Saya ibu!

Endometriosis pada kehamilan: melalui duri kepada bintang-bintang!

Masalah endometriosis dalam beberapa dekad kebelakangan ini sering dilaporkan di kalangan ahli sakit ginekologi. Saya ingin memberikan masalah ini kurang masa, tetapi penyakit ini adalah salah satu masalah utama kemandulan moden pada wanita.

Ramai doktor mendakwa bahawa kehamilan dengan endometriosis adalah mustahil, mereka tidak sesuai. Tetapi fakta tentang kelahiran bayi yang sihat pada wanita dengan diagnosis ini menunjukkan yang sebaliknya. Apa yang benar, dan apa yang khayalan - mari kita cuba memikirkannya.

Kemunculan kehamilan selepas endometriosis

Endometriosis pada kehamilan: melalui duri kepada bintang-bintang!

Kami telah menyentuh apa penyakit ini. Ingatlah secara ringkas bahawa endometriosis adalah percambahan sel endometrium, yang biasanya berada dalam rongga rahim, di luar hadnya. Sel-sel endometrial yang diubah secara patologi diperkenalkan ke dalam serviks, ovari, pundi kencing dan juga usus. Sangat jarang paru-paru dan mata terjejas.

Apabila haid bermula, sel-sel endometrium yang "tidak menunggu"Telur yang disenyawakan akan ditolak. Rahim, dengan itu, mula berdarah. Begitu juga dengan sel-sel yang terletak di luar badan rahim.

Organisma melihat sel-sel yang mengoyak, sebagai badan asing dan "bertahan"Sakit kejutan dan pembentukan adhesi. Oleh itu, wanita yang mengalami penyakit semasa haid mungkin mengalami pendarahan dari usus, pencemaran darah di dalam air kencing atau di dahak apabila batuk. Tetapi, tentu saja, dalam kes-kes gejala seperti itu perlu untuk menjelaskan diagnosis dan pengecualian penyakit lain.

Penyebab endometriosis boleh:

  • campur tangan operatif;
  • pengguguran;
  • kerosakan sistem imun dan endokrin;
  • kecenderungan genetik.

Gejala-gejala adalah: sakit semasa hubungan, haid dan dalam tempoh pertengahan, dismenorea, dyspareunia, galactorrhea. Kadang-kadang perkembangan penyakit itu berlalu secara asimtomatik, dan hanya didiagnosis hanya semasa ultrasound atau laparoskopi.

Di samping itu, sekali muncul Endometriosis tidak boleh diubati selama-lamanya. Ini boleh menyebabkan pengampunan. Selalunya endometriosis kronik menjadi bentuk lembap dan kehamilan dalam kes seperti ini, ia menjadi mustahil sehingga diagnosis adalah halus dan menerima rawatan yang sesuai.

Walau bagaimanapun, doktor yang sering buta huruf "dibesarkan"Dengan tangan dan tidak dapat mendiagnosis penyakit ini dalam wanita yang tidak boleh hamil dengan cara apa pun.

Endometriosis ovari dan permulaan kehamilan

Ovarium yang paling kerap diletakkan di dalam endometrium patologi. Pembangunan aktif endometrium pada ovari membawa kepada pembentukan sistim endometrioid yang disebut. Secara ringkas, sista endometrioid adalah rongga berisi darah yang telah diubah.

Cyst yang disebabkan oleh endometriosis, sebelum bentuk lain penyakit ini boleh menyebabkan kemandulan. Hakikat bahawa mereka dapat mengganggu fungsi ovari, secara negatif mempengaruhi mekanisme pengawalan pembentukan folikel yang menguasai, dan ovulasi.

Endometriosis pada kehamilan: melalui duri kepada bintang-bintang!

Jika endometriosis secara aktif berkembang, maka dari masa ke masa ia boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki dalam bentuk keletihan alat folikel. Ovari tidak akan dapat menghasilkan folikel normal, dan kemungkinan kehamilan semulajadi akan turun secara dramatik.

Malangnya, bersama-sama dengan luka-luka endometrium ovari sering hadir lain-lain bentuk penyakit ini. Terutamanya ia melibatkan proses pelekat. Tempat-tempat yang pernah meradang, di bawah pengaruh sel endometrium diubah menjadi pancang dan ini membawa kepada halangan mekanikal pergerakan telur ke rahim.

Akibatnya boleh menjadi sangat negatif. Ini mungkin, contohnya, kehamilan ektopik, di mana biasanya terkejut dengan salpinx dikeluarkan, dan, dengan itu, kemungkinan kehamilan masa depan dengan satu tiub berkurangan.

Juga, ia boleh menjadi agak besar untuk saiz sista tersebut, yang bukan sahaja menyebabkan kesakitan semasa hubungan dan pada masa yang lain, tetapi mereka juga boleh dipecahkan, yang memerlukan campur tangan pembedahan segera.

Diagnosis dan rawatan

Diagnosis penyakit ini dengan laparoskopi, pemeriksaan ultrasound atau pemeriksaan ginekologi yang mudah.

Apabila sistim endometrioid pemeriksaan ultrasound transvaginal menunjukkan diri mereka sebagai foci, yang membentuk gambaran echographic khas. Gambar ini begitu tipikal bahawa ia tidak dapat dikelirukan dengan apa-apa.

Walau bagaimanapun, selepas diagnosis pertama penyakit itu, adalah disyorkan untuk mengulangi pemeriksaan selepas 2-3 bulan, kerana sista endometriotik mempunyai sejumlah tanda yang serupa dengan sista ovari berfungsi.

Penyakit ini dirawat dalam dua cara: ubat hormon dan campur tangan pembedahan. Tetapi rawatan konservatif hanya sesuai untuk wanita yang telah melahirkan atau tidak merancang untuk melahirkan sama sekali. Oleh kerana ubat-ubatan hormone hanya boleh menghentikan perkembangan penyakit dan dengan berlalunya masa, fungsi-fungsi ovari boleh berkurang atau bahkan atrofi.

Tetapi, tentu saja, kecuali sensasi yang menyakitkan, endometriosis terserah kepada diri sendiri, ia membawa kepada ketidaksuburan.

Rawatan dengan ubat-ubatan hormon bertujuan untuk menekan fungsi estrogen - hormon seks wanita. Ia adalah estrogen yang utama "penipu»Pembiakan patologi mukosa endometrium.

Penindasan estrogen adalah radikal atau tempatan. Dalam kes pertama, dengan penggunaan hormon sintetik hipotalamus mewujudkan menopause tiruan, dan perencat hormon pituitari diambil dalam kedua, yang analog pil hormon.

Dalam diagnosis dan rawatan penyakit ini, semuanya saling berkaitan. Sebagai contoh, dengan diagnosis seperti itu sukar untuk hamil, tetapi pada masa yang sama dipercayai bahawa kehamilan "sembuh»Endometriosis. Doktor, mengesyaki patologi seperti itu, boleh menetapkan laparoskopi.

Endometriosis pada kehamilan: melalui duri kepada bintang-bintang!

Semasa prosedur ini, jika diagnosis disahkan, doktor boleh mengeluarkan kista endometrioid atau usus endometrium, yang pada masa akan datang akan membolehkan pemakaian lebih cepat. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa anda perlu hamil selepas prosedur pembedahan, kerana penyakit ini mempunyai hak milik "kembali"Dan menjadi proses kronik.

Dengan endometriosis serviks, untuk penangkapan dan permulaan kehamilan, rawatan hormon digunakan.

Di zaman kita, terima kasih kepada perkembangan teknologi perubatan, pengenalan teknologi baru, peningkatan ubat hormon dapat mengesan penyakit ini pada awal perkembangannya. Penyakit 1 darjah adalah fokus berasingan, belum mempunyai proses perekatan. Endometriosis 1 darjah dihentikan, dan kehamilan selepas rawatan tepat pada masanya berlaku dengan lebih cepat.

Malangnya, penyakit ini tidak dapat disembuhkan selama-lamanya, sebagai punca utama kejadiannya adalah gangguan hormon, yang hanya boleh diperbetulkan oleh ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, dengan bantuan pendekatan bersepadu terhadap masalah ini, anda boleh menghentikan sindrom kesakitan, menormalkan kitaran haid dan mencegah kemandulan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 + 2 =