Cara menentukan kehamilan ektopik dengan ujian | pangudownloads.com
Saya ibu!

Cara menentukan kehamilan ektopik dengan ujian

Kebimbangan wanita tentang kesihatan mereka berkait rapat dengan keinginan mereka untuk menjadi ibu kepada bayi yang sihat, dan mungkin bukan hanya satu. Yang lebih awal anda mula menjaga tubuh anda, lebih banyak peluang untuk penyelesaian bersalin gembira dan gembira.

Cara menentukan kehamilan ektopik dengan ujian

Setakat yang sama, jika tidak lebih, kesedaran awal penting dengan tanda-tanda yang luar biasa dan kesihatan yang tidak baik. Gejala yang timbul, harbinger kehamilan, dalam beberapa kes boleh bermakna patologi dan oleh itu sangat penting. Ini mengenai kehamilan ektopik dan bagaimana untuk menentukannya.

Diagnostik moden telah mencapai tahap di mana seorang wanita boleh melakukan pemeriksaan awal sahaja, di rumah.

Kehidupan seksual, walaupun tidak teratur, membuat seseorang memberi tumpuan kepada apa-apa manifestasi kesihatan yang luar biasa, pelepasan faraj, rasa sakit di perut bawah. Ketakutan kehamilan yang tidak diingini juga boleh menjadi insentif kepada ujian biasa.

Cara mengenal pasti kehamilan

Pergi ke pakar ginekologi dengan pemeriksaan berikutnya pada kerusi ginekologi dan menggunakan alat ultrasound – perniagaan yang menyusahkan kerana banyak sebab. Oleh itu, tindakan pertama dalam kes syak wasangka adalah ujian rumah.

Mendapatkan ujian di farmasi, memutuskan jenisnya, yang akan bergantung kepada keadaan:

 • hubungan seksual adalah 7-10 hari yang lalu, tidak ada kelewatan bulanan – anda memerlukan ujian kualiti, mungkin mahal, jet atau elektronik dengan ketepatan yang tinggi (20-25 mMe / ml);
 • kelewatan 1-5 hari – selain daripada jenis yang dinyatakan di atas, anda boleh menggunakan kaset ujian, jika hasilnya positif, pergi ke temujanji doktor, jika negatif – ulangi ujian dalam seminggu;
 • kelewatan 7-14 hari atau lebih – anda boleh membeli ujian (10 mMe / ml) dalam bentuk jalur, yang akan cukup berkesan pada tarikh ini.

Ujian kehamilan dengan penggunaan yang betul memberikan hasil dengan ketepatan 90%. Hilangkan kemungkinan kegagalan akibat mengambil ubat hormon dan teliti ikuti arahan.

Apabila lemah ujian positif (jalur kedua, tetapi pucat) adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor dan menjalani ujian darah untuk kehadiran (dan tahap) hCG – chorionic gonadotropin manusia. Kajian klinikal ini amat diperlukan jika anda meragui sama ada ujian menunjukkan kehamilan ektopik atau kehamilan rutin.

Apakah jalur ujian pucat

Selepas menguji air kencing untuk hCG, anda boleh mendapatkan hasil yang tidak masuk akal, yang biasanya tidak memberikan keyakinan wanita tidak di hadapan, atau tanpa kehamilan.

Sebagai contoh, garisan kedua di jalur ujian pasti ada, tetapi ia begitu pucat dan tidak jelas yang menunjukkan reagen tamat tempoh ujian.

Pastikan reagen tertangguh tidak memberi apa-apa jalur sama sekali, tetapi garis lemah menunjukkan kepekatan rendah hormon dalam air kencing, sebab yang mungkin berikut:

 • anda minum banyak cecair sebelum ujian;
 • Ujian itu dilakukan sebelum penangguhan, ketika hCG masih tumbuh di dalam tubuh;
 • ujian itu menentukan kehamilan ektopik.

Seperti yang menakutkan, tetapi peratusan statistik kes patologi agak besar – dari 10 hingga 15%. Gejala-gejala kehamilan ektopik hampir sepenuhnya bertepatan dengan yang biasa, dengan pengecualian perdarahan dari rahim.

Dan chorionic gonadotropin juga dihasilkan, tetapi kuantitasnya jauh lebih rendah, dan ia tumbuh sangat lemah.

Ciri ini mesti diambil kira apabila mendapatkan jalur ujian pucat. Ujian ulang yang disyorkan selepas 5-7 hari akan menunjukkan jalur yang lebih tepat pada normal dan yang sama lemah dengan kehamilan ektopik.

Untuk melambatkan pengujian semula dan pergi ke doktor dalam keadaan sedemikian berbahaya untuk kesihatan. Ingat bahawa kehamilan ektopik tidak memberi wanita banyak masa untuk bermeditasi – anda perlu bertindak dengan cepat.

Apa ujian menunjukkan kehamilan ektopik

Cara menentukan kehamilan ektopik dengan ujian

Jadi, kami mendapati bahawa kehamilan ektopik ditakrifkan oleh ujian sebagai hasil positif. Tetapi di sini terdapat ciri khas.

Jalur dan pita (plat) – dikatakan sama dalam prinsip operasi – menunjukkan jalur kedua sebagai pucat, talian tanpa sifat yang warna menjadi lebih cerah dengan berulang menjalankan ujian, sekurang-kurangnya sedikit. Ini kerana kepekatan hCG dalam kes patologi lemah dan tidak bertambah dengan masa.

Ujian Inkjet lebih sensitif daripada jalur, jadi mereka boleh “takuk“Hormon itu sebelum kelewatan, dan dari masa ke masa menunjukkan garis yang agak lebih tepat, yang mana, jauh dari yang sama dengan kawalan. Jika anda melakukan ujian inkjet pada masa kelewatan 5-7 hari dan garisnya pucat – sudah tiba masanya untuk beralih kepada ahli sakit ginekologi.

Ujian elektronik menghasilkan hasil yang tidak secara visual, tetapi melalui paparan terbina dalam kecil. Mereka menentukan reaksi hCG yang lemah sebagai hasil positif, masing-masing, akan + atau BERHENTI.

Oleh itu, jika anda berisiko (lihat senarai di bawah) dan terima tindak balas elektronik, pastikan anda menyemak jalur kertas apabila kelewatan itu berlaku.

Ujian khas untuk kehamilan ektopik

Perkembangan terkini dalam bidang diagnosis ginekologi adalah ujian yang dapat menentukan kehamilan ektopik dengan kepastian 90%.

Ujian “Inexcreen“(“Inexcreen“) Menentukan bukan hanya kehadiran hCG, tetapi”butiran“- nisbah dua bentuk isomorfik hormon.

Biasanya, jumlah gonadotropin mengandungi kira-kira 10% isomorf yang diubah suai, dengan kehamilan ektopik jumlah ini jauh lebih rendah. Kriteria sedemikian adalah cukup dipercayai dan membolehkan anda menilai situasi dengan tepat.

Oleh itu, patologi boleh disyaki bukan oleh tanda-tanda tidak langsung – pucat / tidak pucat, jelas / kabur, tetapi berdasarkan data khusus, spesifik ujian unik ini. Ia perlu dijalankan antara minggu pertama dan kedua kelewatan.

Pastikan anda menggunakan pilihan ini jika anda mempunyai risiko kehamilan ektopik:

 • proses pelekat dalam tiub fallopian;
 • keradangan kronik faraj, ovari;
 • pada masa lalu terdapat jangkitan seksual, terutama klamidia;
 • sudah mempunyai kehamilan ektopik, yang menunjukkan masalah dengan tiub;
 • ciri fisiologi paip – panjang, lenturan;
 • rangsangan dengan hormon;
 • persenyawaan in vitro (IVF);
 • Kemunduran epitelum tiub (infantilisme).

Berapa banyak masa yang perlu anda membuat diagnosis?

Takut penyakit, sesetengah wanita memulakan ujian dan memerlukan pemeriksaan oleh pakar sakit puan sebelum kelewatan itu, berpandukan perasaan mereka sendiri, berlakunya pendarahan, dan juga premonitions samar-samar.

Cara menentukan kehamilan ektopik dengan ujian

Rasa tergesa-gesa dan ketakutan juga diperburuk oleh kisah kes apabila kehamilan ektopik telah didiagnosis sudah berada di dalam bilik operasi – begitu tiba-tiba adalah pecah tiub dengan janin.

Memang, kerana tidak menyentuh dan keyakinan diri yang berlebihan terhadap beberapa doktor, timbul persoalan – bagaimana untuk tidak melepaskan patologi?

Tumpukan pada gejala yang muncul, menonton rembesan, buat beberapa ujian: pada hari pertama kelewatan, dalam lima hari, dalam sepuluh hari.

Jika keputusan adalah sama dengan yang dinyatakan di atas, di mana-mana tidak buang masa dan tergesa-gesa untuk ultrasound, yang mana doktor mendapati telur disenyawakan dalam rahim, di mana ia tergolong, atau di salah satu tiub, faraj, abdomen.

Kerumitan keadaan adalah bahawa diagnosis biasanya dilakukan oleh ahli sakit ginek di tempoh 2-4 minggu, dan pecah paip boleh berlaku pada 4-6 minggu atau sedikit kemudian. Iaitu, perlu bertindak dengan segera dan segera.

Tip lain: jika anda mengesyaki kehamilan ektopik, tetapi doktor tidak mencari ovum uzist – tidak berehat, mencari pakar yang lain, dan menyemak semula demi kesihatan mereka sendiri dan kehidupan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

20 − = 13

Adblock
detector