Bagaimana untuk mensterilkan minyak untuk bayi baru lahir? | pangudownloads.com
Saya ibu!

Bagaimana untuk mensterilkan minyak untuk bayi baru lahir?

Kulit bayi yang baru lahir mungkin, yang paling halus dari semua yang ada di dunia. Di dalam rahim ibu, ia tetap lembut dan halus kerana komposisi khusus cecair amniotik. Tetapi, sebaik sahaja bayi dilahirkan, kulitnya terdedah kepada tekanan sebenar: kekeringan yang luar biasa, melonjak suhu tajam, lampin yang ketat, lampin ...

Akibat semua ini, kulit bayi yang baru lahir menjadi sangat kering, dan di tangan dan kaki - terutama sekali.

Keadaan ini boleh diperbetulkan dengan kosmetik industri, tetapi keutamaan, dan yang paling penting - alam sekitar dan keselamatan bebas disterilkan minyak sayur-sayuran untuk bayi.

Bila mungkin produk tersebut diperlukan?

Bagaimana untuk mensterilkan minyak untuk bayi baru lahir?

Seringkali di pangkal paha dan di lipatan serviks bayi muncul ruam lampin, yang dipicu oleh pelepasan peluh yang kuat.

Minyak sayur yang disterilkan adalah antiseptik yang kuat, menghapuskan dan mencegah sebarang proses keradangan pada kulit.

Kering yang biasa untuk menemani setiap lampin atau perubahan lampin disyorkan untuk digantikan secara berkala dengan sapu berminyak. Yang terakhir, tidak seperti sabun, tidak sepenuhnya kering dan sempurna membersihkan kulit halus. Di samping itu, bahan berminyak membantu mengeluarkan "tenusu»Kerak terbentuk di kepala bayi yang baru lahir.

Walaupun begitu sifat positif, sentiasa menggunakan solek ini tidak perlu, kerana ia membentuk filem yang tahan terhadap udara dan menghalang berpeluh semula jadi. Akibatnya - berpeluh dan intertrigo.

Proses pensterilan

Sebelum minyak steril untuk bayi baru lahir, adalah penting untuk memilih produk asas yang berkualiti dan asli. Nah, jika ia minyak zaitun pertama yang menekan, atau bunga matahari biasa, tetapi tidak diperbaiki. Perkara utama - jangan berhemat, dan memberi keutamaan kepada pengeluar terbukti.

Selanjutnya kita meneruskan seperti berikut:

  • Mendiaskan bekas kaca dengan saiz dan penutup yang betul, yang boleh memastikan penutupan yang ketat;
  • Tuangkan periuk kecil dengan air, dan hantar bekas ke api perlahan, selepas itu ia harus sedikit dipanaskan. Perlu diingat bahawa air itu tidak terlalu panas, kerana bank mungkin meletup. Untuk mengelakkan kerosakan pada bekas kaca, sekeping kardus tebal atau beberapa lapisan kain kasa boleh diletakkan di bahagian bawah periuk;
  • Minyak itu sendiri dicurahkan ke dalam balang, dalam jumlah yang sama dengan 250 ml, dan menghantarnya ke kuali dengan air yang sudah hangat;
  • Air dalam periuk harus melebihi tahap lemak dalam periuk dengan kira-kira 1-2 cm. Jangan tutup tudung, tidak juga balang, atau bekas logam utama. Tunggu sehingga kandungan botol kaca mendidih, ia tidak berguna, kerana suhu mendidihnya harus lebih tinggi daripada suhu air, yang merupakan priori yang mustahil;
  • Jangan risau, jika sedikit air bersih masuk ke dalam tin, ia akan segera menguap;
  • Sterilkan cukup panjang, terus mengaduk kandungan tin, supaya ia dipanaskan dengan cara yang paling seragam. Ia dilakukan dengan kayu atau spatula;
  • Untuk menjalankan rawatan kulit bayi secara harfiah sejurus selepas penyejukan kosmetik buatan sendiri.
Bagaimana untuk mensterilkan minyak untuk bayi baru lahir?

Sekiranya anda bimbang dengan jawapan mengenai persoalan bagaimana untuk mensterilkan minyak sayuran untuk bayi baru lahir, maka ia bersamaan dengan 20 minit.

Kesediaan kosmetik buatan sendiri juga boleh diwujudkan dengan kemunculan gelembung di permukaan minyak, seperti halnya memasak makanan yang digoreng.

Dalam kes itu, apabila anda tidak dapat menggunakan segala cara-cara untuk tujuan yang dimaksudkan, ia boleh diterima untuk menyimpan dalam bekas yang tertutup diperbuat daripada kaca, atau pada semua untuk menggulung penutup logam. Bahan itu disimpan untuk masa yang agak lama, terutamanya jika anda meletakkan balang di tempat yang gelap dan sejuk.

Pelincir alternatif

Untuk kulit bayi minyak mineral yang sangat berguna, yang boleh melembapkan sinus langsung sebelum tidur, berus hidung bayi anda dari keruping tanpa merosakkan saluran darah halus, keluarkan kulit itu di kepalanya, dan meletakkan tiub bolong dan enema pembersihan. Wanita menyusu boleh mengeluarkan genangan susu dengan memampatkan minyak Vaseline.

Minyak peach untuk bayi baru lahir sering menjadi ubat sejagat. Bahan ini mempunyai keupayaan antimikrob yang jelas, sehingga dapat membantu mengatasi tanda-tanda pertama penyakit pernafasan.

Bagaimana untuk mensterilkan minyak untuk bayi baru lahir?

Sekiranya manifestasi rhinitis atau tonsilitis, serbuk harus menetes 3-5 titis minyak di setiap laluan hidung, kali pertama setiap setengah jam. Ubat ini melembutkan sesak nafas bayi dan menghalang jangkitan dari terus menyebar.

Keradangan kulit, mempunyai asal yang berbeza, juga tenang dengan minyak pic. Dalam keadaan ini, ia mempunyai kesan antiseptik dan pelembab.

Persoalan berapa lama, dan berapa banyak anda boleh menggunakan mana-mana minyak bayi, harus diselaraskan dengan ahli pediatrik anda. Ia adalah mungkin bahawa walaupun cara yang tidak berbahaya itu akan mencetuskan reaksi alergi.

Berhati-hati! Mengupas, kemerahan dan kerengsaan pada kulit bayi lembut mungkin mempunyai asal patologi, dan menunjukkan penyakit tersembunyi atau penolakan makanan apa pun.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

36 + = 41