Folicile din ovare: semnificația și funcția lor | pangudownloads.com
Sănătatea femeilor

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

Folicile din ovarele unei femei îi permit să rămână gravidă, dar numai cu coacerea lor normală și de bună calitate. Abaterile de la normă sunt pline de dezvoltarea chisturilor și, uneori, de infertilitate. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt câteva, deci trebuie să căutați imediat ajutor medical dacă aveți cel mai mic disconfort, deoarece sănătatea femeilor poate fi grav afectată. Un rol important îl joacă dimensiunea foliculilor, precum și numărul acestora.

Folicul și funcția sa

Principala activitate a foliculilor ovarului stâng și drept este protejarea ovocitelor de efectele dăunătoare ale diferiților factori.

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

Ouăle care sunt în interiorul foliculilor nu sunt încă coapte, așa că protecția lor, cursul normal de maturare și fertilizare, cursul sarcinii depinde în mare măsură de abilitățile foliculilor.

La femele, dezvoltarea sistemului reproductiv apare deja în perioada perinatală - se formează numărul de foliculi ai ovocitului, iar schimbările în acest număr nu se produc vreodată.

Un singur folicul se maturizează într-o lună. În plus față de funcția protectoare, ele produc hormoni feminini numiți estrogeni.

Norma numărului de foliculi care se maturează în ovare

Numărul acestora este calculat luând în considerare ziua ciclului menstrual.

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

De exemplu, multiple, la 2-3 zile după menstruație, nu sunt patologii. Apoi se dezvoltă în moduri diferite.

În mijlocul ciclului, una sau două dintre ele sunt mai mari decât celelalte. Până la sfârșitul ciclului, există unul mare. Din ea vine oul matur și pregătit pentru fertilizare. Acest folicul se numește dominant, predominant.

Debutul excrețiilor menstruale indică faptul că a avut loc o ruptură a acesteia.

Când norma este încălcată: cauzele și consecințele

Despre violare vorbesc în cazul în care într-un ovar mai mult de 10 foliculi. Detectarea patologiei este posibilă numai prin ultrasunetele organelor pelvine. Cu toate acestea, numărul acestora nu se modifică în timpul ciclului. Când există multe dintre ele, acest lucru nu indică deloc o boală. Explicați faptul că acest fenomen poate fi suprasolicitarea, stresul frecvent, suprasolicitarea emoțională. Numărul acestora survine, de obicei, după prima ovulație.

Subdezvoltarea poate fi provocată de alte cauze:

  • Contraceptive orale selectate în mod necorespunzător;
  • Afecțiuni ale glandelor tiroide;
  • Producție excesivă de prolactină;
  • Probleme în activitatea sistemului endocrin.
Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

O astfel de încălcare și cauza acesteia pot fi identificate printr-o serie de proceduri de diagnosticare și examinare ginecologică.

În orice caz, există două variante ale dezvoltării tulburării: primul este un ciclu menstrual normal cu un singur folicul dominant; al doilea nu este dominant, oul nu coace, ciclul este rupt, nu există posibilitatea de fertilizare.

În ultimul caz, există o acumulare în organism a unui hormon sexual de sex feminin de sex masculin, ceea ce duce la o lipsă de sarcină.

Rolul foliculilor dominanți

De regulă, ele se dezvoltă inegal în două ovare. Când ambii sunt diagnosticați de cel dominant, există o șansă de concepție a gemenilor. Dar acest lucru se va întâmpla numai dacă ambii promite, ceea ce este destul de rar.

Două foliculi dominanți, coapte într-un ovar, cresc șansele unei sarcini multiple.

Persistența foliculului ovarian stâng sau drept

Confirmarea unui astfel de diagnostic este o veste foarte proastă. Aceasta înseamnă că foliculul dominant se dezvoltă așa cum dorește înainte de momentul ruperii. Ca urmare, el nu permite ca oul să iasă și, eventual, să poată fi transformat într-un chist.

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

Persistența previne ovulația. Patologia poate provoca un dezechilibru hormonal, o cantitate excesivă de hormon sexual masculin. Tratamentul precoce duce la infertilitate.

Tratamentul constă în a lua medicamente hormonale. În plus, este necesar să influențeze organismul într-o manieră complexă. În primul rând trebuie să suprimați hormonii masculi. Terapia durează între a cincea și a noua zi a ciclului. Apoi, hormonii sunt injectați intramuscular de la a 9-a zi a ciclului. Terapia durează 5-7 zile. În plus, se efectuează stimularea organelor pelvine. Pentru aceasta, terapia cu laser, masajul, ultrasunetele sunt folosite.

Absența foliculilor în ambele ovare

Această afecțiune se datorează disfuncției acestor organe sau menopauzei timpurii. Tulburarea este eliminată prin terapia hormonală.

Ce se întâmplă dacă foliculii antrum se găsesc în ovare

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de inseminare artificială, oamenii de știință au început să acorde atenție compoziției calitative și cantitative a ovocitelor. Acești parametri vă permit să evaluați cât de mare este șansa unei femei să rămână gravidă. În acest scop, a fost elaborat calculul foliculilor antrali.

Ce este un folicul antral?

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

Acestea sunt foliculi, ale căror dimensiuni nu depășesc 8 mm. Acestea sunt numărate folosind ecografia transvaginală. Rezultatele numărării acestora ne permit să stabilim o rezervă ovariană - numărul de ouă gata pentru fertilizare imediată.

Dacă antralul este mai mic de 4, stimularea ovarelor va fi scăzută, probabilitatea de sarcină este aceeași, de aceea se recomandă efectuarea FIV. Dacă există aproximativ 7 ani, puteți încerca să vă concepeți singur copilul.

Atunci când numărul lor fluctuează de la 18 la 26, atunci posibilitatea unei concepții de succes este cea mai mare.

Dacă există mai mult de 26, atunci există posibilitatea dezvoltării ovarelor polichistice.

Ce înseamnă acest lucru dacă s-au identificat multe foliculi din ovar?

O astfel de patologie poate fi declanșată de aportul de contraceptive hormonale, de prolactină crescută, de stres, de scădere gravă a greutății, de obezitate, de tulburări endocrine. Aceasta înseamnă că sarcina pe fondul bolii este puțin probabilă, deoarece este însoțită de o serie de încălcări ale zonei genitale.

Această patologie se numește policicistoză, dar cu creșterea chisturilor nu are nimic de a face. Fără a eșua, o femeie trebuie să fie supusă unui diagnostic complet. Când diagnosticul este confirmat, încep tratamentul.

Terapia are ca scop obținerea următoarelor rezultate:

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor
  • scăderea nivelului hormonilor masculini;
  • normalizarea ciclului, dacă este rupt;
  • sarcina (dacă este necesar);
  • întreținerea preventivă a unui metabolism.

Terapia poate include o dietă cu conținut scăzut de calorii, medicamente hormonale, meta-formin, antiandrogeni, agenți de stimulare a ovulației.

Dacă tratamentul conservator este ineficient, recurgeți la intervenția chirurgicală.

Nevoia de puncție în policicistoză

Dacă ultrasunetele ovarelor sunt lărgite și există multe foliculi mici care nu coacă și nu cresc, se numesc chisturi. Puncția vă permite să evaluați lichidul folicular, să identificați cauzele patologiei, să faceți o predicție pentru viitor.

Folicile din ovare: semnificația și funcția lor

Procedura se efectuează printr-un ac subțire sub supravegherea ultrasunetelor. Materialul confiscat este trimis pentru teste de laborator. diagnostic „Polichistic“ pune pentru probleme cu ciclul sau absența ovulației pentru mai mult de șase luni, un nivel crescut de hormoni masculini.

Puncție este, de asemenea, utilizat pentru a extrage ouă gata pentru FIV. Procedura se efectuează sub anestezie generală. După ruperea foliculilor, ovarele suferă adesea răni la femei. În plus, există tensiune în abdomenul inferior, descărcare sângerată minoră și o creștere a temperaturii până la indicatorii de subfibril.

La aceste simptome, greața, vărsăturile și diareea pot crește. Când există disconfort sever, trebuie să vă adresați imediat unui medic.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 5 = 1