Imunoglobulin terhadap konflik rhesus: akibatnya

Setiap wanita hamil, terutama yang tidak merancang kanak-kanak, segera belajar tentang keadaannya dan cuba menguatkan kekebalannya dalam segala hal, kerana sekarang dia perlu bekerja dengan peningkatan tekanan.

Imunoglobulin terhadap konflik rhesus: akibatnya

Walau bagaimanapun, pada minggu pertama selepas pembuahan, badan itu secara khusus menurunkan pertahanan imunnya. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa embrio, dan seterusnya embrio, tidak dianggap sebagai badan asing. Jika tidak, telur janin boleh ditolak dan keguguran akan berlaku.

Kenapa imunoglobulin hamil?

Ramai wanita telah dijadikan imunoglobulin semasa mengandung. Apa itu? Immunoglobulin adalah gabungan antibodi tertentu yang menguatkan pertahanan imun. Ubat ini dihasilkan berasaskan serum ikan berpotensi sihat. Petunjuk utama untuk penggunaannya adalah keperluan untuk membentuk imuniti dengan adanya pelanggaran serius.

Pada dasarnya, semasa tempoh mengandung, ia hanya ditetapkan dalam kes-kes yang luar biasa sebagai ubat immunomodulating yang berkesan dan kuat. Dengan menyuntik dadah, risiko jangkitan dengan pelbagai jangkitan dikurangkan, tetapi, sebagai tambahan, rintangan organisme kepada patogen yang sudah ada di dalamnya meningkat.

Sekiranya anda membaca arahan dengan berhati-hati, ia menjadi jelas bahawa kesannya terhadap wanita hamil belum difahami sepenuhnya, jadi doktor menetapkan suntikan, mengambil tanggungjawab sepenuhnya untuk diri mereka sendiri.

Dalam kebanyakan kes, ubat ini digunakan jika terdapat ancaman serius pengguguran spontan. Tetapi ia juga digunakan untuk memerangi jangkitan berbahaya yang berlanjutan dan tidak bertindak balas terhadap terapi antibiotik.

Satu lagi petunjuk untuk digunakan ialah Rh-konflik – faktor Rh yang berbeza dalam ibu dan janin.

Petunjuk untuk pentadbiran dadah

Bahan ini disuntik ke dalam tubuh manusia dengan titisan di hospital. Dia tidak pernah ditetapkan pada pesakit luar. Dosis dikawal selia dalam setiap kes berdasarkan ciri-ciri badan, tempoh kehamilan dan kursus, keperluan permohonan.

  Bagaimana untuk memberi makan bayi dalam 8 bulan?

Walaupun digunakan secara meluas, tiada kajian mengenai kesannya ke atas kehamilan telah dijalankan. Amalan perubatan menunjukkan bahawa pengenalan dadah pada dasarnya tidak membawa kepada sebarang patologi dalam perkembangan kanak-kanak di dalam rahim.

Perlu diperhatikan bahawa terdapat dua imunoglobulin yang sama sekali berbeza – manusia biasa dan anti-D. Setiap daripada mereka mempunyai kesaksian sendiri.

Apabila immunoglobulin dan anti-D manusia biasa semasa mengandung:

 • Ancaman keguguran pada bila-bila masa;
 • Apabila mengganggu kehamilan ektopik;
 • Pengguguran Buatan;
 • Selepas amniocentesis;
 • Dalam trauma yang teruk kepada rongga perut;
 • Ketidakhadiran ibu, dikesan sebelum atau semasa kehamilan;
 • Apabila darah ibu memasuki aliran darah anak.

Immunoglobulin sangat dihargai kerana kemungkinan meningkatkan kekurangan antibodi IgG, yang meningkatkan daya tahan tubuh terhadap bakteria dan jangkitan virus.

Implikasi selepas suntikan imunoglobulin semasa kehamilan

Imunoglobulin terhadap konflik rhesus: akibatnya

Oleh kerana ubat ini berdasarkan cecair manusia semulajadi, maka disebabkan pengenalannya, mungkin ada kesan sampingan:

 • Sesak nafas;
 • Kesakitan di sendi;
 • Mengantuk, keletihan, kelemahan;
 • Peningkatan tekanan darah dan suhu;
 • Gatal-gatal, ruam pada kulit, kerengsaan membran mukus;
 • Mual, muntah, kecewa kerusi;
 • Batuk kering, bronkospasme;
 • Tachycardia;
 • Sakit di dada.

Gunakan dalam konflik Rh

Immunoglobulin ditadbir semasa kehamilan dengan rhesus negatif. Penggunaannya disebabkan oleh fakta bahawa sistem imun ibu mengiktiraf janin sebagai organisma asing dan mula menghasilkan antibodi untuk itu-imunoglobulin.

Apabila badan pertama menemui antigen (protein asing), M-immunoglobulin, yang menghantar maklumat kepada limfosit B-, mula dihasilkan. Sebaliknya, ini mensintesiskan imunoglobulin kelas G-antibodi, yang dalam pertemuan berikutnya dengan antigen mula berinteraksi dengannya.

Apabila terdapat antibodi terhadap antigen dalam darah, terdapat fenomena pemekaan tubuh. Dalam amalan ginekologi, fenomena ini melibatkan kepekaan ibu kepada eritrosit bayi.

  Bagaimanakah perubahan iklim menjejaskan kanak-kanak itu? Gejala dan rawatan aklimatisasi

Darah terbahagi kepada beberapa sistem. Salah satu yang paling biasa – AV0 dan Rhesus. Ia adalah yang kedua dalam kes ketidakserasian membawa kepada masalah serius semasa kehamilan. Protein pada permukaan eritrosit (Rh faktor) atau adalah (Rh +) atau tidak (Rh-). Apabila wanita mempunyai Rh negatif, dan janin positif, maka kepekaan timbul.

Dalam kes ini, apabila darah janin memasuki tubuh ibu, yang terakhir memulakan pengeluaran antibodi – imunoglobulin antirebonan. Bahan-bahan ini, melalui plasenta, memusnahkan sel-sel darah merah kanak-kanak. Fenomena ini menimbulkan perkembangan penyakit kuning, anemia, dan terutama dalam kes-kes yang teruk, merosakkan jantung dan otak bayi. Kesan yang menyebabkan ketidak-sesuaian rhesus dipanggil penyakit hemolitik bayi baru lahir.

Tetapi immunoglobulin antirebonan dalam kehamilan, yang berlaku tanpa komplikasi, pertama, tidak dapat disintesis. Risiko bertambah dengan jangkitan, gestosis, kencing manis wanita hamil, manipulasi invasif, dalam proses bersalin, dengan pengguguran lebih daripada 8 minggu, dengan gangguan plasenta, kehamilan ektopik.

Dalam sesetengah kes, imunoglobulin manusia biasa ditadbir untuk meningkatkan imuniti, dan anti-D-imunoglobulin ditadbirkan dalam masa 72 jam selepas penghantaran. Keperluan ini berpunca daripada hakikat bahawa semasa kehamilan pertama mungkin telah membangunkan antibodi dalam jumlah yang mencukupi, oleh itu, tidak akan membahayakan kanak-kanak, tetapi pada kehamilan berikutnya Rh konflik semestinya akan mempunyai kesan jika anda tidak mengambil tindakan.

Langkah pencegahan Rhesus

 • Seorang wanita dengan rhesus negatif harus mengelakkan campur tangan yang invasif;
 • Elakkan pengguguran. Ia perlu memilih kontrasepsi yang berkualiti tinggi;
 • Dengan pemindahan darah, anda perlu menyemak dengan teliti keserasian individu dan kumpulannya.

Di samping itu, dalam bidang ginekologi telah lama diamalkan penyelidikan yang membolehkan anda menentukan jumlah imunoglobulin anti-rhesus dalam darah seorang wanita. Iaitu, terdapat varian asal pencegahan perubatan pemekaan. Semasa mengandung, kajian ini dilakukan sekali sebulan hingga 32 minggu, setiap dua minggu hingga 36, ​​kemudian sehingga kelahiran itu sendiri mingguan.

Imunoglobulin terhadap konflik rhesus: akibatnya

Sekiranya tiada antibodi sebelum 28 atau indeksnya tidak lebih dari 1: 4, maka penipuan imunoglobulin antirusia semasa mengandung adalah perlu. Iaitu, badan disuntik dengan antibodi sedia untuk eritrosit bayi, yang akan berlangsung selama 12 minggu, dan kemudiannya dihapuskan. Jika sel darah merah bayi masuk ke dalam aliran darah wanita dengan cara apa pun, imunoglobulin yang disuntik akan memusnahkannya, jadi tidak akan ada tindak balas imun dan tiada pemekaan akan berlaku.

  Mengapa keguguran awal terjadi?

Apabila penunjuk imunoglobulin anti-rhesus berada di atas 1:16, kajian itu dilakukan setiap dua minggu, secara berkala dilakukan ultrasound, CTG dan Doppler untuk memantau janin.

Apabila ada tanda-tanda hemolisis, mungkin ada keperluan untuk transfusi darah intrauterine kepada anak itu, dan isu penyampaian dibangkitkan. Pengenalan persiapan buatan dalam kes ini dilarang sama sekali.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector