongan 3 mata. Tetapi di apartmen itu jarang sekali mungkin untuk mencari tempat untuk rak itu.

Keluaran: gantung ski secara menegak - mereka tidak boleh menyentuh lantai. Tongkat tergantung secara berasingan. Kasut dibasuh, dikeringkan, disapu dengan kertas cetakan.

Plastik

Bagaimana untuk menyimpan ski plastik betul pada musim panas dan apakah perlu bagi mereka untuk menyediakan rak khas? Jika ski adalah plastik, maka ubah bentuk semasa penyimpanan jangka panjang tidak boleh ditakuti.

Mereka sama dengan kayu, dengan berhati-hati dibersihkan dari segala jenis pencemaran:

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim
  • keluarkan sisa-sisa salap lama;
  • basuh;
  • kering;
  • lap dengan petrol atau minyak tanah;
  • kering sekali lagi.

Untuk ski plastik anda perlu menyediakan paraffin asas, yang digunakan dalam lapisan tebal.

Adalah lebih baik untuk meletakkannya pada spacer, atau meletakkan secara mendatar di balkoni yang teduh.


Pengikat logam dihiasi dengan gris, dan pengencang kulit adalah krim untuk kasut, tanpa warna yang lebih baik. Penjagaan bot ski biasa: basuh, kering, disumbat dengan surat khabar.

Peralatan untuk bermain ski dari pergunungan

Persoalannya, bagaimana dan di mana, untuk menjaga ski pada musim panas, perlu dikaji dengan sangat hati-hati. Ia akan menjadi sangat mengecewakan jika kemudian, selepas perjalanan panjang ke resort ski, mendapati bahawa tidak mustahil untuk meluncur.

Ski Alpine, seperti yang biasa, mesti dibersihkan terlebih dahulu dari kotoran.

Kemudian lap, merawat permukaan geser dengan salap khas atau lapisan parafin yang tebal.

Tepi juga disapu dengan salap, jika tidak, mereka mungkin berkarat. Kadang-kadang tepi dicadangkan untuk dikasah sebelum penyimpanan. Jurulatih yang berpengalaman percaya bahawa untuk seluruh ski "kehidupan"Tepi boleh diasah tidak lebih dari 2 kali - maka anda boleh membuang peralatan sukan.

Lekapan diperiksa, diperiksa, keringkan dan ditutup dengan pelincir aerosol khas. Mereka perlu dibubarkan sebanyak mungkin, tetapi tidak terhad, jika tidak, mereka akan rosak.

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim

Kasut dibasuh, kering dari peralatan pemanasan, disumbat dengan surat khabar dan sentiasa diikat. Kasut untuk ski gunung diperbuat daripada plastik, dengan perubahan suhu yang tiba-tiba, ia boleh retak atau berubah bentuk, jadi ia perlu dikeluarkan ke dalam bilik yang berventilasi dan tidak mudah terbakar.

Bilik di mana ski yang ditinggalkan untuk simpanan jangka panjang mestilah kering dan sejuk. Aksesori dipasang tanpa sebarang tegasan dalam kedudukan tegak, terbalik.

Mereka tidak sepatutnya saling menyentuh. Batang juga tidak digantung pada rak - mereka diletakkan di sebelah.

Adalah disarankan sekurang-kurangnya beberapa kali pada musim panas untuk memeriksa pengikat dan menggunakan pelincir aerosol sekali lagi.

Pangsapuri kecil

Masalah dengan pangsapuri-pangsapuri kecil ialah mereka tidak mempunyai tempat untuk menyimpan bangku tambahan. Dan letakkan rak untuk peralatan sukan atau mengambil tempat di dekat dinding untuk pemasangan mereka biasanya mustahil.

Penjagaan yang betul peralatan sukan di luar musim

Dalam kes ini, satu-satunya tempat yang sesuai untuk menyimpan sekurang-kurangnya sesuatu ialah balkoni atau loggia. Bagaimana untuk menyimpan ski di balkoni supaya mereka hidup pada musim depan?

Balkoni perlu sedikit diperbaiki - ia perlu untuk menjaga akses kepada udara.

Sekiranya balkoni dibuka, aksesori sukan - apa jua bahan yang diperbuat daripadanya - perlu disertakan dalam penutup. Debu, yang mesti terbang dari jalan, boleh merosakkan gunung.

Pengangkutan ski

Jika anda ingin mengangkut ski, maka ia dilipat bersama, menyambungkan permukaan gelongsor. Ia dikehendaki mengikat stoking dan tumit dengan lebih ketat, ia lebih baik Velcro atau jalur elastik khas. Perlindungan adalah wajar untuk disediakan terlebih dahulu - ini akan membantu untuk mengelakkan kerosakan daripada meremas dan menumpuk.

Dalam batang terbuka, terikat pada penutup kereta, tidak disyorkan untuk membawa ski - terdapat risiko kerosakan yang tinggi.

Bermain ski perlu disimpan dengan betul, berhati-hati memantau mereka, menjaga mereka. Ini akan menjimatkan bukan sahaja kesihatan ketika menunggang, tetapi juga menyelamatkan tas dari sisa yang tidak perlu. Berski - terutamanya ski - bukanlah kesenangan yang mahal.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 1