Saya ibu!

Bilakah anak itu harus mengatakan kata-kata yang pertama?

Hampir semua ibu bapa muda berminat dengan persoalan bagaimana anak-anak muda mula bercakap. Mereka tidak sabar mendengar kata-kata lama ditunggu-tunggu: "ibu"Dan"papa".

Bilakah anak itu harus mengatakan kata-kata yang pertama?

Dan kadang-kadang ia seolah-olah ibu bapa bahawa kelewatan dalam pembangunan ucapan adalah disebabkan oleh keterbelakangan mental, walaupun kanak-kanak itu dengan gembira dan gembira mengasimilasi ruang sekeliling, duduk dalam masa dan mula merayap, hanya tidak tergesa-gesa untuk bercakap.

Anda tidak perlu merebut bayi secara bersungguh-sungguh dan berlari ke konsultasi dengan ahli cacat. Bingkai tertentu - pada masa ini kanak-kanak harus mengatakan ini, tetapi pada masa itu - tidak wujud.

Sekiranya pada usia 1,5 tahun kanak-kanak itu secara sedar melafazkan beberapa perkataan dan bahkan dapat membentuk frasa pendek, maka seseorang itu tidak perlu risau, walaupun rakannya sudah membaca puisi. Kanak-kanak berkembang secara individu. 

Pengaruh temperamen terhadap perkembangan ucapan

Usia kanak-kanak mula bercakap bergantung kepada watak dan wataknya. Dalam ibu bapa yang sia-sia fikir bahawa watak itu terbentuk dengan usia - ia diletakkan dalam tempoh pranatal. 

Ada bayi yang bijak. Mereka bermain untuk masa yang lama di sudut, beralih kepada objek, sesuatu yang mengejek dengan senyap. Mereka mula berkomunikasi sebelum ini.

Badass dan fidgety secara aktif meneroka ruang sekeliling, cuba segalanya untuk merasai dan menyentuh. Mereka tidak mempunyai masa untuk berkomunikasi. Lebih mudah bagi mereka untuk mencapai apa yang mereka perlukan, yang diperlukan pada masa ini, dan ambil daripada cuba bertanya, dan perbendaharaan kata mereka terhad kepada seruan dan tangisan yang menyatakan kemarahan atau kegembiraan.

Perkataan kosokilan dalam kosa kata mereka muncul terlambat, selama bertahun-tahun menjadi 2, jika setahun dari mereka sesuatu dapat didengar, ia hanya akan menjadi "bangs","buh", Dan sesuatu seperti itu.

Lebih resah oleh alam semula jadi, lelaki lebih tenang daripada perempuan. Oleh itu, majoriti perempuan pernah menguasai seni komunikasi sebelum ini. 

Anak-anak aguanyami sedar yang pertama menjawab orang dewasa. Lebih ramai orang memberi perhatian kepada bayi, lebih awal dia bercakap.

Tetapi paradoks adalah bahawa ia akan berlaku, jika tidak terlalu banyak perhatian. 

Kata yang paling mahal

Dalam kebanyakan kanak-kanak - hampir 40% - perkataan pertama: "ibu". Kanak-kanak akan belajar untuk mengucapkan kata-kata selepas tahap lulus perkembangan ucapan lain: babble, agukanie, tiruan orang dewasa. Yang pertama "ibu"Seringkali ternyata tidak sedar, dan terdiri daripada kombinasi bunyi.

Kata-kata kanak-kanak itu boleh dilahirkan dari 6-7 bulan, dan memanggil ibunya secara sengaja - hanya pada tahun itu.

Selalunya kanak-kanak mengucapkan kata-kata yang sedar bahawa mereka bermaksud tindakan sedar, contohnya "berikan". 

Pertama kali untuk mengatakan "ibu" kanak-kanak boleh dibantu.

Untuk melakukan ini, anda harus:

 • Pada dialog sentiasa untuk bunyi tindakan: ibu telah meninggalkan, ibu tidak, ibu meletakkan ...
 • Bantu membangunkan permainan pembelajaran, sebagai contoh, menyembunyikan dan mencari. Anda perlu bersembunyi di belakang tangan anda dan bertanya: "Dan siapa ini? Ibu?"
 • Semakin anda berkomunikasi dengan kanak-kanak itu, semakin banyak anda membaca buku kepadanya, lebih awal dia akan belajar untuk menyatakan fikirannya dengan kata-kata.

Untuk membantu kanak-kanak bercakap kata-kata yang pertama, anda perlu bercakap dengan lebih kerap dengannya dan cuba memaksa mereka untuk menyatakan keinginan mereka dengan ucapan. 

Ia tidak cukup hanya untuk belajar bercakap - anda perlu belajar bercakap dengan betul

Bilakah anak itu harus mengatakan kata-kata yang pertama?

Kanak-kanak berusia satu tahun sudah memahami tindakan itu, tahu cara mencari mainan, memenuhi permintaan orang dewasa. Apabila kanak-kanak belajar secara sedar mengatakan "ibu"Dan"papa"Untuk menentukan ucapan anggota keluarga yang lain, mengenali haiwan dan meniru bunyi yang mereka buat, sudah tiba masanya untuk mengajarnya untuk bercakap dengan ayat-ayat.

Pada masa ini anda perlu berhati-hati menganalisis bagaimana untuk berkomunikasi dengan bayi, dan boleh diubah cara komunikasi.

Pertama, anda perlu berhenti berdering. Kanak-kanak itu secara tidak sedar memetik kata-kata sebagai ibu bapa mendekati dia, dan ia lebih sukar untuk mendidiknya semula nanti. Biasa dengan fakta bahawa orang lain sentiasa memutarbelitkan kata-kata, dia tidak akan memahami apa yang mereka mahu dari dia, dia akan menutup, dan mungkin berhenti sepenuhnya bercakap.

Apabila seorang kanak-kanak sudah mula bercakap dengan ayat-ayat, seseorang mesti cuba membuat frasa yang jelas dari beberapa perkataan ketika berkomunikasi dengannya, tanpa merumitkan angka ucapan.

Ia sudah mungkin untuk mula menghafal ayat-ayat - biarkan kanak-kanak itu terlebih dahulu bercakap sahaja perkataan terakhir, maka garis utuh dari puisi kegemarannya. 

Beberapa ahli teori menasihatkan untuk menyekat komunikasi kanak-kanak dengan saudara-saudara yang gagah, gagap, dan sebagainya. Apa yang perlu dilakukan ibu bapa yang mempunyai kekurangan tersebut? Pada masa pembentukan ucapan, beri bayi seorang dewasa yang jelas? Sudah tentu tidak!

Ibu bapa perlu mengikuti artikulasi mereka dengan lebih berhati-hati, dan kemudian ketidakpatuhan ucapan mereka akan kurang ketara. Sebaik sahaja bayi itu mencapai umur 3 tahun, dia perlu dibawa ke ahli terapi pertuturan, di mana dia akan bekerjasama dengan ibu bapanya.

Latihan untuk pelajaran dalam negeri dalam bentuk permainan akan membantu kanak-kanak menghadapi bunyi yang sukar, dan kadang kala membetulkan kecacatan pertuturan dalam ibu bapa.

Ia berlaku bahawa tulang rawan disebabkan oleh patologi alat ucapan: gelang pendek atau gigitan yang salah. Pada usia muda, semua ini boleh diperbaiki dengan berjaya. 

SOS - memerlukan perhatian perubatan

Mengapa kanak-kanak kadang-kadang mula bercakap lewat?

Keterlambatan dalam ucapan bergantung kepada banyak faktor, dan sebahagian daripadanya dijelaskan oleh keadaan kesihatan:

 • Jika setiap keinginan bayi diramalkan sebelum dia dapat menyatakannya, maka dia tidak perlu ucapkan ucapan;
 • Faktor keturunan. Ibu bapa sendiri mula bercakap lewat. Sebelum anda mula bimbang, kenapa bayi itu diam, patutkah anda bertanya kepada ibu bapa anda sendiri jika mereka menghadapi masalah yang sama?
 • Dalam keluarga, orang dewasa senyap dan bertukar frasa yang jarang ditemui. Kemungkinan besar, pewaris mereka akan bercakap lewat;
 • Kanak-kanak itu membunyikan bunyi yang tidak dapat difahami, dan tidak dapat mengucapkan kata-kata pendek ringkas. Dia mungkin mengalami masalah pendengaran;
 • Kanak-kanak itu telah menyatakan suku kata yang berasingan, tetapi kemudian jatuh sakit dengan beberapa penyakit dan jatuh senyap;
 • Kelewatan dalam ucapan boleh disebabkan oleh kecederaan yang berlainan, termasuk yang generik;
 • Mereka takut kanak-kanak itu. Dia melengkung dari bunyi yang kuat, sering menangis, takut tinggal di dalam gelap, berpaling apabila dia didekati. 

Ucapan yang ditangguhkan, disebabkan oleh kelewatan dalam pembangunan umum, paling sering dikesan oleh pakar pediatrik semasa pemeriksaan rutin. 

Bilakah anak itu harus mengatakan kata-kata yang pertama?

Bagaimana ibu bapa faham bahawa terdapat masalah dengan perkembangan ucapan?

 • untuk 8-9 bulan bayi tidak bermula "babble»;
 • hingga 1.5 tahun tidak mengulangi monosyllabic "berikan"Dan"pada", Hanya jeritan;
 • untuk 2 tahun tidak berusaha untuk mengisi perbendaharaan kata, terhad kepada beberapa perkataan;
 • apabila anak lelaki berusia 3 tahun hampir tidak dapat memahami saudara-saudaranya, tidak menebak apa yang dikatakannya. 

Jika kanak-kanak mempunyai tanda-tanda ini, maka dia memerlukan bantuan pakar. Lebih cepat pembetulan bermula, semakin cepat masalah itu akan diatasi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 6 = 3